maandag 21 oktober 2013

Review: Mechanik - Velut Stella Splendida (R.A.I.G., 2013) (Krautrock / Spacerock)

Mechanik is eind 2011 te Madrid, Spanje opgericht en bracht in mei 2012 hun eerste demo, getiteld "You Are The Teacher And The Guru EP", waarop 3 nummers staan, gevolgd in juli 2012 door "Inner Temple / Outer Temple EP" met daarop eveneens 3 nummers en eind oktober 2012 "Velut Stella Splendido EP" uit, waarop 2 nummers staan.
Deze 3 EP's werden in eigen beheer uitgebracht, waarna het nummer "Kwanmyongsong" van de "Velut Stella Splendido EP" in 2013 via het Engelse Fruits De Mer Records op de LP "Strange Fish Volume II" verscheen, terwijl het andere nummer "De Tepenecz" samen met "Bliss & Gloss" en "Inner Temple" van "Inner Temple / Outer Temple EP" en "Russian Doll" van "You Are The Teacher And The Guru EP" op hun debuut CD "Velut Stella Splendida" staat, dat in 2013 via het Russische R.A.I.G. label is uitgebracht.
De band, die bestaat uit: Klaus - sologitaar, synthesizer en zang, Olivares - basgitaar en drones, Lete G - drums en cimbalen en Yuldj - zang, speelt een mix van kosmische muziek, krautrock en spacerock.

"Velut Stella Splendida" bevat 9 nummers, waarvan "Wherever You Are Is The Entry Point" de eerste is en dit iets meer dan 7 minuten durende nummer begint met het monotone geluid van de synthesizer, dat langzaam aanzwelt, waarna er cimbalen aan toegevoegd worden en het iets krijgt van een new age nummer.
Vervolgens verandert het ritme doordat ook solo- en basgitaar en drums invallen en krijgt het meer een ruimtelijke krautrock uitstraling.
Daarna laat de band me "In The Faith That Looks Through Death" horen en hierin speelt de band een heerlijk stukje spacerock, waarin ook lichte krautrock invloeden te horen zijn.
Dan krijg ik "Pills" te horen, waarin de band me een uitstekend swingend krautrock nummer met zang voorschotelt, dat, naar mate het nummer vordert, steeds meer richting spacerock gaat en ook als zodanig eindigt.
Vervolgens hoor ik het nummer naadloos over gaan in het volgende, getiteld "De Tepenecz", dat met rustig gespeelde synthesizer klanken start, waarna de zang er bij komt en de band een schitterend hypnotiserend krautrock nummer ten gehore brengt.
Met "Zum Traum" laat Mechanik opnieuw een fantastische swingende spacerock song horen, waarbij stil blijven zitten niet mogelijk is en naar het einde toe steeds heftiger wordt.
In "Bliss & Gloss" speelt de band een geweldige rustige hypnotiserende krautrock song, die langzamerhand iets steviger wordt, maar dan terug keert naar het rustigere tempo, waarbij het hypnotiserende ritme bepalend blijft en door loopt in "Russian Doll", dat een voortzetting van "Bliss & Gloss" lijkt te zijn en ook deze song heeft dezelfde uitstraling, dat wil zeggen: rustig gespeeld in een hypnotiserend krautrock ritme.
"Inner Temple" begint vrij rustig, maar dat verandert al snel en in dit nummer hoor ik de band een heftige mix spelen van spacerock en new wave, waarin invloeden van de metal lichtelijk hoorbaar zijn, maar plotseling slaat het nummer helemaal om en de laatste anderhalve minuut van de song laat de band een hypnotiserende mantra horen.
De CD wordt afgesloten met een bijna 23 minuten durend nummer, getiteld "Most People Were Silent" en dit is een erg rustig nummer, waarin ik de band, van begin tot eind, heerlijke kosmische muziek hoor spelen met een licht hypnotiserend ritme. 

"Velut Stella Splendida" is een geweldige CD, die vol staat met fantastische muziek met invloeden van jaren 70 bands en een aanrader is voor iedereen, die van spacerock, krautrock en kosmische jaren 70 muziek houdt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten