Pagina's

maandag 23 juli 2018

Review: Saturnia - The Sceance Tapes (Elektrohasch Records, 2018) (Psychedelische Rock)

In 1996 besloot multi-instrumentalist Luis Simões zijn project Saturnia op te richten.
Officieel was het bedoeld een vrije kunst project te worden met diverse kunstmogelijkheden, zoals: literatuur, fotografie,ontwerpen, schilderen en muziek.
De naam Saturnia werd voor dit project bedacht en bestond op deze manier tot 1997, het jaar waarin ook de eerste demo verscheen.
Begin 1998 veranderde Saturnia in een 2 mans band met Luis Simões - gitaar, sitar, zang, gong, programmering en theremin en Eduardo Vasconcelos (alias M Strange) - keyboards.
Dit duo maakte de eerste officiële CD "Saturnia", die in 1999 verscheen, waarna Eduardo de band verliet en werd vervangen door Vasco Pereira, een spacerock synthesizer/orgel speler, die in de zomer van 2000 op zijn beurt werd vervangen door keyboards speler Francesco Rebelo.
Samen namen ze de tweede CD van Saturnia op, getiteld "The Glitter Odd", die in 2001 via het Cranium Music label verscheen en in 2002 kwam hun volgende CD "Hydrophonic Gardening" via het Italiaanse Mellow label uit.
Na enkele jaren van stilte was er in 2007 plotseling een nieuwe CD, die door het Duitse Elektrohasch label op de markt gebracht werd, getiteld "Muzak" met daarop muziek die tussen mei 2003 en november 2005 was opgenomen.
Op deze CD is een bijdrage geleverd door Daevid Allen (Gong), Nik Turner (Hawkwind) João Alves en Flapi Simões.
Luis ging daarna, alleen, weer de studio in en nam tussen 2007 en 2011 genoeg muziek op om de dubbel LP/CD "AlphaOmegaAlpha" uit te brengen, die in 2012 via het Elektrohasch verscheen en daarop werkten Stefan Koglek (Colour Haze) en Teresa Machado mee.
"The Real High", dat 5 augustus 2016 zowel op CD als op LP verscheen en 8 nummers bevat, is het zesde album van Saturnia en werd tussen 2012 en 2016 opgenomen met medewerking van Tiago Marques - Moog synthesizer (2 nummers) en Adelaide Simões - zang en gesproken woord (1 nummer).
Zijn album "The Sceance Tapes" is daar de opvolger van en dit verscheen op 29 juni 2018 op CD en als 2LP via Elektrohasch.
Om ook live op te treden, is zijn eenmans band uitgebreidt met Nuno Oliveira - orgel, synthesizer, elektrische piano en keyboards en André Silva - drums en gong en zijn album "The Sceance Tapes" werd dan ook live opgenomen door Ary op 11,12 en 13 september 2017 in de Toolate Studio te Cascais, Portugal en door Stefan Koglek gemasterd in de Colour Haze Studio te Reichertshausen, Duitsland, op 8,9 en 10 februari 2018.

Het album, dat 12 nummers bevat, start met "Chrysalis", waarin de band me een fantastische uptempo psychedelische song voorzet, die Oosterse invloeden heeft en swingt als een trein, zodat stil zitten geen optie is en dit nummer wordt gevolgd door "A Burnt Offering", een mooie, vrij rustige, pop song met Oosterse en spacerock invloeden.
Daarna brengt de band "Infinite Chord" ten gehore en hierin krijg ik een geweldige mix van spacerock, progressieve rock en Indiaanse invloeden voorgezet, waarna "I Am Utopia" volgt, een schitterende psychedelische rock song, die swingt, een hypnotiserend ritme en spacerock invloeden heeft.
In "The Real High" speelt de band opnieuw een heerlijke mix van psychedelische, progressieve rock en Oosterse invloeden in een gemiddeld tempo en in "Hydrophonic Gardening" zet Saturnia me een experimenteel psychedelisch nummer voor, dat in een traag tempo gespeeld wordt.
Dan krijg ik "Mindrama" voorgeschoteld en daarin laat de band me genieten van een verrukkelijke hypnotiserende psychedelische song, die me alle tijd doet vergeten (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Gemini", een prachtige rustige psychedelische song, die invloeden van de muziek van Pink Floyd heeft.
Vervolgens hoor ik "Still Life", een lekker in het gehoor klinkend instrumentaal stukje melodische muziek, waarna ik "Sunflower" hoor en hierin krijg ik weer zo'n mooie, vrij rustige, pop song te horen, die lichte psychedelische invloeden heeft.
verder volgen "The Twilight Bong", een fantastisch Oosters psychedelisch nummer met een hypnotiserend ritme en lichte spacerock invloeden en "Cosmonication", een schitterend symfonisch elektronisch nummer met invloeden van spacerock.

"The Sceance Tapes" van Saturnia is een album, waarvan ik van begin tot einde heb genoten en ik kan liefhebbers van zowel psychedelische rock, alsmede Oosterse muziek en progressieve rock, dit meesterlijke werk dan ook sterk aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten