Pagina's

maandag 16 december 2013

Review: Igra Staklenih Perli - Igra Staklenih Perli (Atlantide, 2013) (Symfonische Rock / Spacerock)

De band Igra Staklenih Perli werd in 1976 te Belgrado, Servië, opgericht door de schoolvrienden Zoran Lakic - keyboards, Vojkan Rakic - sologitaar en Predrag Vukovic - percussie.
De bandleden noemden de band naar Herman Hesse's boek The Glass Bead Game en waren muzikaal beïnvloed door de muziek van Pink Floyd, Hawkwind, Jimi Hendrix,  Can en Tangerine Dream.
Nadat Drasko "Dracula" Nikodijevic - zang en basgitaar, zich bij het trio had gevoegd, ging de band ook live optreden en tijdens hun live optredens werd de muziek ondersteund door disk jockey Goran Cvetic met een lichtshow en film projecties. 
In 1977 kwam drummer Dragan Soc bij de groep en kreeg Igra Staklenih Perli een cult status door hun diverse gratis optredens in de SKC en Block 45 te Belgrado.
Ook kreeg de band de kans aangeboden een album op te nemen en in 1978 namen de bandleden hun debuutalbum met gelijknamige titel op, met daar op 5 nummers.
Voordat de band hun tweede album "Vrt Svetlosti" (The Garden Of Light) tussen augustus 1979 en februari 1980 opnam, verliet Drasko de band en werd vervangen door Slobodan Trbojevic, die uit de jazzband Ptica kwam en journalist was van het tijdschrift Dzuboks.
Igra Staklenih Perli ging in 1985 uit elkaar en hun laatste optreden was tijdens het celebration concert van het muziek tijdschrift ITD in de Sava Center Concert Hall te Belgrado, waar muziek criticus Aleksandar Zikic - sologitaar met de band mee speelde.
De band ging echter niet uit elkaar voor er opnamen gemaakt werden voor hun derde album, getiteld "ISP III", dat niet uitgebracht zou worden, maar wel via de officiële MySpace site van de band te beluisteren valt.
In 1991 werd de LP "Soft Explosion Live" uitgebracht met opnamen van College Of Dentistry te Belgrado, maar in dat zelfde jaar kwam ook de LP "Inner Flow" uit met onuitgebracht materiaal uit de periode 1976-1979 en in 1993 verscheen het live album "Drives", waarop opnamen te beluisteren vallen van een 4 uur durende jamsessie uit 1977, waarvan de opnamen gemixt werden met heropnamen, die door Rakic, Vukovic en Zoran Zagorcic van de band Du Du A gespeeld werden.
Verder is nog vermeldenswaardig dat het Oostenrijkse label Atlantide in 2005 de eerste 2 albums opnieuw uitbracht op vinyl en dat er in 2007 de geremasterde versies van deze albums op CD verschenen via het het Servische label PGP-RTS Retrologija, dat beide LP's op 1 CD onder de titel "Igra Svetlosti" (The Game Of
Light) liet verschijnen en via het Duitse label Second Harvest, waarbij hun debuut album aangevuld werd met de live nummers van "Soft Explosion" en "Vrt Svetlosti" met de opnamen van "Inner Flow".
In 2011 kwam de band terug bij elkaar en bestond toen uit: Drasko Nikodijevic - zang en basgitaar, Zoran Lakic - keyboards en zang en Predrag Vukovic - percussie en zang plus 2 jonge bandleden Ivan Stankovic - sologitaar en zang en Sinister Borg - drums, maar na 2 optredens in Belgrado ging Igra Staklenih Perli verder als 2 aparte bands; Igra Staklenih Perli en Igra Staklenih Perli The Next Generation.
Igra Staklenih Perli bestaat tegenwoordig uit: Zoran Lakic - keyboards en zang, Vojkan Rakic - sologitaar, Slobodan "Bob" Trbojevic - basgitaar en synthesizer en Dragan Soc - drums en percussie, terwijl Igra Staklenih Perli The Next Generation bestaat uit: Drasko Nikodijevic - basgitaar en zang, Predrag Vukovic - percussie en zang en Ivan Stankovic - sologitaar en zang.
In 2012 werd er een nieuw studio album van Igra Staklenih Perli aangekondigd en besloot de band weer live op te gaan treden en in november 2012 verscheen het studio album "Apokaliptus" van Igra Staklenih Perli The Next Generation, via een gratis download van Exit Music, waarop de gastmuzikanten Dejan Utvar - drums, Ljubomir Ðukic (van Elektricni Orgazam) - keyboards en zang en Spomenka Milic - zang meespelen.

De CD "Igra Staklenih Perli" bevat de 5 opnamen van hun debuut LP uit 1978 en begint met "Gušterov Trg" ("Lyzzard Square"), een uptempo gespeeld progressief spacerock nummer waarin een lekker swingend ritme zit en dit wordt gevolgd door "Solarni Modus" ("Solar Modus"), een schitterend instrumentaal symfonisch rock nummer, dat lichtelijk dreigend klinkt en eveneens in een uptempo gespeeld wordt.
Daarna krijg ik "Putovanje U Plavo" ("Voyage into Blue") te horen en hierin schotelt de band me een fantastisch stukje spacerock voor, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt, waarna ik "Pecurka" ("Mushroom") hoor en hierin laten de bandleden horen hoezeer ze door de muziek van Pink Floyd beïnvloed zijn, want de overeenkomst met de muziek uit de begin periode van laatstgenoemde groep is erg groot in dit nummer en dit is dan ook een waanzinnig lekker stukje psychedelische progressieve rock.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het laatste nummer van de CD heet "Majestetski Kraj" ("Majestic End") en ook in dit geweldige instrumentale progressieve symfonische rock nummer is de invloed van Pink Floyd te horen en de band laat me hiermee opnieuw genieten.

Igra Staklenih Perli heeft met hun debuut album uit 1978 een fantastisch stuk muziek gemaakt, dat, hoewel de CD "Igra Staklenih Perli" nog geen half uur duurt, in geen enkele collectie van liefhebbers van psychedelische, progressieve en symfonische rock mag ontbreken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten