Pagina's

zondag 16 februari 2020

Review: Vibravoid - Out Of Tune In Rosenheim - Triptamine Vol.6 (Stoned Karma Records, 2020) (Psychedelische Rock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is en op 17 november 2017 verscheen "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.
Stoned Karma Records bracht op 25 mei 2018 2 albums van de band tegelijk uit, dat zijn: "Vibrations From The Cosmic Void", die in een beperkte oplage van 500 LP's als pre-order een bonus LP bevat, terwijl het album tevens in een beperkte oplage van 1000 stuks in 3 kleuren zonnestralen vinyl en als CD en digitale download verscheen en het andere album,"Live At Rheinkraut Festival", waarop basgitarist Ufo Walter te horen is, werd als 2CD en digitale download uitgebracht.
Eind april 2019 verscheen het album "Intergalactic Acid Freak Out Orgasms" via Stoned Karma op zowel CD als LP en diagitale download en ook hierop is de band weer live te beluisteren en in september 2019 verscheen de 7" single "World Of Pain"/ "Plastic Covered Tangerines" op rood vinyl via dit label.
Om hun 30 jarig jubileum te vieren vervolgt de band het uit brengen van hun Triptamine serie en verschijnt het album "Out Of Tune In Rosenheim - Triptamine vol.6" in maart 2020 via hun eigen Stoned Karma Records als 2LP, als CD en als digitale download.
De muziek voor de 2LP, die 9 nummers bevat, is live opgenomen tijdens een optreden eind december 2019, dat onder de naam "The Psychedelic Christmas Experience Tour" gegeven werd.

Het album begint met het extra nummer van de 2LP, "Colour Your Mind", waarin de band een heerlijke psychedelische rock song in een gemiddeld tempo speelt, die een aanstekelijk ritme heeft en acid rock invloeden bevat en gevolgd wordt door "World Of Pain", een zeer dansbare uptempo rock song met acid rock invloeden.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgen "Just 13", een fantastische mix van psychedelische rock en spacerock, die ook nu weer een aanstekelijk ritme heeft, een terugkerend licht hypnotiserend ritme bevat en swingt en doorloopt in "Lovely Lady Dab O'Nair", dat tempowisselingen bevat, swingt, psychedelisch klinkt en lichte Oosterse invloeden heeft.
In "Ballspeaker" laat Vibravoid me bijna 20 minuten genieten van een geweldige psychedelische rock song, die tempowisselingen heeft, ruimtelijke invloeden bevat, bij tijd en wijle experimenteel klinkt en tegen het einde terugkeert in het swingende tempo, waarmee begonnen is.
Dan volgen "Playing With Beuys" en krijg ik weer een swingende song voorgeschoteld, die een aanstekelijk ritme bevat, waarbij stil zitten geen optie is en "Rheinflow", een korte swingende song met een dansbaar ritme, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Verder hoor ik "Your Mind Is At Ease", een verrukkelijk nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een terugkerend hypnotiserend ritme bevat, waarmee de band me de muziek in lijkt te zuigen, die tegen het einde acid rock elementen toegevoegd krijgt en "Mother Sky / Sky Saxon Mantra", een uptempo rock song, die een terugkerend hypnotiserend krautrock ritme heeft en voor een stuk een cover van Can bevat, waarmee de band deze uitvinders van de krautrock eer bewijst, om na enkele minuten terug te keren naar het begin tempo van hun geweldige muziek.

"Out Of Tune In Rosenheim - Triptamine Vol.6" van Vibravoid staat vol fantastisch psychedelische nummers, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft weten te houden en ik kan elke liefhebber van psychedelische rock en krautrock deze 2LP dan ook zeer kan aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten