Pagina's

zondag 19 december 2021

Review: Pirate - Left Of Mind (Bird's Robe Records, 2022) (Progressieve Jazz / Progressieve Rock)

Pirate uit Sydney, Australiƫ werd in 2007 opgericht en bestond uit: Tim Adderley - drums, Ben Norvill - basgitaar, Shan Abey - sologitaar en Joel Woolf - saxofoon en zang.
De band bracht op 6 juni 2008 hun debuut digitale EP via Bird's Robe Records uit, getiteld "Demo", die eerder in 2007 in eigen beheer was verschenen en deze werd gevolgd door de CD EP "Pirate", die op 6 november 2009, via Bird's Robe Records in een beperkte oplage van 50 stuks en als digitale download verscheen en het album "Left Of Mind" (2 september 2011, CD en digitale download, Bird's Robe Records). 
Bird's Robe Records bracht, als deel van hun 10 jarige bestaan, op 5 november 2021 de EP "Pirate", dat 5 nummers bevat, opnieuw uit als CD, als digitale download en tevens verscheen de EP via alle andere digitale kanalen en op 14 januari 2022 verschijnt het album "Left Of Mind", dat 8 nummers bevat, opnieuw via Bird's Robe Records als CD en als digitale download.

Het album begint met het titel nummer "Left Of Mind", waarin Pirate een schitterend uptempo rock nummer speelt, dat vrij heftig klinkt, tempowisselingen bevat en invloeden van progressieve en space rock en tevens jazz invloeden heeft en gevolgd wordt door "Animals Cannibals", een uptempo progressieve rock song met enkele  tempowisselingen en ruimtelijke invloeden.
Daarna volgen "Rough Shuffle", een fantastische mix van progressieve rock en jazz, die tempowisselingen heeft, in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en zo nu en dan vrij zwaar klinkt en "In The Balance", een heerlijke swingende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme.
In "Finish" zet Pirate me een geweldig rustig progressief rock nummer voor, dat klassieke invloeden herbergt  en doorloopt in "Creepy", eveneens een schitterend rustig stuk progressieve muziek, dat jazz invloeden heeft en halverwege iets meer snelheid krijgt.
Verder volgen "Daggers", een uitstekende swingende uptempo progressieve jazz song, die tempowiselingen heeft en "Time Minus Five", waarin de band opnieuw zo'n verrukkelijk swingend uptempo progressief jazz nummer ten gehore brengt, dat swingt als een trein.

"Left Of Mind" van Pirate is een fantastische CD, die vol progressieve nummers staat, waar ik erg van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van zowel progressieve jazz, als rock deze schijf ten zeerste aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten