Pagina's

maandag 26 februari 2018

Review: Brainticket - Zurich / Lausanne (Purple Pyramid Records, 2018) (Krautrock / Experimenteel / Jazz)

Multi-instrumentalist Joel Vandroogenbroeck uit Brussel, België was in de jaren 70 de oprichter van de band Brainticket, die hij samen met sologitarist Ron Bryer en drummer Wolfgang Paap vormde, nadat hij de krautrock muziek van Can, Amon Düül II en Tangerine Dream had ontdekt.
In 1971 verscheen hun zeer psychedelische debuut album "Cottonwoodhill", waarop de Britse zanger Dawn Muir meespeelde.
Nadat Bryer in 1971 overleed verhuisde Joel naar Italië, en ontmoette daar Carole Muriel.
Met haar en de Zwitserse muzikanten Rolf Hug - sologitaar en Martin Sacher - basgitaar plus Barni Palm - percussie bracht hij het album "Psychonaut" in 1972 uit.
Daarna volgden "Celestial Ocean" (1973), waarop Willy Seefeldt - synthesizer meespeelt, die Hug en Sacher verving, "Adventure" (1980) en "Voyage" (1982), om kort na deze laatstgenoemde plaat, de band te ontbinden.
In 1983 blies Joel de band nieuw leven, die verder bestond uit: Willy Seefeldt - synthesizer, Hans Deyssenroth - piano, keyboards, synthesizer en percussie en Bruno Spoerri - saxofoon en elektronica en met hen gaf hij op 4 februari 1983 te Zurich, Zwitserland, tijdens een symposium een concert onder de titel "Computer Und Musik" en trad hij op 20 oktober 1984 te Lausanne, Zwitserland op met Soerri en Markus Fürst - percussie.
Van beide optredens zijn opnames gemaakt, die voor het eerst door Purple Pyramid Records begin 2018 op 2CD en als digitale download zijn uitgebracht.
Vermeldenswaardig is verder, dat Brainticket in 1985 een live cassette uitbracht van een concert te Zurich met de titel "New Age Concert", waarna Cleopatra Records de albums "Alchemic Universe" (2000) en "Past, Present & Future" (2015) uitbracht, plus de compilatie "The Vintage Anthology 1971-1980", een 4 CD set en tevens verscheen in 2011 het live album "Live in Rome 1973".

CD 1 van "Zurich / Lausanne" bevat 3 nummers en begint met "Flight In The Rings Of Saturn", dat iets meer dan 28 minuten duurt en daarin krijg ik een fantastische mix van avant garde, jazz, psychedelische en elektronische muziek voorgeschoteld, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en tevens klassieke en lichte Japanse elementen bevat en bij tijd en wijle swingt als een trein en experimenteel klinkt.
Het volgende nummer, dat 25 minuten duurt, heet "Seventh Dance To Relativities / For Papa" en hierin start de muziek rustig en speelt de band een heerlijke  mix van jazz en elektronische muziek, die iets voor de helft van het nummer experimenteel wordt en de band weet dat tot het einde vol te houden.
In het laatste nummer van CD 1, dat "Dark Star" heet, zet de band me een experimenteel nummer voor, dat in een hoog tempo gespeeld wordt en daarbij zijn jazz invloeden sterk hoorbaar.
Op CD 2 staan 5 nummers, waarvan "Bali Loop" het eerste is en daarin krijg ik een schitterend stuk percussie te horen, dat op duimdrum en drums gespeeld wordt en na een minuut of 5 komt daar de synthesizer bij, waardoor het geheel voller gaat klinken en meer begint te swingen, waardoor ik onmogelijk stil kan blijven zitten, tot de band besluit de muziek een andere richting op te sturen en me een experimenteel stuk voorzet, dat tegen het eind jazz invloeden bevat en naadloos verder gaat in "Matter Matters", een vrij heftige uptempo mix van jazz en funk, die door heavy metal drums begeleid wordt en ook hierbij is stil zitten geen optie.
Daarna schotelt de band me "Markus' Interlude" voor en hoor ik Brainticket met een drumsolo beginnen, waar na enkele minuten synthesizer geluiden bij komen, die langzaam meer ritme krijgen en er een swingend melodisch nummer ontstaat (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en gevolgd wordt door "DoubLinn", waarin de band eveneens start met heerlijke drums, dat gemengd met ruimtelijke synthesizer geluiden en een melodisch jazz ritme in een fantastisch swingend nummer ontaardt.
Het laatste nummer, dat "Black Sand" heet, start met mooie rustige synthesizer geluiden, die tot halverwege aanhouden, maar dan verandert de band de muziek en laat me genieten van een fantastisch swingend progressief nummer met krautrock en jazz invloeden, dat in een licht hypnotiserend ritme gespeeld wordt.

"Zurich / Lausanne" van Brainticket is een geweldige 2CD, waarop schitterende muziek staat, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en  ik kan deze uitgave dan ook van harte aanbevelen, aan een ieder, die van jazz, experimentele muziek en van krautrock houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

1 opmerking:

  1. Very significant Information for us, I have think the representation of this Information is actually superb one. This is my first visit to your site. Zurich to montreux

    BeantwoordenVerwijderen