Pagina's

zondag 9 augustus 2020

Review: Queen Elephantine - Tribute To Atrophos Vol. III (Atypeek Music, 2020) (Improvisatie)

Queen Elephantine werd in 2006 te Hong Kong, China, opgericht en heeft zijn thuisbasis tegenwoordig in Philadelphia, Pennsylvanië, Amerika.
De band bestaat heden ten dage uit: Indrayudh Shome - sologitaar en zang, Camden Healy - basgitaar, Brett Zweiman - percussie, zang en elektronia, Matthew Couto - synthesizer, Srinivas Reddy - tanpura, Daniel Quinn - percussie en pukele en Nathanael Totushek - drums.
Hun debuut album "Surya" verscheen op 1 september 2007 via Concrete Lo Fi Records in een  beperkte oplage als CD en als digitale download en werd op 1 maart 2008 gevolgd door het album "Yatra", waarop 2 lange nummers staan, die als digitale download werd uitgebracht.
Daarna volgden: "Kailash" (1 mei 2010, beperkte oplage als CD en beperkte oplage als cassette en als dd, Concrete Lo Fi Records), "8XI08 Live In Brooklyn" (4 mei 2010, digitaal album via Ruralfaune/Faunasabbatha), "Garland of Skulls" (10 augustus 2011, beperkte oplage als CD via Concrete Lo Fi Records en als dd +
beperkte oplage van 250 stuks als LP op zwart vinyl via Cimmerian Shade Records in 2016), "Scarab" (10 mei 2013, beperkte oplage als LP op zwart en op wit vinyl van 300 stuks via Cosmic Eye Records en als dd en in een beperkte oplage als CD via Heart & Crossbone Records in 2016), "Omen" (1 juni 2015, als dd via
Atypeek Music), "kala" (21 oktober 2016, als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op rood en op zwart vinyl via Cimmerian Shade Records en als CD via Argonauta Records), "Gorgon" (8 november 2019, als LP in een beperkte oplage van 300 stuks op rood vinyl, als CD en als dd via Argonauta Records), "Tribute to Atrophos Vol I" (27 april 2020, dd), "Tribute to Atrophos Vol II" (1 juni 2020, dd via Atypeek Music), maar ook bracht de band een split CD en dd uit met Sons Of Otis onder de titel "Sons of Otis"/"Queen Elephantine" (1 april 2007, Concrete Lo Fi Records) en op 10 juli verscheen het album "Tribute To Atrophos Vol.1 + Vol.2", waarop 7 nummers staan, als CD en als dd via Atypeek Music.

Op 29 juni 2020 verscheen de derde EP op rij, getiteld "Tribute To Atrophos Vol. III" als digitale download via Atypeek Music en deze bevat 4 nummers, waarvan het eerste "Myriad Mind" heet, waarin de band in een langzaam tempo ruimtelijk en psychedelisch begint, om de muziek iets na de helft van het nummer meer snelheid mee te geven en naar een climax toe te werken, om dan weer in rust te eindigen.
Daarna volgt "Blister", een rustig nummer met een terugkerend licht hypnotiserend ritme, dat iets over de helft heftiger wordt en meer snelheid krijgt.
In "Dismember Me" speelt Queen Elephantine een mix van noise, improvisatie en ruimtelijke invloeden in een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme.
Dan volgt het laatste nummer, getiteld "Liminal Body", een vrij rustig nummer, dat invloeden van psychedelische muziek en improvisatie bevat, die naar het einde toe in een iets hoger tempo gespeeld wordt.

"Tribute To Atrophos Vol. III" van Queen Elephantine is net als "Tribute To Atrophos Vol.1 + Vol.2" een schitterende uitgave, die ik elke liefhebber van improvisaties en psychedelische muziek kan aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten