maandag 25 maart 2013

Review: Small Jackets - IV (Transubstans, 2013)(Hardrock)

De Italiaanse band Small Jackets, opgericht in 2000, die uit Eddy Current - sologitaar, Matt West - sologitaar, Mark Oak - basgitaar en Danny Savanas - drums bestaat, bracht in 2004 hun debuut CD "Play At High Level" uit en oogstte daarmee goede kritieken van diverse muziekbladen.
De band startte daarop een uitgebreide toer en deelde daarbij het podium met onder andere The Hellacopters, Black Flag, The Lords Of Altamonts, Black Rebel Motorcycle Club, Adolescent, Imperial State Electric en Dollhouse.
In 2006 werd hun tweede album "Walking The Boogie" uitgebracht, waarop enkele leden van The Hellacopters een bijdrage leverden en in 2009 verscheen hun derde CD "Cheap Tequila" via het Go Down Records label, dat in Zweden geproduced werd door Chips k en Henryk Lipp, dezelfde producers van The Nomads, Millencolin,  The Hellacopters en Sator, waarna de band weer begon te toeren om hun nieuwe schijf te promoten.
Omdat ze sinds hun debuut album de aandacht hadden getrokken van Transubstans Records en de eigenaren grote fans van de band zijn, is het niet verwonderlijk, dat hun nieuwe CD "IV" in 2013 via dit label verschijnt.
"IV" bevat 10 songs, waarvan de eerste "Bridgehead" heet en deze begint met alarmgeloei, waarna de band met hoge snelheid hun intro speelt, dat net geen minuut duurt, zodat ik meteen weet, wat ik kan verwachten van deze band.
Vervolgens krijg ik "Ball 'N Chain" te horen, een lekker stevige hardrock song met een swingend ritme en op zeventiger jaren leest geschoeid, die gevolgd  wordt door een heerlijke snelle hardrock song, die me aan AC/DC doet denken, getiteld "Black Beauty".
Daarna hoor ik "Trouble Blues", dat nog een stukje sneller is en richting speedrock gaat, maar toch melodisch gespeeld wordt en rock & roll invloeden zijn hierin hoorbaar.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan volgt "What We Feel", waarin de band wat gas terug neemt en een uitstekende stevige hardrock song laat horen, waarin ook nu weer rock & roll invloeden door klinken en dit nummer wordt gevolgd door "Heard It On The X", dat van hetzelfde laken een pak is en deze schitterende mix van rock & roll en hardrock bevat ook nog eens lichtelijke bluesrock invloeden.
Met "Wanderlust" speelt de band een song met gemiddeld tempo, die lekker swingend is en vrij commercieel klinkt, waardoor het lijkt of ze hiermee op de hitparade mikken en dit zou hen zomaar een hit kunnen opleveren.
"Hellraiser" begint met een duister intro, waarna de muziek over gaat in een stevig ritme, dat door enkele prima tempowisselingen soms sneller, dan weer langzamer gespeeld wordt en eindigt zoals het begon.
Met "Mama Said" laat de band horen ook andere invloeden in hun muziek te verweven en hierin hoor ik lichtelijk symfonische rock, waarin een eentonige bas in het begin van het nummer het ritme bepaald, dat later door de sologitaren over genomen wordt en de song uit mondt in een heerlijk stukje hardrock.
Het afsluitende nummer heet "The Wall Of Sound", waarmee de band me op het verkeerde been zet, want net als ik denk een rustig nummer te gaan beluisteren, wordt het tempo een stukje sneller en krijg ik een melodies klinkende hardrock song te horen, dat door enkele goede tempowisselingen spannend wordt gehouden.
Small Jackets heeft met "IV" een uitstekende CD afgeleverd, waarvan ik genoten heb en die hardrock liefhebbers zeker zullen weten te waarderen, kortom een aanrader.
SMALL JACKETS - Trouble Blues (2013) - YouTube
www.youtube.com/watch?v=4zrAaP_d57k

Geen opmerkingen:

Een reactie posten