zondag 1 januari 2023

Review: Astral Magic - We Are Stardust (Eigen Beheer, 2023) (Spacerock)

Astral Magic uit Finland is het solo project van basgitaar speler Santtu Laakso van de in 1991 opgerichte psychedelische spacerock band Dark Sun.
Op zijn eerste solo album "Visions Of Infinity", waarop 9 nummers staan, bespeelt hij alle instrumenten zelf en krijgt daarbij hulp van gastmuzikanten Martin Weaver (ex-Dark en Wicked Lady) - sologitaar (behalve op "Ancient Mysteries", "Onboard The Spaceship" en "Creatures From Beyond"), Scott Heller - synthesizer (op "Winds Of Time") en Samuli Sailo - ukelele (op "Winds Of Time").
Het album werd via Space Rock Productions en Sapphire Records uitgebracht, als LP in een beperkte oplage van 250 stuks op 180 gram marmer kleurig vinyl, die met de hand genummerd zijn, als CD in een beperkte oplage van 150 stuks, die met de hand genummerd zijn en als digitale download en vermeldenswaardig is verder, dat het album opgedragen wordt aan Sylvi Maria Laakso (23.12.1923 – 1.6.2020), de moeder van Santtu.
Op 1 maart 2022 verscheen zijn tweede solo album, getiteld "Lords Of Space", dat 10 nummers bevat, via Clostridium Records als LP in beperkte oplage, als CD in een beperkte oplage van 300 stuks, die 2 extra nummers bevat en als digitaal album en hierop spelen de volgende muzikanten: Jay Tausig - drums, viool, saxofoon, sologitaar (track1) E-bow gitaar (track 8), Vince Cory - sologitaar (track 2), Kimi Kärki - sologitaar (track 4), Mikael C. Haavisto - slogitaar (track 9 en 10), Perttu Lindberg - drums (track 1), terwijl Santtu zelf synthesizer, sequencers, solo- en basgitaar en zang voor zijn rekening neemt, waarbij verder het vermelden waard is, dat de bonus nummers oorspronkelijk op een 7" single verschenen.
Astral Magic bracht op 17 juni 2022 het album "Magical Kingdom" uit, dat 8 nummers bevat en via Tonzonen Records als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op geel met wit gespetterd vinyl met download kaart en als digitale download wordt uitgebracht en in de periode 2020-2021 door krautrock legende Eroc is opgenomen, gemixt en gemasterd.
Vervolgens verschenen "Alien Visitations" (CD-r, cassette en digitaal album, 30 juni 2022), "Let's Take A Ride" / "Blow Your Mind" (7" single en digitale single, 15 augustus 2022), "In A Haze" (CD en digitaal album, 2 september 2022) en "Apparition's Breath" (CD en digitaal album, 4 november 2022) en op 6 januari 2023  verschijnt zijn album "We Are Stardust" als CD in een zeer beperkte oplage van 100 stuks en hierop spelen Jonathan Segel - sologitaar en viool en Samuli Sailo - sologitaar (track 3) mee.

Het album, dat 11 nummers bevat, begint met het titel nummer "We Are Stardust", waarin Astral Magic een prachtige song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme ten gehore brengt, die een hoog meezing gehalte heeft en gevolgd wordt door "The Simulacra", een heerlijke spacerock song met een aanstekelijk dansbaar ritme en invloeden van de muziek van Hawkwind en "Drop It", een uitstekende spacerock song met een gemiddeld tempo en lichte invloeden van de muziek van Kitaro en Hawkwind.
Daarna volgen "Virtual Fixtures", een geweldig swingend uptempo rock nummer, waarbij stil zitten geen optie is, "Bottled Up Inside", een song met een niet al te hoog tempo, melodische rock invloeden en een ritme, dat aanzet tot schuifelen en "Ghost In DNA", een melodisch instrumentaal nummer met een gemiddeld tempo.
In "Out In The Wild" laat Astral Magic me genieten van een engszins commerciële song met een aanstekelijk terugkerend ritme en een hoog meezing gehalte, in "They Walk Among Us" krijg ik een schitterende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme voorgezet, die ook nu weer invloeden van de muziek van Hawkwind heeft en in "Out In The Cold" hoor ik hem een mooie, vrij rustige, song voor, die een licht hypnotiserend ritme heeft.
Verder volgen nog "Lost Panet", een verrukkelijke song met een aanstekelijk ritme en ruimtelijke invloeden, dat tot beweging aanzet en "Violet Sky", een prima song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme.

"We Are Stardust" van Astral Magic staat vol fantastische spacerock nummers, die invloeden van de muziek van Hawkwind bevatten en ik heb hier dan ook met volle teugen van genoten, waardoor ik liefhebbers van deze muzieksoort deze schijf van harte kan aanbevelen.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
1 opmerking: