Pagina's

maandag 13 november 2017

Review: Blitzen Trapper - Wild And Reckless (Lojinx Records / LidKerCow, 2017) (Pop)

Blitzen Trapper werd in 2000 te Portland, Oregon, Amerika, onder de naam Garmonbozia opgericht door Eric Earley - zang, solo- en slaggitaar, keyboards, mondharmonica en banjo, Erik Menteer – solo-, slag- en slidegitaar, percussie en moog synthesizer, Brian Adrian Koch – drums, zang en mondharmonica, Michael Van Pelt – basgitaar, vogelfluit, percussie en mondharmonica, Drew Laughery - keyboards en Marty Marquis - slaggitaar, zang, keyboards, mondharmonica, percussie en melodica.
In 2001 bracht de band in eigen beheer 4 albums uit ("1940", "Perms, Porn & the Gestalt", "Tremolopsi!" en "Omnibus And The Baker's Man"), die tijdens hun concerten werden verkocht.
In 2002 ging de band opnieuw de studio in en nam het album "Boom" op, die dat jaar gevolgd werden door "R / L" en "Duble Pepy Majik Plus" en ook deze albums werden alleen tijdens optredens verkocht.
Vervolgens veranderde de bandnaam in 2003 in Blitzen Trapper en bracht de band dat jaar hun debuut album "Blitzen Trapper" op hun eigen LidKerCow Ltd label uit, om in december hun eerste live show onder de nam Blitzen Trapper te geven bij het radio station KRSU, waarbij ze nummers speelden van hun debuut album, plus enkele van de opvolger daarvan.
Het volgende album van de band, "Field Rexx", verscheen in 2004 en werd eveneens via het LidKerCow Ltd label uitgebracht, waarna Eric een album getiteld "Trapper" op nam, maar dit werd niet uitgebracht en ook het opgenomen album "Waking Bullets At Breakneck Speed" werd niet uitgebracht.
De albums erna verschenen echter wel en de eerste daarvan was "Wild Mountain Nation" uit 2007, die via LidKerCow werd uitgebracht en gevolgd werd door de albums "Furr" (Sub Pop, 2008), "Destroyer Of The World" (Sub Pop, 2010).
Na een uitgebreide tournee door de USA plus optredens op het Crossing Border Festival in Amsterdam en het Newport Folk Festival in 2010 verliet Drew Laughery de band en vervolgens verschenen "American Goldwing" (Sub Pop, 2011), "VII" (Vagrant, 2013), "All Across This Land" (Vagrant, 2015) en "Wild and Reckless" (Lojinx Records / LidKerCow, 2017).
Tevens werden er enkele live albums uitgebracht, waarvan de gratis download "Live In Portland" (LidKerCow, 2014) de eerste was, waarna "Live Harvest" als exclusieve Record Store Day 180 gram vinyl LP met download kaart volgde op 18 april 2015, terwijl het derde live album "Live At Third Man Records" op 1 september 2016 op vinyl verscheen. 
Halverwege augustus 2016 begon de band met de opnamen voor hun volgende album "Wild and Reckless", dat 3 november 2017 via Lojinx Records (Europa) en LidKerCow (USA) op zowel LP, CD en als digitale download werd uitgebracht.

Het album", dat 12 nummers bevat, start met "Rebel", waarin ik een heerlijke dansbare mix van country en pop hoor, die diverse subtiele tempowisselingen bevat en gevolgd wordt door de titelsong "Wild And Reckless", een schitterende afwisselende rock song in de stijl van Tom Petty & The Heartbreakers (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
Daarna hoor ik "Forever Pt.1", een kort stukje piano spel met hemels klinkende zang, dat gevolgd wordt door "Joanna", een prachtige rustige pop song, waarin de muziek iets weg heeft van die van Bob Dylan.
In "No Man's Land" start de muziek met gesproken tekst en krijg ik een schitterende schitterende poprock voorgeschoteld, die swingt en in "Stolen Hearts" is de country muziek een kruising van een Neil Young en Tom Petty song en wordt in een niet al te hoog tempo gespeeld.
Dan zet Blitzen Trapper me "Dance With Me" voor, een geweldige swingende rock song, waarbij stil zitten geen optie is en ook hierin zitten sterke invloeden van de muziek van Tom Petty, waarna "Love Live On" ten gehore gebracht wordt, een verrukkelijke pop rock song, die een hoog meezing gehalte heeft en diverse tempowisselingen bevat, terwijl de muziek in een opgewekt ritme gespeeld wordt.
Het volgende nummer heet "When I'm Dying" en daarin krijg ik een licht progressieve pop song voorgeschoteld, waarbij het tempo afwisselend is en gemiddeld te noemen is, terwijl de muziek swingt en dit nummer wordt gevolgd door "Baby Won't You Turn Me On", een mooie, vrij rustige, pop song met country invloeden.
Vervolgens speelt de band "Forever Pt.2", dat met gepraat begint, om na ongeveer een halve minuut met de muziek te starten, die jaren 80 invloeden heeft, in een kalm tempo gespeeld wordt en diverse tempowisselingen bevat, waarna het laatste nummer "Wind Don't Always Blow" volgt, een fantastische pop rock song, die een aanstekelijk ritme heeft en invloeden van Tom Petty en Bob Dylan kent.

Blitzen Trapper heeft me "Wild And Reckless" van begin tot einde in de ban van hun heerlijke muziek weten te houden en ik kan iedere liefhebber van country en de betere pop deze schijf dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via  www.osuradio.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten