Pagina's

zondag 10 december 2017

Review: Mother Misery - Megalodon (Transubstans Records, 2017) (Hardrock)

In 1998 begonnen John Hermansen (ex Greyhate) - zang en sologitaar en Thomas Piehl (ex Clench) - sologitaar, samen songs te schrijven en na enkele maanden samen jammen in een kelder, voegden basgitarist Örjan Baudin en drummer Jens Wide (ex Clench) zich bij dit duo.
Onder de naam Nosedive bracht de band een aantal songs uit op diverse compilatie albums.
In veranderde de band van naam en bracht onder hun nieuwe naam Mother Misery hun debuut album “Grandiosity” uit, via het Duitse Daredevil Records label, met daarop 12 eigen geschreven songs.
Hun eerste tour door Zweden in 2004 werd een groot succes voor de band, die veel goede respons kreeg, maar eind 2004 besloten Örjan en Jens te stoppen, omdat beiden geen interesse hadden om veel te toeren.
Hun vervangers waren basgitarist Marcus Jäderholm (ex Greyhate) en drummer Jimmy Lindbergh, waarna de band in 2005 met de hulp van hun Duitse label eigenaar een Duitse tournee maakte, die erg succesvol was, waardoor meer optredens volgden.
In 2006 werd de maxi EP “For The Crows” uitgebracht as voorloper van hun album “All eyes on you”, die in 2007 in de winkels lag.
Dat resulteerde er in, dat er weer door Europa getoerd werd, waarbij de band, door toedoen van het Nederlandse TMR Music Promotions, in 2008 ook Nederland aan deed en ze speelde daar samen met Entombed.
In 2008 deed er zich weer een bezettingswijziging voor, want Marcus besloot te stoppen vanwege de vele optredens en hij werd opgevolgd door Stefan “Stiff” Hellström.
Het volgende album, “Standing Alone”, werd in 2010 wereldwijd door het Zweedse label Transubstans Records/Record Heaven uitgebracht en bracht de band nog meer lovende kritieken van onder andere: Rock Hard Magazine, Aardschok Magazine, Lords Of Metal, Classic Rock, Sweden Rock Magazine, enz en het album belande in de Zweedse “Top sales chart” in 2011 samen met bands als Volbeat, Sabaton en Iron Maiden.
Vervolgens verschenen er 3 video's van songs van het album, waarvan “Fade Away”  de eerste was, gevolgd door “Dying Heroes” (maart, 2012) en “State Of Grace" (december, 2012).
De band speelde in de loop der jaren samen met onder andere: Entombed, Queensryche, Lynch Mob, Peter Pan Speedrock, Lillasyster, Anthrax, Sepultura, Life Of Agony, Therapy, Deathstars en Pro-Pain en één van hun hoogtepunten was een optreden op het Zwarte Cross festival in Nederland, dat door plusminus 150.000 mensen bezocht werd.
Hun album, de EP "Deadication" werd eind juni 2015 door het Transubstans label uitgebracht en bevat 6 nummers, waaronder de single "Killing Me" en deze werd 23 oktober 2017 gevolgd door de single "Ashes Of Your Crown".
Deze is als voorloper verschenen van hun album "Megalodon", dat 28 januari 2018 op zwart en blauw vinyl en tevens als CD en digitale download wordt uitgebracht via het Transubstans label.

Het album, dat 10 nummers bevat, start met "The Challenger", waarin ik een schitterende melodische rock song voorgeschoteld krijg, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en diverse subtiele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door de single "Ashes Of Your Crown", een stevige swingende rock song, die me in beweging brengt en een hoog mee zing gehalte heeft (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
Daarna volgt het titel nummer van het album "Megalodon" en dit is een heerlijke swingende hardrock song in jaren 70 stijl, waarbij stil zitten niet aan de orde is en dit nummer wordt gevolgd door "Stained", een aanstekelijke stevige uptempo rock song.
Dan hoor ik "Eyes Of The Innocent", een uitstekende rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en dansbaar is, waarna Mother Misery "Into These Lies" ten gehore brengt en ik opnieuw een swingende uptempo rock song voorgezet krijg.
In "100 Eyes" speelt de band een prachtig rustig nummer, dat al snel een stevig karakter krijgt en in een afwisselende tempo gebracht wordt en in "Stonecold Killer" laat de band me weer een lekker in het gehoor klinkende swingende rock song horen, waarin een stukje gesproken tekst zit.
Verder hoor ik "Down In The Dirt", eveneens een uptempo song, waarin de band verder rockt en "If You Fall" is een fantastische rustige melodische song, die met passie gezongen wordt.

"Megalodon" van Mother Misery bevat hoofdzakelijk heerlijk swingende uptempo hardrock songs, die uitstekend klinken, maar het hoogtepunt van het album is toch wat mij betreft "If You Fall" en ik kan elke liefhebber van hardrock dan ook aanraden, deze plaat eens te gaan beluisteren, om misschien wel tot dezelfde conclusie te komen als ik.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten