Pagina's

maandag 16 juli 2012

Review: Space Mirrors - In Darkness They Whisper (Transubstans, 2012)(Spacerock/Metal)

In 2002 richtte de Russische multi-instrumentalist en producer Alisa Coral het internationale collectief Space Mirrors op, die sinds die tijd 3 albums uitbrachten, waar veel getalenteerde muzikanten vanuit de hele wereld in speelden.
De muziek van de band is vaak geïnspireerd door science fiction, buitenaardse samenzweringen en esoterische onderwerpen.
In 2011 begon Alisa te werken aan een nieuw album, getiteld "In Darkness They Whisper", waarvoor zij de inspiratie haalde uit de metafysische, kosmologische en occulte concepten, zoals die door H.P.Lovecraft ontwikkeld waren voor zijn verhalen.
De verhalen waar de nummers betrekking op hebben beslaan 8 acten en komen uit: Chamber Of Azatoth, Through The Dreamlands, From Dylath-Leen To The Dark Side Of The Moon, Moon Battle Of Cats, To Ngranek, Face Of God / The Crawling Chaos en Morning In Marvellous City.
Het nieuwe collectief bestaat uit: Nik Turner - saxofoon, fluit, Alan "The Elf" Davey - basgitaar, Cyndee Lee Rule - viool, Massimo Arke - gitaar, Fabio "Amon 418" Bartolini - gitaar, John Pack - gitaar, Allen Welty-Green - gitaar, Sparky Simmons - gitaar, Bjorn Jeppesen - synthesizer en Matyr Lucifer - zang.
De muzikanten van Space Mirrors komen deze keer uit Rusland, Engeland, Denemarken, Itali├ź en Amerika.
Het nieuwe album bevat 9 nummers, met een totale speelduur van 56 minuten en "Shadow Of Innsmouth" is daarvan de eerste song, die meteen vrij heftig begint.
De muziek hierin is een mix van new wave en heavy metal en wordt gespeeld in het tempo van een oldschool house nummer, terwijl de zang me lichtelijk aan een band als Sisters Of Mercy doet denken, totdat het ritme van muziek en zang plotseling veranderen en het nummer een dreigender uitstraling krijgt.
Het volgende stuk muziek heet "Silver Key" en ook hierin hoor ik duidelijke new wave invloeden, die met hardrock verweven zijn, maar dit heerlijke nummer is een stuk rustiger dan het voorgaande en ook een stuk melodieuzer.
Vervolgens krijg ik "Geometry Of Witchcraft" te horen en deze lekkere dansbare mix van spacerock, heavy metal en new wave bevat invloeden van Judas Priest en Sisters Of Mercy.
De new wave invloeden blijven ook in het volgende nummer de boventoon voeren en dit is de titelsong "In Darkness They Whisper", maar ook zit hierin een schitterend stukje hardrock en een verrassend psychedelisch stuk spacerock.
Daarna start de band met "Rue D’Auseil Is Missing", een puik experimenteel instrumentaal hardrock nummer, dat gevolgd wordt door "Cats Of Ulthar", dat door enigszins experimenteel begint, folk invloeden bevat en plotseling over gaat in een combinatie van new wave, hard- en spacerock, waarin ook nog plaats is voor het experimentele, wat ik teveel van het goede vind en dit is voor mij dan ook het minste nummer van de CD.
"The Dreamquest Of Unknown Kadath” heten de volgende 3 nummers en als eerste daarvan hoor ik "Acts 1,2,3,4", een prima mix van hard-, progrock en new wave, die gevolgd wordt door "Acts 5,6,7", dat als een hardrock nummer begint, maar door de vertellijn een soort verhaal wordt, waarin muzikaal van alles gebeurt en dit fantastische  progrock nummer klinkt dan ook erg spannend.
Als laatste krijg ik "Act 8" voorgeschoteld en dit schitterende korte instrumentale nummer heeft een dreigend, maar tevens een symfonisch ritme, waarin de band op zijn best is.
De CD "In Darkness They Whisper" Van Space Mirrors is een prima werkje, waarin van alles te beleven valt en is dan ook een aanrader voor iedereen, die van deze muzieksoort houdt.
http://www.spacemirrors.com  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten