Pagina's

maandag 9 december 2013

Review: Deus Ex Machina - The Sound Of Liberation (Labyrinth Of Thoughts Records, 2013) (Stonerrock)

Deus Ex Machina werd in 1989 te Exarchia, Athene, Griekenland, opgericht door Dimitris Spyropoulos - sologitaar en Dimitris Manthos - basgitaar, die beiden uit de punk band Adiexodo kwamen, die begin jaren 80 was opgericht.
Samen met Nikos Charalambopoulos - zang en Yiannis Venardis - drums vormden ze de eerste formatie van de band, die in 1990 hun debuut album "Motorpsycho" uitbracht via het Hitch Hyke label, gevolgd door "Worlds Apart" (1993), "Execute"/ "Iraq N Roll" (single, 1994), "No Silence" / "SDS" (single, 1995), "Different?" (EP, 1997) en "Signs" (2003), die allen via dat zelfde label verschenen, waaarna in 2007 hun EP "Time Expires" via het The Lab label uitgebracht werd, in 2012 gevolgd door de 7" vinyl single "38 Xiliosta" / "Bastardokratia".
De band deed meer dan 500 optredens en speelde onder andere met The Dubrovniks, New Model Army, Public Enemy, The Buzzcocks, Madball en Jello Biafra (ex-Dead Kennedys) en trad op het anti-Bosnië oorlogsconcert op te Skopje (1994), deed im 1995 een tournee door Servië, speelde in 1996 tijdens vredesfestivals voor de Balkan en was in 2000 te gast op de Biennale te Torino, Italië.
Tevens waren ze aanwezig tijdens diverse protest activiteiten tegen de oorlog in Irak, waardoor de song "Iraq & Roll" in 1991 geschreven werd.
In 2006 werden hun eerste albums "Motorpsycho" en "Worlds Apart" (deze maal op LP) opnieuw uitgebracht, door een samenwerking van Labyrinth Of Thoughts Records en The Lab Records en daarop stonden als extra's hun eerste singles, die al lang niet meer verkrijgbaar waren plus ouder materiaal, dat alleen op compilatie albums stond.
De band, die tegenwoordig bestaat uit: Stavros X - zang, Dimitris Spyropoulos - sologitaar, Tolis Polichroniadis - sologitaar, Dimitris Manthos - basgitaar en Kostas Petrou - drums heeft 10 jaar na het uitbrengen van hun laatst verschenen album, in 2013, een nieuw album gemaakt, getiteld "The Sound Of
Liberation".

Het album is uitgebracht als LP en CD, waarvan de eerste 300 uitgaven op bruin vinyl zijn geperst en vergezeld gaan van een CD in papieren (portemonnee) hoes, terwijl de tweede uitgave (400 stuks) op zwart vinyl is uitgebracht, zonder CD en er ook 300 exemplaren op CD zijn verschenen.
Het album , dat vol staat met politiek gerichte songs, begint met een 40 seconden durende speech van Zapatistas Marcos, die door Jello Biafra gesproken wordt, gevolgd door "Wired", een heftige stonerrock song, die in een hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna gaat de band verder met het al even heftige "Crime", waarin de band het tempo afwisselend speelt en ook in "Running" speelt de band een fantastische uptempo song, waarin het ritme aanzet tot meebewegen.
Dan volgt de titelsong "The Sound Of Liberation", een geweldige stonerrock song, waarin een lekker hypnotiserend ritme zit en hiermee brengt de band me helemaal in de ban van hun muziek (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en met "Deeper" laat de band me een heerlijk swingende uptempo stonerrock song horen, waarin, behalve een gezongen, ook een gesproken tekst zit.
Vervolgens krijg ik "Working Man" te horen en dit is een stevige stonerrock song met een aanstekelijk ritme, die gevolgd wordt door "Too Late", een snelle rock song, die tegen de punk aanleunt, waarna "One Step Back" volgt en dit is een lekker klinkende swingende rock song.
In "Rise Like The Sun" hoor ik de band een vrij ruige stonerrock song spelen, waarin een goede tempowisseling zit en in "LIf Is Dead" schotelt de band me opnieuw zo'n swingende rock song voor.
De CD wordt afgesloten met een speech van Subcomantande Marcos die bijna 1 minuut duurt.

"The Sound Of Liberation" is een uitstekende plaat, die hoofdzakelijk in uptempo gespeeld wordt en vol staat met lekker swingende songs, waardoor het een genot is om naar te luisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten