Pagina's

maandag 26 februari 2018

Review: Burning Saviours - Death (Transubstans Records, 2018) (Hardrock)

Burning Saviours uit Örebro, Zweden, werd in 2003 door Mikael Monks - sologitaar en Martin Wijkström - drums opgericht en genoemd naar een song van de band Pentagram.
Hun eerste demo "Dayterrors" werd met behulp van Fredrik Evertsson - basgitaar en Andrei Amartinesei - zang in 2004 opgenomen.
Op hun volgende demo "The Crusade of Evil", eveneens uit 2004, zong Andrei Amartinesei niet alleen, maar speelde hij ook sologitaar en al snel daarna besloot de band een nieuwe demo op te nemen, "Into the Abyss", die eind 2004 verscheen.
De demo sloeg goed aan en daardoor kreeg de band een plaats op het Duitse "Doom Shall Rise III" festival in 2005, plus een platen contract bij het I Hate Records label.
Hun album met gelijknamige titel werd in mei 2005 uitgebracht, gevolgd in juni 2006 door hun tweede album, "Hundus", dat via het zelfde I Hate Records label verscheen.
Vervolgens kwam de single "The Giant" uit via Rise Above Records in december 2006 en verliet Andrei Amartinesei de band om te worden opgevolgd door Fredrik Andersson - zang en Henry Pyykkö - sologitaar, waarna in oktober 2007 hun nieuwe album, "Nymphs and Weavers" via het Transubstans Records label verscheen.
Kort daarna, in januari 2008, ging de band uit elkaar, om in augustus 2010 nieuw leven ingeblazen te krijgen en bestaat nu uit: Mikael Monks - zang en slaggitaar, Jonas Hartikainen - sologitaar, Fredrik Evertsson - basgitaar en Martin Wijkström - drums.
Daarna verschenen "Förbannelsen" (7" vinyl EP, Night Tripper Records, 2011), "The Offering (Förbannelsen Part II)" (7" vinyl EP, Night Tripper Records, 2012), "The Nightmare (Förbannelsen Part III)" (7" vinyl EP, plus de 7" gelimiteerde editie op rood vinyl, Night Tripper Records, 2012 ), "Hon Dansade Med Döden (Förbannelsen Part IV)" (7" vinyl EP, plus de 7" gelimiteerde editie op rood vinyl, Night Tripper Records, 2012) plus de compilatie CD "Boken Om Förbannelsen" (I Hate Records, 2014) en "Unholy Tales From The North" (Transubstans, 2014).
Met het album "Death", dat 9 maart 2018 via het Transubstans Records label op zowel vinyl als op CD verschijnt viert de band hun 15e verjaardag.

Het album, dat 8 nummers bevat, start met "Draug" en daarin begint de band in een rustig tempo en krijg ik een vrij zwaar aandoend stuk hardrock voorgezet, waarin de invloed van Black Sabbath en Pentagram hoorbaar is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en dit nummer wordt gevolgd door "Crusade Of Evil", een uitstekende rock song, die enkele subtiele tempowisselingen heeft en ook hierin klinkt de invloed van Ozzy Osbourne door.
Dan schotelt de band me "Nothing After" voor en krijg ik een heerlijke rock song te horen, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarna "Lamentations" volgt, waarin de band opnieuw een lekker swingende rock song ten gehore brengt.
In "Death" speelt Burning Saviours nogmaals zo'n aan Black Sabbath verwante hardrock song en ook in "Häxnatten" zet de band me zo'n heerlijke swingende rock song voor.
Daarna hoor ik "Silence", een geweldige rock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend ritme bevat, waardoor ik in een
lichte trance raak en met "Finally Free" verrast de band me door een schitterende melodisch rock nummer te spelen, waar ik Pink Floyd invloeden in ontwaar.

"Death" van Burning Saviours bevat 8 prima nummers, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te pakken en ik kan deze plaat dan ook van harte aanbevelen aan elke liefhebber van hardrock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten