Pagina's

maandag 1 oktober 2018

Review: Schizo Fun Addict - El Shoegaze Bossa Nova (Sugarbush Records, 2018) (Bossa Nova / Pop)

Schizo Fun Addict uit New York / New Jersey bestaat uit Jayne Gabriel - zang en sologitaar, Jet Wintzer - zang, synthesizer en basgitaar, Hadrian Mordecai - sologitaar en keyboards en Patrick Flynn - drums.
De band bracht hun debuut album "Just a Dimension Away" in 2000 via het Sudden Bliss label op CD uit.
Daarna verschenen de albums: "Diamond" (CD, Sudden Bliss Records, 2001), "The Atom Spark Hotel" (LP, Canarsie, 2004), "Imperial Quazar" (Ltd.Edition CD, Pin Prick Records, 2008), "The Sun Yard" (CD, Fruits De Mer Records, 2013) en het split album "Schizo Fun Addict / The Bordellos - KASSETTE" die in een gelimiteerde oplage van 100 stuks op cassette verscheen via Small Bear Records.
"Dream Of The Portugal Keeper" was hun eerste single, die in 2007 via Bracken Records op 7" vinyl uitbracht werd en tevens op CDr verscheen, waarna de allereerste Fruits De Mer Records single "Fruits De Mer Vol.1" in 2008 op 7" vinyl (beperkte oplage) en als (CDr promo) werd uitgebracht met daarop de nummers "Theme One" en "Ogden's Nut Gone Flake", terwijl via het zelfde label in 2014 "Theme From Suspiria" verscheen met daarop: "Theme From Suspiria", "In The Long Run" en "Back Of Her Car" en deze verscheen als: 7" oranje vinyl + DVD Ltd.edition, 7" zwart vinyl + DVD Ltd.edition, 7" vinyl test persing (20 stuks voor de verkoop op het Crabstock Festival, Cardigan) en als CD promo en in 2016 werd de flexi disc en éénzijdig bespeelbare single "Take A Heart" (Sorrows cover) voor het "Postcards From The Deep" project van Fruits De Mer Records uitgebracht.
Oorspronkelijk verscheen "The Sun Yard" in een beperkte oplage als gratis digitale soundcloud download op kerstdag 2013 voor een beperkte tijd en 100 stuks verschenen er in een gratis goodie bag via Fruits De Mer Records tijdens het "Summer 2014 festival of psychedelica", waarna Schizo Fun Addict het album niet meer beschikbaar stelde.
Het album verscheen op op kerstdag 2017 nogmaals als gratis download via soundcloud en ook kwam het 2 januari 2018 uit op LP, die in een beperkte oplage van 620 stuks geperst wordt op rood met roze gloed en turquoise vinyl met een groene gloed.
Daarvan werden de turquoise/groen tijdens kerst gratis weggegeven aan leden van de FRUITS DE MER Members Club, de transparant rode worden weggegeven aan de eerste 150 mensen, die op de 10e verjaardag van Fruits de Mer op 12 mei 2018 te Glastonbury komen, maar ook waren de resterende albums te koop.
Tevens werden er nog 2 beperkte oplages in volledige kleuren uitgebracht, die in het donker licht geven, waarvan er 10 te winnen waren via een publieke  wedstrijd.
Op 1 juni 2018 verscheen hun zevende album "El Shoegaze Bossa Nova", waarop 10 nummers staan, in een beperkte oplage van 300 stuks op LP via Sugarbush Records, terwijl de digitale uitgave op 21 september 2018 via hetzelfde label werd uitgebracht.
Vermeldenswaardig is ook, dat Daniel Figuerdo - keyboards, orgel, vleugel en synthesizers, Daniel Boivin - drums en percussie en Rex John Selverton - sologitaar, zich bij de band hebben aangesloten en Brett Millering en Ilona V (zang) als gast muzikanten op het album mee doen.
De band heeft zich voor dit album vooral laten beïnvloeden door de muziek van Antonio Carlos Jobim en Sergio Mendes And Brasil 66.

Het album start met "Day Alive", waarin de band een licht psychedelische mix van pop en bossa nova maakt, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen heeft, waarna "Shadow Bossa" volgt en ik een zeer swingende dansbare song met sterke invloeden uit de bossa nova voorgezet krijg.
Daarna hoor ik "A Plan For Love", een aanstekelijke swingende pop song, waarin opnieuw de invloed van bossa nova zit en dit nummer wordt gevolgd door "51 Second Encounter", een uitstekend kort bossa nova nummer.
In "Window Pain" schotelt Schizo Fun Addict me weer zo'n mooie rustige dansbare song voor die subtiele tempowisselingen bevat en in "Voltage Alert" krijg ik een verrukkelijk licht psychedelisch nummer te horen, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Dan volgt "Alone At Makaha" en daarin laat de band me opnieuw genieten van een schitterende licht psychedelische pop song met een aanstekelijk ritme (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), die gevolgd wordt door "Seagulls", een heerlijke, vrij rustige, pop song met een licht psychedelisch karakter.
Vervolgens hoor ik "Window Pain Reprise", een dansbaar swingend instrumentaal nummer, dat psychedelische pop en bossa nova invloeden heeft en "Angels Are Marching", een fantastische rustige psychedelische pop song, die een licht hypnotiserend effect op me heeft.

"El Shoegaze Bossa Nova" van Schizo Fun Addict laat op deze plaat 2 kanten van de band zien, waarbij ik op kant A dansbare bossa nova en op kant B licht psychedelische muziek te horen krijg en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen, aan hen, die van deze genres houden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten