zondag 21 maart 2021

Review: Origamibiro - Miscellany (Denovali Records, 2021) (Avant Garde)

Origamibiro uit Londen/Nottingham, Engeland, is een samenwerkingsproject van muzikant, filmmuziek componist en producer Tom Hill, visueel artiest en filmmaker Jim Boxall, beter bekend als The Joy Of Box en multi-instrumentalist Andy Tytherleigh.
Oorspronkelijk begon dit Origamibiro als solo project van Tom, maar langzaam groeide het uit tot een audio visueel gebeuren, dat ook live te bewonderen is.
Hun unieke live optredens, waarin gebruik gemaakt wordt van allerlei objecten, zoals typemachines, papier, thuis films, doorzichtig plakband, behandelde boeken, gevonden celluloid, opnamen van angstaanjagende dieren en op maat gemaakte visuele constructies zijn een belevenis op zich.
"Odham's Standard", dat op 28 februari 2014 verscheen, is het vierde album van Origamibiro, die eerder "Cracked Mirrors And Stopped Clocks" (Expanding Records, 2007), "Shakkei" (Abandon Building Records, Denizen Recordings, 2011) en "Shakkei Remixed" (Abandon Building Records, Denizen Recordings, 2012) uitbracht en deze laatste drie zijn door Denovali in 2014 als triple CD/LP uitgebracht, terwijl "Cracked Mirrors And Stopped Clocks" + "Live Studio Sessions" in 2008 door de band zelf uitgebracht werd als 2CD en er in 2012 via het Bad Panda Records label een MP3 EP verscheen onder de naam "Flicker", waarop 6 nummers staan.
Op 26 maart 2021 verschijnt het album "Miscellany", via Denovali Records als LP, als CD en als digitale download, na een periode van 6 jaar stilte rond het trio.

Het album, dat 12 nummers bevat, start met "Mosaic", waarin de band een mooi rustig nummer speelt, dat invloeden van klassieke muziek en avant garde bevat, een terugkerend ritme en subtiele tempowisselingen heeft en dit wordt gevolgd door "Attract/Repel", een schitterend nummer met een terugkerend ritme, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld, invloeden van dance en avant garde heeft en tempowisselingen bevat.
Daarna volgen "Steel Geese", een eentonig nummer met een terugkerend ritme, dat na 1 minuut over gaat in een iets hoger tempo, waarbij ook het ritme verandert, maar evengoed repeterend is, "Viol Sketch", een kort avant garde nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en ook nu weer een terugkerend ritme heeft en "Circle Fifth", een uitstekende mix van avant garde, dance, wisselende tempo's en repeterende ritmes.
In "Zoo" zet Origamibiro me een prima nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk licht hypnotiserend terugkerend ritme voor, dat aanzet tot dansen, in "Hashimoto" krijg ik een erg rustig nummer te horen, dat korte onderbrekingen heeft, in "Swan In The Sand" hoor ik weer een kort stukje muziek met een terugkerend ritme en in "Fracture" laat de band me genieten van een fantastisch nummer, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.
Verder volgen "Spring", dat een vrolijk ritme heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, al zit er door het gebruik van de viool een lichte trieste ondertoon in, "Moiré Uke", een prachtig rustig avant garde nummer en "Cascade", een heerlijk nummer met een gemiddeld tempo, een aanstekelijk ritme, tempowisselingen en invloeden van krautrock en avant garde.

"Miscellany" van Origamibiro staat vol uitstekende nummers, die hoofdzakelijk invloeden van avant garde bevatten en terugkerende ritmes hebben, maar ook invloeden van dance zijn hoorbaar, waardoor de muziek zo nu en dan dansbaar is en ik kan liefhebbers van zowel avant garde als dance deze schijf dan ook zeer aanraden.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten