Pagina's

zondag 10 september 2023

Review: Octopus Syng - Smoke Green Mirror (Pigion Cult, 2023) (Psychedelische Pop)

Octopus Syng is een band uit Helsinki, Finland, die sinds 1999 bestaat en opgericht werd door zanger sologitarist Jaire Pätäri, die 2 albums opnam onder de naam Octopus Syng, voordat hij de band vormde.
Samen met Joni Seppänen - sologitaar en zang, Antti Sauli / Mikael Jurmu - basgitaar en Jukka Toivanen - drums vormt hij de band, die optreedt onder de naam Octopus Syng Alive en beïnvloed is door de psychedelische muziek van eind jaren zestig, begin jaren zeventig.
In 2000 bracht Jaire, als eenman band zijn debuut single "Gandhi-train to Dawn" / "Mystic Side Questions" via het Novgorod label uit, in dat zelfde jaar gevolgd door de EP "Rainbow Coloured Mandala", die door het Universal Vibes label werd uitgebracht op MCD.
Vervolgens verschenen de 7" vinyl EP "All Beings Are Beautiful" (Novgorod), "Beyond the Karmadelic Coldness, There's The Lovedelic Warmth", die in 2004 op CD via Soundhawk en op zowel zwart vinyl als Limited edition gekleurd vinyl op LP via Nasoni werd uitgebracht en in 2007 verscheen de gelimiteerde gekleurd  vinyl LP "Birds of Morning Are Never Late" via Nasoni, waarop voor het eerst de complete band te horen was en daarop speelde ook keyboards speelster zangeres Laura mee.
Verder verscheen het nummer "If You Were A Flower" op een compilatie album ("Crabstock On Ic"), dat door Fruits De Mer Records werd uitgebracht en dit label bracht ook de gelimiteerde marmerkleurige split single met het nummer "Listen To The Moths" van Octopus Syng op de ene en "Girls Of Belvoir" van Mark McDowell op de andere kant op de markt in 2014 en tevens werd in 2014 de LP "Reverberating Garden Number 7" via het Mega Dodo Records label uitgebracht met daarop 11 nummers, echter zonder de titel song.
Het album "Hollow Ghost/Rochelle Salt", verscheen op 29 juli 2016 in een beperkte oplage op blauw vinyl met klaphoes, als CD en als digitale download en werd voorafgegaan door de 7"single "Reverberating Garden Number 7", die 13 mei 2016 voor leden van de Mega Dodo Singles Club op rood vinyl werd uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 150 stuks, terwijl er eveneens 150 exemplaren op zwart vinyl werden geperst, die voor niet leden van de Club beschikbaar waren en beide uitgaven zijn hand genummerd.
Op 9 november 2018 verscheen hun nieuwe album "Victorian Wonders", waarop 11 nummers staan, in een beperkte oplage van 300 stuks op 180 gram paars vinyl, gestoken in een klaphoes, terwijl het album eveneens als CD en als digitale download wordt uitgebracht.
Het nieuwe album van de band, dat in augustus 2023 verscheen, heet "Smoke Green Mirror" bevat 11 nummers en is via Pigion Cult als LP uitgebracht.
Hierop spelen de volgende gastmuzikanten mee: Santtu Laakso - theremin (track 1) en achtergrondzang en synthesizer (track 11), Maisa Tikka - achtergrondzang (track 2), Iiro Tulkki - harmoniun (track 11), Janne Honkasalo - achtergrondzang (track 11) en Ida Öhman - achtergrondzang (track 11) en hierbij is nog vermeldenswaardig dat track 1,2,4,5,8 en 11 tussen 2013 en 2017 opgenomen zijn en track 3,6,7 en 9 in 2023.  

Het eerste nummer van het album is "Constant Music" en hierin speelt Octopus Syng een prachtige psychedelische song met een niet al te hoog tempo, die wisselende tempo's heeft en spookachtige ruimtelijke geluiden bevat en dit nummer wordt gevolgd door "You're My Magic Girl", een schitterende licht psychedelische song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme en "Drop Out", een lekker in het gehoor klinkende pop  song met een terugkerend ritme, dat aanzet tot dansen.
Daarna volgen "Stars Above You", een uptempo song met een aanstekelijk ritme en subtiele tempowisselingen, "Queen Of Blue Shadows", een puike licht psychedelische song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme en "Once We Were Almost Innocent", een swingend uptempo instrumentaal nummer met een terugkerend ritme.
In "How About Your Day Today?" zet Octopus Syng me een mooie pop song met een vrij rustig tempo voor, die invloeden van pop en folk heeft, in "I Miss You Valerie" krijg ik een heerlijke swingende licht psychedelische uptempo song met ruimtelijke invloeden te horen en in "Gamelan Music With Three Empty Beer Cans And Other Household Items" laat de band me genieten van een verrukkelijk stuk muziek met een terugkerend ritme, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse huishoudelijke items en 3 lege bierblikjes.
Verder volgen "My Foggy Hours", een langzame song met spookachtige geluiden en een terugkerend ritme en "Starlight", een rustig stuk muziek met een aanstekelijk terugkerend ritme, dat uitnodigt tot dansen en meezingen en licht psychedelische invloeden.

"Smoke Green Mirror" van Octopus Syng bevat uitstekende nummers, die invloeden van pop en psychedelische muziek bevatten en ik raad iedere liefhebber van zowel psychedelische muziek als de betere pop deze schijf van harte aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten