Pagina's

maandag 1 oktober 2012

Review: Gnod - Chaudelande Volume 1 (Tamed Records, 2011)(Drones / Trance / Psychedelisch)

Gnod is een band, waarvan de bandleden allen in Manchester, Groot Brittannië, wonen, maar in feite is het een internationale band, want enkele bandleden komen uit Ierland, één uit Portugal en enkelen uit Manchester zelf.
Gnod is in 2006 opgericht en de samenstelling van de band wisselt nogal eens, maar de muziekstijl blijft altijd hetzelfde en die kent invloeden van Sun Ra, psychedelica, krautrock, Japrock en Afrobeat.
Hun eerste uitgaven "Dun An' Dusted Volume 1, 2 & 3" verschenen in 2007 via de CD-Rs, waarna meer releases volgden, waaronder verscheidene singles en 12", maar ook diverse LP's, onder andere in 2010 de LP "Gnod Drop Out With White Hills II", die via het Rocket Recordings label verscheen, "In Gnod We Trust" (Rocket, 2011), "Gnod Drop Out With White Hills, Vol.2"(Rocket, 2011) en "Chaudelande Volume 1", die via het Tamed Records label werd uitgebracht in 2011.
Op de LP staan slechts 3 nummers, waarvan "Tron" de eerste is en dit schitterende, bijna 10 minuten durend nummer, is een mix van psychedelische rock, spacerock, dance en krautrock, die met een sterk hypnotiserend ritme wordt gespeeld, waardoor ik in een lichtelijke trance geraak.
Vervolgens krijg ik "Visions Of Load" voorgeschoteld en ook bij dit nummer is het onmogelijk stil te blijven zitten, want net als "Tron" bevat deze song invloeden van krautrock en psychedelische muziek plus een sterk hypnotiserend ritme en daarmee brengt de band me verder in mijn trance, waardoor ik helemaal in hun muziek lijk op te gaan.
Kant 2 bestaat helemaal uit "The Vertical Dead", dat met vogel geluiden en een rustig klinkende gitaar begint, maar al snel hoor ik de vertrouwde hypnotiserende klanken weer, waarvan de eerste tonen me meteen aan Pink Floyd's "Set The Controls For The Heart Of The Sun" van de LP "A Saucerful Of Secrets" uit 1968 doen denken, alleen speelt Gnod dit een stukje langzamer en met een andere tekst en na dit begin wordt het nummer een stukje sneller en psychedelischer en bevat het ook lichte reggae invloeden.
De LP "Chaudelande Volume 1" is een fantastische plaat, waardoor je in een heerlijke trance komt, zonder drugs te hoeven gebruiken en is een aanrader voor alle muziekliefhebbers.

Gnod - Visions of Load
www.youtube.com/watch?v=Sw0VbfHU6zk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten