Pagina's

zondag 5 februari 2023

Review: Wild Billy Childish & CTMF - Failure Not Success (Damaged Goods Records, 2023) (Pop)

Wild Billy Childish (die geboren werd als Steven John Hamper) uit Chatham, Kent, Engeland is kunstschilder, auteur, poëet, fotograaf, filmmaker, zanger en gitarist.
Hij speelde in diverse bands, waaronder: The Chatham Singers, Thee Mighty Caesars, The Delmonas, The Pop Rivets, Thee Milkshakes, Thee Headcoats, The Vermin Poets, The Spartan Dreggs, Wild Billy Childish & the Blackhands en The Musicians Of The British Empire, die verschillende muziekstijlen speelden zoals: garage rock, punk, rock & roll, blues, folk, klassiek /experimenteel, gesproken woord, kinderliedjes en surf.
Samen met Charles Thomson richtte hij in 1999 The Stuckism Art Movement op, dat hij in 2001 verliet, om zich verder in de kunstwereld te ontwikkelen en in juli 2014 werd hij genomineerd voor de  Doctor Of Arts Degree van de universiteit van Kent, terwijl hij tevens les geeft aan Rochester Independent College.
Sinds 1979 brengt hij albums uit, zowel solo als met zijn bands en er verschenen reeds 118 albums van hem op die manier.
Met de band CTMF (voorheen The Musicians Of The British Empire), die bestaat uit: Nurse Julie, alias Juju (zijn vrouw Julie Hamper) - basgitaar en Wolf (Simon) Howard - drums,  bracht hij zijn eerste album "All Our Forts Are With You" in 2013 uit en deze werd gevolgd door "Die Hinterstoisser Traverse" (2013), "Acorn Man (2014)", "SQ1" (2016) en "Brand New Cage" (2017), die allemaal via Damaged Goods Records verschenen.
Op 27 april 2018 verscheen de single "Something's Missing Inside" / "Walking On The Water" zowel op 7" vinyl als digitaal via Damaged Goods Records als opvolger van "What About Brian" / "The Fields In The Mist", die 24 november 2017 werd uitgebracht en op 20 september 2019 verscheen de 7" EP "Marc Riley Session 2019" in een beperkte oplage van 600 stuks op zwart vinyl via Damaged Goods Records, waarvan de opnamen tijdens een sessie van Marc Riley's BBC 6 Music show in april 2019 plaats vonden, waarna het album "Last Punk Standing" volgde van Billy Childish & The CTMF.
Zijn volgende wapenfeit was het album (LP, CD en digitale download) "Kings Of The Medway Delta", dat hij maakte met The Chatham Singers (Nurse Julie en Wolf (Simon) Howard) en op 21 februari 2020 tegelijk met de 7" single "All My Feelings Denied" / "I'm Ready", die in een beperkte oplage van 500 stuks, verscheen via Damaged Goods Records en vermeldenswaardig is verder, dat gastmuzikant Jim Riley (mondharmonica) met de band meespeelt.
Zijn nieuwe album, "Where The Wild Purple Iris Grows", dat hij maakte met CTMF en 12 nummers bevat, verscheen op 6 augustus 2021 via Damaged Goods Records als LP op zwart vinyl en als CD en deze werd op 27 augustus 2021 gevolgd door de split single "Bob Dylan's Got A Lot To Answer For", dat "Chatham MTB" van The Chatham Singers als andere kant heeft en in een beperkte oplage van 500 stuks op 7" vinyl via Damaged Goods Records verscheen.
Op 24 februari 2023 brengt hij het album "Failure Not Success" met CTMF uit als LP en als CD uit via Damaged Goods Records en hierop staan 12 nummers.

Het album begint met "Love Comes In Spurts", waarin Wild Billy Childish & CTMF een uptempo nummer met een aanstekelijk terugkerend ritme speelt, die gevolgd wordt door het titel nummer "Failure Not Success", een heerlijke poprock song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme en "Beneath The Flowers Serpents", een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme.
Daarna volgen "Walk Of The Sasquatch", een fantastisch instrumentaal nummer met een gemiddeld tempo, een terugkerend ritme en invloeden van de muziek van Booker T. And The MG's, "Hanging By A Tenuous Thread", een pop song met een gemiddeld tempo en lichte invloeden van de muziek van Bob Dylan en "Fire", een geweldige cover van de Jimi Hendrix song, die swingt als een trein.
In "The Old Long Bar" zet Wild Billy Childish & CTMF me een uitstekende song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme voor, in "Come Into My Life", krijg ik een song in een gemiddeld tempo te horen, die enkele tempowisselingen heeft en in "Skinwalker" laat de band de band me genieten van een verrukkelijk instrumentaal stuk muziek, dat een traag tempo heeft, een terugkerend ritme en invloeden van surf bevat.
Verder volgen "Becoming Unbecoming Me", een puike pop song met een aanstekelijk ritme en een gemiddeld tempo, "Moon Of The Popping Trees", een geweldig nummer met een terugkerend ritme en een gemiddeld tempo en "Bob Dylan’s Got A Lot To Answer For", een schitterende rock song met een gemiddeld tempo, een terugkerend ritme en acidrock invloeden.

"Failure Not Success" van Wild Billy Childish & CTMF staat vol prima pop songs, die lekker in het gehoor klinken en een aanstekelijk ritme hebben en ik raad elke liefhebber van de betere pop dan ook aan eens naar deze schijf te gaan luisteren.
Sorry! Nog geen video beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten