Pagina's

zondag 19 april 2020

Review: Vibravoid - The Decomposition Of Noise (Stoned Karma Records, 2020) (Psychedelische Rock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is en op 17 november 2017 verscheen "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.
Stoned Karma Records bracht op 25 mei 2018 2 albums van de band tegelijk uit, dat zijn: "Vibrations From The Cosmic Void", die in een beperkte oplage van 500 LP's als pre-order een bonus LP bevat, terwijl het album tevens in een beperkte oplage van 1000 stuks in 3 kleuren zonnestralen vinyl en als CD en digitale download verscheen en het andere album,"Live At Rheinkraut Festival", waarop basgitarist Ufo Walter te horen is, werd als 2CD en digitale download uitgebracht.
Eind april 2019 verscheen het album "Intergalactic Acid Freak Out Orgasms" via Stoned Karma op zowel CD als LP en diagitale download en ook hierop is de band weer live te beluisteren en in september 2019 verscheen de 7" single "World Of Pain"/ "Plastic Covered Tangerines" op rood vinyl via dit label.
Om hun 30 jarig jubileum te vieren vervolgde de band het uit brengen van hun Triptamine serie en verscheen het album "Out Of Tune In Rosenheim - Triptamine vol.6" in maart 2020 via hun eigen Stoned Karma Records als 2LP, als CD en als digitale download.
De muziek voor de 2LP, die 9 nummers bevat, is live opgenomen tijdens een optreden eind december 2019, dat onder de naam "The Psychedelic Christmas Experience Tour" gegeven werd.
Dan volgt in april 2020 het album "Psychedelic Blueprints Volume 2", dat via Stoned Karma Records als CD, als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op marmer kleurig vinyl wordt uitgebracht en tevens als digitale download, waarop alternatieve versies, mixen en master versies staan uit de periode 1994-2019 en op 6 mei komt hun derde album van het 30 jarige jubileum uit via Stoned Karma Records, getiteld "The Decomposition Of Noise" en deze verschijnt in en beperkte oplage als LP, die een bonus live album bevat en als CD, die 3 extra nummers heeft.

Het CD album, dat 10 nummers bevat, waarvan een aantal nieuwe, start met het titel nummer "The Decomposition Of Noise", waarin de band me laat genieten van een uitstekende psychedelische song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een dansbaar ritme heeft, waarna "World Of Pain" volgt en ik een fantastische uptempo song, die enkele subtiele tempowisselingen heeft, swingt als een trein en aanzet tot dansen.
Daarna volgen "It Happened Tomorrow", een geweldige psychedelische dromerige song, die een aanstekelijk ritme heeft, "Eardrum", een schitterende jaren 60 gerelateerde psychedelische song, die ruimtelijke invloeden heeft en een dansbaar ritme bevat en "Plastic Covered Tangerines", een verrukkelijke rustige song, die in een aanstekelijk ritme gespeeld wordt en ruimtelijke en lichte Oosterse invloeden heeft.
In "The Essence Of Noise" schotelt Vibravoid me een bijna 20 minuten durend nummer voor, dat met psychedelische terugkerende ruimtelijke klanken en gesproken tekst begint, om na een aantal minuten meer snelheid en krautrock elementen toegevoegd te krijgen, waardoor er een licht hypnotiserend stuk muziek ontstaat, waarmee de band me in een lichte trance brengt, om enkele minuten voor het einde van het nummer terug te komen in een rustige tempo en over te gaan in een psychedelisch ruimtelijk stukje muziek, waarna ""The Decomposition Of Noise (Reprise)" volgt en de band een kort nummer speelt, dat swingt en lichte symfonische en progressieve rock invloeden heeft.
Dan volgen de extra CD nummers, te beginnen met de radio uitvoering van "World Of Pain", waarin de band me opnieuw een fantastische uptempo song voorzet, die enkele subtiele tempowisselingen heeft, swingt als een trein en aanzet tot dansen.
Verder hoor ik het live in Chania, Kreta, Griekenland, gespeelde "Ballspeaker" en ook dit nummer duurt bijna 20 minuten.
Hierin krijg ik een geweldige uptempo uitvoering voorgezet, dat is voorzien van diverse tempowisselingen, waarbij acid, psychedelische en progressieve rock aaneen gesmeed worden.
Het laatste nummer is de 10 minuten durende originele soundtrack van de film "Im Zeichen Des Zwilling" en daarin verrast de band me door een hele andere kant van zichzelf te laten horen, door een schitterend stuk filmmuziek te spelen, dat doorspekt is met elektronische muziek, die bij tijd en wijle richtig avant garde gaat en invloeden van Hammond rock heeft, die gemixt wordt met hemelse harp klanken en wind elementen en free jazz elementen bevat.

Vibravoid heeft me van begin tot einde met "The Decomposition Of Noise" weten te boeien met hun fantastische muziek, die enkele hoogtepunten bevat, zoals: "The Essence Of Noise" en "Im Zeichen Des Zwilling" en ik kan deze meesterlijke plaat dan ook aanraden, aan elke liefhebber van psychedelische rock.(luister naar de teaser voor dit album via de youtube link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten