Pagina's

maandag 16 februari 2015

Review: Kingfisher Sky - Arms Of Morpheus (Suburban Records, 2014) (Progressieve Rock)

Kingfisher Sky werd in 2001 te Den Haag, Nederland, opgericht door ex Within Temptation drummer Ivar De Graaf, die samen met de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld nummers begon te schrijven.
Nadat Daan Janzing - sologitaar, Edo van der Kolk - sologitaar, Eric Hoogendoorn - basgitaar en George van Olffen - keyboards met dit duo gingen samen werken, was de band een feit en verscheen eind oktober 2007 hun debuut album "Hallway Of Dreams" via het Suburban Records label, waaraan de band van mei tot juli 2007 in verschillende studio's had gewerkt en hen lovende kritieken opleverde.
In januari 2008 kwam Maaike Peterse - cello bij de band en in maart van dat jaar verscheen hun debuut album in Amerika via het Laser’s Edge Records label, waarna Tonefloat Records (Porcupine Tree, Roger Waters) besloot het album op vinyl uit te brengen en ook in Japan (via Union Disk) en Zuid-Amerika is de plaat verkrijgbaar.
George van Olffen besloot in juni 2009 de band te verlaten en werd vervangen door Rene Merkelbach, die op zijn beurt de band in december vervolgens ook verliet.
Zijn opvolger heet David Gutiérrez Rojas en in december dat jaar nam de band het Kate Bush nummer "The Man With The Child In His Eyes" live op, dat als kerst cadeau op youtube werd gezet.
Vanaf begin 2010 begon de band te werken aan hun tweede album, maar in april besloot Daan Janzing onverwacht de band te verlaten, om vervangen te worden door Chris Henny, waarna het album "Skin Of The Earth" eind september 2010  verscheen.
In mei 2014 deed er zich nog een bandwisseling voor, omdat ook Eric Hoogendoorn de band verliet en zijn plaats werd ingenomen door Nick Verschoor, zodat de huidige band bestaat uit: Judith Rijnveld - zang, Edo Van Der Kolk - sologitaar en akoestische gitaar, Chris Henny - sologitaar, Nick Verschoor - basgitaar, Ivar De Graaf - drums, percussie, akoestische gitaar en Ierse Bouzouki, David Gutiérrez Rojas - keyboards en Maaike Peterse - cello.
Om de opnamen voor hun derde CD te bekostigen, deed de band met succes aan crowdfunding.
Het album "Arms of Morpheus" werd op 24 oktober 2014 via het Suburban label uitgebracht met medewerking van de gast muzikanten: Kristoffer Gildenlöw - basgitaar, Valerio Recenti - zang, Fieke Van Den Hurk - draailier en Bouke Visser - Tin whistle.
Ter nagedachtenis aan Marina Schaefer, de oprichtster van de fanclub "Sempre Fedele", die in 2010 plotseling kwam te overlijden, schreef de band het nummer "Maddy", dat als laatste song op het album staat.
Ook verscheen er een single van het album, getiteld "King of Thieves", waarvan de videoclip in januari 2015 werd uitgebracht.

"Arms Of Morpheus" bevat 11 nummers, waarvan de eerste "Hypnos" heet en hierin laat de band me een heerlijke progressieve rock song horen, waar invloeden van hardrock en klassieke muziek in verwerkt zijn en die tevens enkele uitstekende tempowisselingen bevat.
Daarna krijg ik "At Least You Tried" te horen, waarin de band me een melodische progressieve rock song voorschotelt, waarbij de muziek me zo nu en dan aan die van Abba doet denken.
Dan volgt de single "King Of Thieves" en in deze fantastische rock song, met prima tempowisselingen en een dansbaar ritme, zijn folk invloeden terug te vinden (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en deze wordt gevolgd door "Open Eyes", een zwaar klinkende progressieve rock song met hardrock invloeden en ook in dit nummer, doet de samenzang me sterk aan die van Abba denken.
In "Insomnia" laat de band me genieten van een lekker in het gehoor klinkende mix van progressieve rock en klassiek aandoende muziek, die ook nu weer van melodische hardrock invloeden is voorzien en diverse tempowisselingen bevat en in "I'm Not Alone" krijg ik een prima melodische rock song te horen, waarin de wisselende tempo's het nummer spannend houden.
Vervolgens hoor ik "Strength Of The Endless", dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en hierin heeft de band de combinatie gemaakt van progressieve en symfonische rock met lichte oosterse invloeden, waarna ik "Heather" te horen  krijg en in  dit nummer laat de band me genieten van een schitterende rustige folkrock song.
Met "Morrigan" schotelt de band me een geweldige mix van klassieke en progressieve muziek voor, die soms lichtelijk dreigend over komt, maar ook soms liefelijk klinkt en met "Mercy On This Wounded Heart" laat de band me een uitstekende rock song met oosterse invloeden horen, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en tegen het einde aan iets heftiger klinkt.
Het laatste nummer heet "Maddy" en hierin speelt de band, na een triest klinkend begin, een schitterende indringende ode aan Marina Schaefer, waarmee het album op een waardige manier wordt afgesloten.

Kingfisher Sky heeft met "Arms Of Morpheus" een uitstekend album gemaakt, waarop heerlijke stukken muziek staan en ik kan elke liefhebber van symfonische en progressieve rock dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten