Pagina's

maandag 21 september 2020

Review: Automatism - Immersion (Tonzonen Records, 2020) (Psychedelische Rock)

Automatism werd in het voorjaar van 2017 te Stockholm, Zweden, opgericht en bestaat uit: Hans Hjelm - sologitaar, Gustav Nygren - sologitaar, Mikael Tuominen - basgitaar en Jonas Yrlid - drums.
De bandleden spelen ook in andere in bands zoals: Kungens Män (Hjelm en Tuominen), New Rose (Nygren) en Partikel (Yrlid).
Op 16 september 2017 verscheen hun debuut digitale nummer "Standing Wave", waarna het debuut album "From The Lake" op 20 juli 2018 volgde, dat 6 nummers bevat, waarop de gastmuzikanten: Andreas Axelsson - percussie, Peter Erikson - drum machine en synthesizer en Jesper Skarin -  drums en percussie mee spelen en de opnames hiervan zijn live in de studio opgenomen, waarna de overdubs werden toegevoegd.
Het album werd in een beperkte oplage van 500 stuks op oranje zwart marmerkleurig vinyl en in een beperkte oplage van 500 stuks als digipack CD via Tonzonen Records uitgebracht, waarna de split EP "Sonar", die samen met de band Pavillon gedeeld werd, verscheen in een beperkte oplage van 300 stuks (Tonzonen Records).
Vervolgens verscheen "Into the Sea" (beperkte oplage van 300 stuks op licht groen marmerkleurig vinyl EP, 19 juli 2019, Tonzonen Records) en op 18 september 2020 wordt het album "Immersion", waarop 6 nummers staan, in een beperkte oplage van 300 stuks op wit vinyl door dit label uitgebracht, dat tevens als CD en als digitale download verschijnt.
Hierop spelen gastmuzikanten Jesper Skarin - percussie (alle nummers), Per Wiberg (alle nummers) en Jakob Sjöholm (1 nummer) mee.

Het album start met "Heatstroke #2", waarin de band een schitterend rock nummer met een terugkerend ritme ten gehore brengt, dat invloeden heeft van progressieve rock en krautrock en swingt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Falcon Machine", een swingend stuk progressieve rock met krautrock invloeden en een licht  hypnotiserend terugkerend ritme, waarbij stil zitten geen optie is.
Dan volgen "Monochrome Torpedo", een geweldig nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, een terugkerend ritme heeft en melodische invloeden bevat en "New Box", waarin Automatism een verrukkelijke dansbare mix speelt van Oosterse ritmes, progressieve en psychedelische rock.
Verder hoor ik "Smoke Room", een fantastisch progressief rock nummer, dat melodische invloeden heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en "First Train", een lekker in het gehoor klinkend nummer, dat een terugkerend ritme heeft en aanzet tot meebewegen met de muziek.

"Immersion" van Automatism is een uitstekende plaat, die me van begin tot einde heeft geboeid en ik kan liefhebbers van progressieve rock deze schijf dan ook zeer aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten