zondag 1 december 2019

Review: Lucifer Was - Underground And Beyond (Sommor Records, 2019) (Progressieve Rock)

Lucifer Was ontstond in 1970 te Oslo, Noorwegen en speelde tot 1976 regelmatig in en rond Oslo, maar tussen 1976 en 1996 trad de band sporadisch op, hoewel er soms enige tijd in de studio door gebracht werd  en enkele sessies gespeeld werden.
De huidige bezetting van de band is: Jon Ruder - zang, Thore Engen - sologitaar en zang, Einar Bruu - basgitaar, Rune Engen - drums, Deb Girnis - dwarsfluit en zang, Arne Martinussen - orgel, mellotron en keyboards, Andreas Sjo Engen - sologitaar en Freddy Lindquist - sologitaar, keyboards en programmering. 
In 1996 vond er een reünie plaats van de oude formatie bandleden en werd de CD "Underground And Beyond" via het Record Heaven Records label uitgebracht, waarop materiaal te beluisteren valt uit de periode 1970-1972.
Ook werd "Underground And Beyond" in en zeer gelimiteerde vinyl oplage op picture disc LP uitgebracht.
Hun volgende CD "In Anadi's Bower", die eveneens via Record Heaven Records verscheen, werd in maart 2000 uitgebracht en bevat muziek die in 1999 en 2000 is opgenomen, maar voor hun derde album "Blues From Hellah" uit 2003, het eerste dat via het Transubstans label verscheen, had de band 20 jaar nodig, want de opnamen hiervan begonnen reeds in 1982 als solo project van zanger, sologitarist Thore Engen.
De uiteindelijke versie werd tussen 2001 en 2002 gemaakt, met medewerking van een strijkers kwartet en nieuwe teksten, die beter bij de band pasten.
Daarna werd de CD "Underground And Beyond" met 2 extra nummers in 2005 opnieuw uitgebracht, waarop drummer Ketil Stensvik van de legendarische Noorse band Aunt Mary te horen is en kwam in 2007 hun vierde album "The Divine Tree" op de markt, dat volgens velen hun beste album tot dan toe was.
Vervolgens werd de CD "The Crown Of Creation" in 2010 uitgebracht, die zelfs nog beter beoordeeld werd en de verwachtingen voor hun CD "Dies Grows" uit 2014 waren dan ook gespannen.
Hun album "Morning Star" verscheen 20 jaar na het uitbrengen van "Underground And Beyond" in 1997 en ook vierde de band 20 jaar samenwerking met het Record Heaven/Transubstans Records label.
De band bestaat op het album in de originele bezetting uit 1972 en dit werd zowel op CD als op LP (zwart vinyl) met klaphoes uitgebracht en tevens in een beperkte oplage op blauw vinyl.
Op 13 november 2019 verscheen "Underground And Beyond", waarop 11 nummers staan, voor het eerst op een gewone LP en tevens als CD en digitale download via Sommor Records.

Het album begint met "Teddy's Sorrow", waarin de band een schitterende rock song ten gehore brengt, die invloeden van folk- en bluesrock en de muziek van Jethro Tull bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarna "Scrubby Maid" volgt en ik een fantstische progressieve rock voorgezet krijg, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en invloeden uit de muziek van Jethro Tull bevat en tevens enkele subtiele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Song For Rings", een heerlijke swingende rock song met een terugkerend aanstekelijk ritme.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgen "Out Of The Blue", een uitstekende mix van folkrock, melodische en progressieve rock, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen bevat, waarna ik "The Green Pearl" hoor, dat uit 4 delen bestaat en dit begint met een stuk uit "Hall Of The Mountain King", getiteld "The Mountain King", een stukje instrumentale rock, dat gevolgd wordt door "Fairy Dance", een hemels klinkende song, die in een vrij rustig tempo wordt gespeeld en over gaat in "Belongs To The Sky", een mooi rustig instrumentaal nummer, om terug te keren naar hun versie van "Hall Of The Mountain King", dat "Pearl Hall" heet.
Het eerste nummer van de B-kant heet "Tarabas", waarin ik een geweldige progressieve rock song, die halverwege meer snelheid krijgt en swingt als een trein en gevolgd wordt door "Fandango" en hierin speelt Lucifer Was een aanstekelijke rock song, die een zeer dansbaar ritme en tempowisselingen heeft.
In "The Meaning Of Life" zet de band me een verrukkelijke mix van 70's progressieve rock, hard- en folkrock voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en in "Light My Cigarette" krijg ik een hardrock song met funk en folkrock invloeden te horen, die tempowisselingen heeft.
Verder volgen "In The Park", een fantastische mix van hard- en folkrock, die tempowisselingen heeft en "Asterix", een geweldige afwisselende rock song met hardrock invloeden.

"Underground And Beyond" van Lucifer Was heeft de tand des tijds glorieus doorstaan en ik heb dan ook zeer genoten van dit schitterende album, dat ik elke liefhebber van folk-, hardrock en progressieve rock sterk kan aanraden.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten