Pagina's

zondag 1 maart 2020

Review: Bill Bruford's Earthworks - Heavenly Bodies - The Expanded Collection (Summerfold Records, 2019) (Jazz)

Drummer Bill Bruford uit Sevenoaks, Engeland, is natuurlijk het meest bekend door zijn werk met Yes en King Crimson, maar ook speelde hij mee met bands als Gong, Genesis, National Health en UK en met Roy Harper.
Bill Bruford's Earthworks bestond van 1986-2009 in diverse bezettingen en bracht muziek uit via de labels Edition EG, Discipline Global Mobile en Summerfold.
Met deze band maakte hij 7 studio, 4 live en 4 compilatie albums, waarvan "Heavenly Bodies"uit 1997 er één was.
"Heavenly Bodies - The Expanded Collection", dat op 8 november 2019 via Summerfold Records verscheen, is een her-uitgave van die plaat, die uitgebreid is met meerdere nummers en totaal 23 nummers op een 2CD bevat, die chronologisch zijn gerangschikt.
Op deze 2CD spelen de volgende muzikanten: Bill Bruford - drums en percussie, Django Bates - keyboards, Iain Bellamy - saxofoon, Mick Hutton - akoestische basgitaar, Tim Harries - akoestische en elektrische basgitaar, Patrick Clahar - saxofoon, Tim Garland - saxofoon, klarinet, bas klarinet en dwarsfluit, Laurence Cottle - basgitaar, Steve Hamilton - piano en keyboards, Mark Hodgson - dubbele basgitaar, Gwilym Simcock - piano en keyboards, Steve Wilson - alt en sopraan saxofoon, Chris Karlic - bariton saxofoon en dwarsfluit, Jon Owens - trompet, Alex Sipiagin - trompet, Rock Ciccarone - trombone, Henry Hey - piano en Mike Pope - elektrische en akoestische basgitaar.
Vermeldenswaardig is nog, dat hij in 2009 stopte met zijn band Bill Bruford's Earthworks, om met pensioen te gaan.

CD 1 start met "Stromboli Kicks", een prima mix van Zuid-Amerikaans ritmes en jazz, die invloeden van funk bevat en tegen het einde experimenteel wordt, waarna "Making A Song And Dance", een swingend uptempo melodisch nummer, dat halverwege verandert en over gaat in een prima stukje jazz (luister naar dit nummer van de youtube link onder de recensie) en dit wordt gevolgd door "Up North", een jazz nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en "Candles Still Flicker In Romania's Dark" en ook hierin speelt de band een rustig nummer.
Daarna volgen "Pigalle", een swingend stuk muziek, waar een terugkerend ritme in zit, dat aanzet tot dansen, "My Heart Declares A Holiday", een fantastisch swingend nummer, dat een aanstekelijk dansbaar ritme en progressieve rock invloeden heeft, "Temple Of The Winds", een heerlijk stukje progressieve jazz, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en "Nerve", waarin Bill Bruford's Earthworks een stukje free jazz ten gehore brengt, dat experimentele elementen bevat, en halverwege van tempo en ritme verandert, om na enkele minuten terug te komen naar het begin.
In "Gentle Persuasion" speelt de band een mix van dansbare Zuid-Amerikaans ritmes en pop, die diverse tempowisselingen bevat, in "It Needn't End In Tears", een mooi rustig nummer en in "Libreville", een swingend jazzrock nummer, aanzet tot dansen.
Verder volgen "Dancing On Frith Street", een nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, diverse tempoversnellingen heeft en een terugkerend ritme bevat en "Bridge Of Inhibition", een vrij heftig startend nummer, dat tempowisselingen heeft, mysterieuze Oostere invloeden bevat en bij tijd en wijle lichtelijk bombastisch klinkt.
Het eerste nummer van CD 2 heet "No Truce With Furies" en hierin speelt de band een uitstekend swingend jazzrock nummer, dat enkele subtiele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Dewey-Eyed, Then Dancing" en ik een mooi rustig stukje jazz voorgeschoteld krijg.
Ook "A Part, And Yet Apart" is een lekker rustig nummer, die invloeden heeft van jazzrock en "Revel Without A Pause" is weer zo'n prima uptempo nummer, dat een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en zo nu en dan erg spannend klinkt.
In "The Sound Of Surprise" speelt Bill Bruford's Earthworks een lichtelijk Oosters klinkend uptempo nummer, dat swingt en in "White Knucle Wedding" zet de band me een opnieuw een uptempo nummer voor, dat halverwege tijdelijk van tempo en ritme verandert, om na korte tijd weer verder te gaan in een swingend stuk muziek, dat progressieve jazz invloeden bevat.
Dan volgen "Youth", een geweldig, vrij experimenteel startend, nummer dat diverse tempowisselingen heeft en een licht hypnotiserend terugkerend ritme bevat en "Rosa Ballerina", een swingend nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Verder volgen "Thud", een fantastisch swingend stuk jazz, waarbij stil zitten geen optie is en "Blues For Little Joe", een schitterend swingend nummer, dat diverse subtiele tempowisselingen heeft.

"Heavenly Bodies - The Expanded Collection" van Bill Bruford's Earthworks staat vol uitstekende jazz nummers, die afwisselend rustig dan wel swingend zijn en ik kan liefhebbers van jazz dan ook aanraden, deze 2CD eens te gaan beluisteren.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten