Pagina's

zondag 2 oktober 2022

Review: Billy Childish & The Singing Loins - Song Of The Medway (Damaged Goods Records, 2022) (Folk)

Billy Childish (die geboren werd als Steven John Hamper) uit Chatham, Kent, Engeland is kunstschilder, auteur, poëet, fotograaf, filmmaker, zanger en gitarist.
Hij speelde in diverse bands, waaronder: The Chatham Singers, Thee Mighty Caesars, The Delmonas, The Pop Rivets, Thee Milkshakes, Thee Headcoats, The Vermin Poets, The Spartan Dreggs, Wild Billy Childish & the Blackhands en The Musicians Of The British Empire, die verschillende muziekstijlen speelden zoals: garage rock, punk, rock & roll, blues, folk, klassiek /experimenteel, gesproken woord, kinderliedjes en surf.
Samen met Charles Thomson richtte hij in 1999 The Stuckism Art Movement op, dat hij in 2001 verliet, om zich verder in de kunstwereld te ontwikkelen en in juli 2014 werd hij genomineerd voor de  Doctor Of Arts Degree van de universiteit van Kent, terwijl hij tevens les geeft aan Rochester Independent College.
Sinds 1979 brengt hij albums uit, zowel solo als met zijn bands en er verschenen reeds 118 albums van hem op die manier.
Voor de band The Singing Loins, die bestaat uit: Chris Broderick - zang, mondharmonica en percussie en Chris 'Arf' Alan - sologitaar, banjo, zang en autoharp, nam hij in 1991 en 1993 de LP albums "Songs For The Organ" en "Steak And Gravy" in zijn badkamer te Rochester op en deze verschenen via het Hangman Records label, waarna hij samen met het duo in 1993 het album "At The Bridge" uitbracht via Hangman's Daughter, waarna The Singing Loins weer hun eigen weg gingen en de albums: "Songs To Hear Before You Die" (CD, LP, 2005), "The Drowned Man Resuscitator" ‎(CD, LP, 2007), "Unravelling England" (CD, LP, 2009), "Stuff" (CD, LP, 2011) en "Here On Earth"(CD, LP, 2012) van het duo verschenen via Damaged Goods Records.
Omdat in 2021 bij zanger Chris Broderick bloedkanker geconstateerd werd, liet hij Arf weten om door te gaan met de groep, waarna hij in januari 2022 overleed.
Als eerbetoon maakten Arf en Billy samen met Loin Rob de 7" single "Song Of The Medway", die op 23 september 2022 via Damaged Goods Records op zwart vinyl verscheen en de terugkeer van The Singing Loins inluidt.

De A-kant "Song Of The Medway" is een geweldige pop song met een niet al te hoog tempo, die invloeden van de muziek van Bob Dylan en folk bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en op de B-kant "The Broken And The Lost Of The Old Long Bar" laat de band me genieten van een fantastische folk song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme, dat een hoog meedein gehalte heeft en me doet verlangen in een Engelse pub aan een glas Guinness te zitten.

"Song Of The Medway" van Billy Childish & The Singing Loins bevat 2 heerlijke folk songs, die me als muziek in de oren klinken en ik kan elke liefhebber van deze muzieksoort dan ook aanraden eens naar deze puike schijf te gaan luisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten