Pagina's

zondag 15 maart 2020

Review: Vibravoid - Psychedelic Blueprints Volume 2 (Stoned Karma Records, 2020) (Psychedelische Rock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is en op 17 november 2017 verscheen "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.
Stoned Karma Records bracht op 25 mei 2018 2 albums van de band tegelijk uit, dat zijn: "Vibrations From The Cosmic Void", die in een beperkte oplage van 500 LP's als pre-order een bonus LP bevat, terwijl het album tevens in een beperkte oplage van 1000 stuks in 3 kleuren zonnestralen vinyl en als CD en digitale download verscheen en het andere album,"Live At Rheinkraut Festival", waarop basgitarist Ufo Walter te horen is, werd als 2CD en digitale download uitgebracht.
Eind april 2019 verscheen het album "Intergalactic Acid Freak Out Orgasms" via Stoned Karma op zowel CD als LP en diagitale download en ook hierop is de band weer live te beluisteren en in september 2019 verscheen de 7" single "World Of Pain"/ "Plastic Covered Tangerines" op rood vinyl via dit label.
Om hun 30 jarig jubileum te vieren vervolgt de band het uit brengen van hun Triptamine serie en verschijnt het album "Out Of Tune In Rosenheim - Triptamine vol.6" in maart 2020 via hun eigen Stoned Karma Records als 2LP, als CD en als digitale download.
De muziek voor de 2LP, die 9 nummers bevat, is live opgenomen tijdens een optreden eind december 2019, dat onder de naam "The Psychedelic Christmas Experience Tour" gegeven werd.
Dan volgt in april 2020 het album "Psychedelic Blueprints Volume 2", dat via Stoned Karma Records als CD, als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op marmer kleurig vinyl wordt uitgebracht en tevens als digitale download, waarop alternatieve versies, mixen en master versies staan uit de periode 1994-2019.

Het album, dat 12 nummers bevat, begint met "Adjustment", waarin de band een geweldige uptempo psychedelische song ten gehore brengt, die diverse subtiele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door de alternatieve uitvoering van "Gravity Zero" en ik een verrukkelijke 12 minuten durende song in een niet al te hoog tempo voorgeschoteld krijg, die eind jaren 60 gemaakt had kunnen zijn en iets over de helft van de song tijdelijk onderbroken wordt en experimenteel is, om na korte tijd weer verder te gaan, om experimenteel te eindigen.
Daarna volgen "Alphawave", een uptempo mix van pop en psychedelische rock, die swingt en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft, "Vibrations From The Cosmic Void Part II", een heerlijke swingende song, die aanzet tot dansen en "Rheinflow", een uptempo dansbare psychedelische song, waarbij stil zitten geen optie is.
In "The Legend Of Doctor Robert" zet de band me een aanstekelijke dansbare uptempo song voor, die subtiele tempowisselingen heeft, in de alternatieve versie  van "You Keep On Falling" laat Vibravoid me genieten van een swingende rock song, die acid rock invloeden heeft, een terugkerend ritme bevat en in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en in "Om Gang Ganpataye Namah" zet de band me opnieuw zo'n heerlijke swingende psychedelische pop song voor, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten.
Dan hoor ik de alternatieve versie van "World Of Pain" en ook dit uptempo nummer swingt weer als een trein, waardoor de band me in beweging houdt, waarna "Sarveshaam Svastir Bhavatu" volgt en ik een Oosters getint nummer te horen krijg, waarbij het tempo wederom vrij hoog ligt en de muziek uiterst dansbaar is.
Verder speelt de band "Wake Up Before You Die", een fantastische psychedelische song, die in een gemideld tempo gespeeld wordt en een terugkerend licht hypnotiserend ritme bevat, waarmee ik de muziek ingezogen lijk te worden en het langste nummer van het album, "Your Mind Is At Ease", dat meer dan 22 minuten duurt en hierin schotelt Vibravoid me een schitterende song voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, psychedelisch is, een terugkerende ritme heeft,
een Oosters ritme krijgt, experimenteel wordt, ruimtelijke invloeden bevat en erg spannend klinkt, om 5 minuten voor het eind weer te beginnen met de muziek, die psychedelisch en instrumentaal is en afgesloten wordt door een terugkerende toon.

Vibravoid heeft me met "Psychedelic Blueprints Volume 2" van begin tot eind in de ban van hun verrukkelijke psychedelische muziek gehouden en ik kan dit meesterlijke werk dan ook ten zeerste aanbevelen, aan iedere liefhebber van deze muziek soort, oftewel Verplichte kost!(luister naar de mix van dit album via de youtube link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten