Pagina's

maandag 15 januari 2024

Review: Soft Hearted Scientists - Walz Of The Weekend (Fruits De Mer Records, 2024) (Psychedelische Pop)

Soft Hearted Scientists uit Cardiff, Wales, werd in 2001 opgericht door Nathan Hall - zang en Dylan Line - akoestische gitaar, synthesizer en drums.
Ze namen in 2001 enkele cassette demo's op, waar 4 nummers op staan en trokken daarmee de aandacht van BBC Wales DJ's Adam Walton en John Rostron, die het My Kung Fu label oprichtten, waarna, in 2003, Paul Jones - 12 snarige akoestische gitaar, banjo en mandoline en Michael Bailey - basgitaar het duo kwamen versterken.
De band bracht in de loop der jaren 3 EP's, 8 singles en 5 LP's uit en was op 10 compilatie albums te beluisteren, die op verschillende labels verschenen, zoals Fruit  De Mer Records, My Kung Fu, Hip Replacement en in eigen beheer.
Op 29 juli 2019 verscheen de 7" single "Please Read Me" / "Moths Mistook Us For The Moon" via Fruits De Mer Records op gekleurd vinyl, waarvan de A-kant, een nummer van The Bee Gees is en op LP 2 van hun 4LP album "The Continuing Escapades Of The Soft Hearted Scientists" staat, dat 28 september 2020 via Regal Crabomophone Records (het sub label van Fruits De Mer Records) werd uitgebracht.
Vermeldenswaardig is, dat Marc Swordfish van Astral Asia betrokken is bij het tot stand komen van de nummers van LP 3 en LP 4, die allemaal de titel "Astral Adventure" hebben.
Op 18 mei 2023 bracht de band hun album "Waltz Of The Weekend", dat 12 nummers bevat, digitaal uit en op  11 augustus 2023 verscheen dit via The Hip Replacement als CD en hierop spelen de dummers Spencer Segelov (track 1, 2, 3, 7 en 12) en Frank Naughton (track 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10 en 11) mee, waarbij ook het vermelden waard is dat Frank Naughton de productie van het album deed en op 27 februari 2024 wordt dit album nogmaals uitgebracht en dit keer is dat als 3LP met 4 extra nummers via Fruits De Mer Records.

Het album start met "What Grows Inside The Garden?", waarin Soft Hearted Scientists een schitterende psychedelische pop song met een gemiddeld tempo ten gehore brengt, die een aanstekelijk ritme bevat en dit wordt gevolgd door het titelnummer "Waltz Of The Weekend", een prachtige licht psychedelische pop song met een gemiddeld tempo, dat subtiele tempowisselingen heeft en een dansbaar ritme bevat en "Sea Anemone Song", een mooie vrij rustige song met een aanstekelijk ritme.
Daarna volgen "Rode My Bike", een uitstekende pop song met een vrolijk terugkerend ritme en een gemiddeld tempo, "Gadzooks!", een puike psychedelische song met een gemiddeld tempo en lichte ruimtelijke invloeden en "Who Loves The Moon?", een geweldige lekker in het gehoor klinkende song met een niet al te hoog tempo en een aanstekelijk ritme, dat aanzet tot meezingen en meedeinen.
In "The Fixer" zet Soft Hearted Scientists me een swingende uptempo song voor, die aanzet tot dansen, in "The Things We Make" krijg ik een aanstekelijke dansbare licht psychedelische pop song met een gemiddeld tempo te horen, in "Vicious Vivian" hoor ik de band een prima pop song met een vrij rustig tempo spelen en in "Creepers And Vines", een uitstekende song met wisselende tempo's en een aanstekelijk ritme. 
Dan volgen "Venus Flytrap Song", een heerlijke psychedelische song met een niet al te hoog tempo, die tempowisselingen heeft, "Lost Mariners", een fantastische song met een vrij rustig tempo, die een terugkerend ritme en psychedelische invloeden bevat en de laatste 2 minuten experimenteel psychedelisch klinkt.
Vervolgens is het tijd voor de extra nummers, die beginnen met "Sea Annemones In The Benthic Abyss" en hierin laat de band me genieten van een prima psychedelisch nummer, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld , waarna ik "The Garden Of Wavering Fronds" hoor, een lekker in het gehoor klinkende psychedelische pop song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme en deze wordt gevolgd door "My Bike Versus The Dandy Horse", een swingende uptempo song met een terugkerend vrolijk ritme.
Het laatste nummer heet "Walz Through The Weekend" en is een overzicht van de nummers van de LP, die door Frank Naughton vakkundig aan elkaar gesmeed zijn, waardoor er heel nieuw stuk ontstaan is, dat gewoon geweldig klinkt.

"Waltz Of The Weekend" van Soft Hearted Scientists staat vol prachtige licht psychedelische nummers, die me als muziek in de oren klinken en ik raad iedere liefhebber van dit genre deze puike schijf dan ook sterk aan.(luister naar de eerste uitgave van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten