Pagina's

maandag 28 maart 2016

Review: Circles - Circles + Circles - More Circles (Mental Experience, 2016) (Krautrock/Experimentele Muziek/Psychedelische Muziek)

Circles was een Duitse band uit Frankfurt, die bestond uit: Dierk Leitert - synthesizer, sequencer, solo- en basgitaar, drums, saxofoon, dwarsfluit en zang en Mike Bohrmann - solo- en basgitaar en synthesizer, plus enkele gastmuzikanten.
De band bracht in 1983 hun debuut album "Circles" en deze werd in 1984 gevolgd door het album "More Circles", beide privé persingen, die via hun eigen Einhorn label verschenen.
Hun muzikale invloeden waren de jaren 70 krautrock bands zoals: Cluster, Neu!, Harmonia en Liliental, terwijl hun muziek ook overeenkomsten vertoonde met bands uit de jaren 80, zoals: Throbbing Gristle, Nurse With Wound, Fripp & Eno, Chrome en Heldon.
Beide albums zijn 11 februari 2016 door het Mental Experience label voor het eerst op CD uitgebracht en voorzien van een gedetailleerde beschrijving door Alan Freeman (The Crack In The Cosmic Egg, Ultima Thule) en bevatten respectievelijk 9 en 10 nummers.

Het eerste nummer van het album "Circles" heet "Einblicke" en daarin krijg ik een spannend, vrij heftig, nummer te horen, waarin gesproken tekst zit en dat invloeden van de muziek van Coil bevat, waarna "Viele Wege" volgt, dat experimenteel klinkt en eveneens gesproken tekst bevat.
Daarna zet de band me "Chant" voor en ook hierin speelt de band een zeer experimenteel stukje muziek, waarin de enige tekst Chant is, dat constant herhaalt wordt en dit nummer wordt gevolgd door "Rockcola", een swingend instrumentaal nummer, dat lichte krautrock en free jazz "invloeden en een hypnotiserend ritme heeft.
Dan hoor ik "10 Unter Null", een geweldig lekker swingend klinkend instrumentaal nummer, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek weet te houden, om met "Tropflut" verder te gaan en hierin schotelt Circles me een vrij zwaar klinkend instrumentaal progressief jazz nummer voor, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en de hoofdrollen voor synthesizer en trompet zijn.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Reibend" hoor ik de band opnieuw een spannend instrumentaal nummer ten gehore brengen, waarin invloeden van tijdgenoten Nurse With Wound en Coil zitten en in "Intermezzo" hoor ik een 21 seconde durend stukje synthesizer.
Vervolgens laat de band me bijna 12 minuten genieten van een hypnotisch klinkend nummer, waarvan het eerste gedeelte (8 minuten) "Woitisch" heet en een constant terug kerend thema heeft, dat op een derde van het nummer tijdelijk even verandert, maar dan  weer opgepakt wordt, om opnieuw onderbroken te worden op twee derde van het nummer en te veranderen in een heerlijk stukje ambient, dat "Umgedreht" heet en bijna 4 minuten duurt.

"More Circles" begint met "Minimal Instant", een korte mix van elektronische muziek, krautrock en experimentele muziek, dat een hypnotiserend ritme heeft en gevolgd wordt door een nummer dat uit 2 delen bestaat, waarvan het eerste "Several Steps Leading Through Different Rooms" heet en bijna 10 minuten duurt, terwijl het tweede gedeelte "Escapades" heet en drie en een halve minuut duurt.
In het eerste gedeelte laat de band me genieten van een lekker in het gehoor klinkend elektronisch nummer, dat invloeden van krautrock bevat en door het terug kerende ritme licht hypnotiserend klinkt en in het tweede deel krijg ik een uitstekend experimenteel stukje muziek te horen.
Dit wordt gevolgd door het korte "Tripletwin", een heerlijk psychedelisch klinkend swingend nummer, waarna de band me "Paris Cut" voorschotelt en hierin hoor ik een fantastisch experimenteel psychedelisch nummer met lichte ruimtelijke invloeden.
In "Mental Dart" speelt de band een soortgelijk psychedelisch nummer en ook dit klinkt geweldig, waarna ik "Trio Atonale" voorgezet krijg en daarin vervolgt Circles met het maken van spannende experimentele psychedelische muziek.
Dan volgt "Tranquilo Gonzales", een schitterend experimenteel elektronisch nummer met invloeden van krautrock, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
Het volgende nummer, dat "Sequences" heet is weer zo'n spannend experimenteel nummer, waarin mijn oren gespitst zijn, om maar niets van de muziek te missen en in "Consequenses" zet de band me ook nu weer een geweldig spannend experimenteel elektronisch nummer voor, dat psychedelische invloeden heeft.
Het laatste nummer van het album heet "Spiral Dance" en daarin laat de band me genieten van een verrukkelijk psychedelisch krautrock nummer, dat swingt als een trein.

"Circles" en "More Circles" van de band Circles, zijn 2 fantastische CD's, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan beide CD's dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van krautrock, experimentele en psychedelische muziek houdt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten