Pagina's

zondag 19 februari 2023

Review: Ape Shifter - Monkey Business (Brainstorm Records / Heavy Progressive Records, 2023) (Rock)

Ape Shifter werd in Immenstadt, Duitsland opgericht en bestaat uit de Amerikaan Jeff Aug - Sologitaar, die 20 jaar geleden naar zuid Duitsland verhuisde en de Duitsers Florian Walter - basgitaar en Kurty M√ľnch - drums.
Jeff speelde eerder met onder andere Allan Holdsworth, Soft Machine, Albert Leen Greg Howe en Anne Clark, voordat hij zijn band Ape Machine oprichtte.
De band bracht in 2017 hun debuut album "I" als CD en als digitale download uit, op 29 maart 2019 verscheen hun tweede album, getiteld "II" via Brainstorm Records als 2LP ("I" + "II") op 140 gram zwart vinyl, CD en als digitale download, waarna de digitale nummers "Betty Davis" (25 juli 2021) en "Village Strut" (13 augustus 2021) werden uitgebracht en op 31 maart brengt Brainstorm Records het album "Monkey Business" uit als LP, als CD en als digitaal album.

Het album, dat 12 nummers bevat, begint met "MPU", waarin Ape Shifter een swingend uptempo nummer met progressieve en melodische invloeden, dat aanzet tot dansen en gevolgd wordt door "Stampede", dat eveneens swingt als een trein en in een uptempo gespeeld wordt en "Misery", een heerlijk stuk stoner met een terugkerend ritme en een gemiddeld tempo.
Daarna volgen "Promises Of A Progressive Future", een melodisch stuk muziek met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, waarbij stil zitten geen optie is,"Ahab", een uptempo nummer met een terugkerend ritme, dat halverwege over gaat in een traag tempo en melodische invloeden bevat, om na een minuut in het begin tempo en ritme terug te keren en "Dregs Of Doom", een hardrock nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, dat swingt.
In "Purple" schotelt Ape Shifter me een uitstekend stoner nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme voor, in "Cure" krijg ik een swingend stuk muziek te horen, dat enkele tempowisselingen heeft en in "Gucci, Baby!" speelt de band een kort experimenteel stukje van 16 seconden.
Dan volgen "Mind Of You", een swingend uptempo nummer, dat subtiele tempowisselingen heeft en een aanstekelijk ritme bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), "Shitkicker", een uptempo rock nummer met een terugkerend ritme en melodische invloeden en "Lying In Wait", dat psychedelisch begint, om na enkele minuten te veranderen in een fantastisch stoner nummer met een terugkerend ritme en jaren 70 invloeden bevat.

"Monkey Business" van Ape Shifter staat vol geweldige swingende nummers, waarvan wat mij betreft "Lying In Wait" de uitschieter is en ik kan iedere liefhebbers van de betere rock deze schijf dan ook zeer aanraden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten