Pagina's

zondag 16 augustus 2020

Review: The Worm Ouroboros - Endless Way From You (Lizard Records, 2019) (Progressieve Rock)

The Worm Ouroboros werd in 2006 te Minsk, Wit-Rusland opgericht en bestaat, na diverse bandbezettingswisselingen, uit: Sergey Gvozdyukevich - keyboards, basgitaar, akoestische gitaar, concert en altfluiten en zang, Vladimir Sobolevsky - keyboards, basgitaar, akoestische gitaar, sologitaar en 12 snarige sologitaar en Mikhail Kinchin - drums.
De band bracht op 27 september 2013 hun debuut album "Of Things That Never Were" via AltrOck/Fading Records uit en deze is op 24 december 2019 gevolgd door "Endless Way From You", dat via Lizard Records als CD verscheen en 9 nummers bevat.
The Worm Ouroboros wordt hierop bijgestaan door de gastmuzikanten, die in het Five-Storey Ensemble spelen: Vitaly Appow - fagot, Aliona Sukliyan - oboe en Alexandra Gankova - vibrafoon, xylofoon en pauken.

Het album begint met "Cycles", waarin de band met een rustig tempo start, dat melodisch klinkt, tempowisselingen heeft en invloeden van progressieve rock bevat, waarbij het tempo meer snelheid krijgt en de muziek gaat swingen, om na de helft van het nummer van ritme te veranderen en iets meer richting progressieve rock te gaan en dit wordt gevolgd door "Clouds To Owings Mills", een fantastisch swingend uptempo nummer, dat een combinatie is van progressieve rock en folkrock.
Daarna volgen "Stone And Lydia", een schitterend uptempo nummer, dat tempowisselingen en een aanstekelijk ritme bevat en bij tijd en wijle swingt als een trein en "Quest Of The Kingfisher", een swingend progressief rock nummer, dat invloeden van Hammond rock bevat.
In "Muralidaran" zet The Worm Ouroboros me opnieuw zo'n verrukkelijk progressief nummer voor, dat invloeden van folkrock heeft en subtiele tempowisselingen bevat en in "Ascension" laat de band me genieten van een heerlijke progressieve rock song, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en tegen het eind van het nummer enkele tempowisselingen bevat.
Dan volgt "The Reality You Can't Stop Dreaming", dat licht dreigend begint en al snel verandert in een swingende mix van progressieve rock en improvisatie en lichte jazz invloeden heeft en ook dit nummer heeft tempowisselingen, waardoor de spanning in de muziek voelbaar blijft.
Verder hoor ik "The Whistler Shrill", een spannend nummer, dat met klassieke klanken start, die tot halverwege worden gespeeld en dan over gaan in een gezongen stuk progressieve rock, dat tempowisselingen heeft, meer snelheid krijgt, swingt en zo nu en dan bombastisch klinkt en "TrĂ igh Bheasdaire", een uitstekend melodisch nummer, dat Hammond rock invloeden heeft en een aanstekelijk ritme bevat.

Het progressieve rock album "Endless Way From You" van The Worm Ouroboros is een muzikaal juweeltje van technisch hoogstaande kwaliteit, waar zo nu en dan klassieke en folkrock invloeden in verweven zijn en ik kan iedere liefhebber van deze muzieksoort dit meesterlijke album dan ook zeer aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten