zondag 20 augustus 2023

Review: Øresund Space Collective - Helsingør (Øresund Space Collective, 2023) (Progressieve Rock / Spacerock)

Øresund Space Collective is een spacerock band uit Øresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 37 officiële albums heeft uitgebracht, plus nog diverse officieuze uitgaves, die samen totaal op 85 komen.
Het album van de band, "Oily Echoes Of The Soul", dat opnames van 1 oktober 2010 bevat, die in de Black Tornado Studios te  Kopenhagen zijn opgenomen, is het 27ste studio album en is in een beperkte oplage alleen verkrijgbaar, terwijl de 2CD bevat 2 bonus nummers, die samen 50 minuten duren
Vervolgens verscheen op 1 september 2022 het album "Live In Dresden" en deze werd op 15 maart 2023 gevolgd door het album "Høstsabbat 2021", dat live tijdens het Høstsabbat festival in oktober 2021 te Oslo, Noorwegen werd opgenomen en in eigen beheer in een beperkte oplage van 150 stuks als CD werd uitgebracht.
Dat de band productief is, blijkt uit het feit, dat er op 27 mei 2023 alweer een nieuw album verschenen is, getiteld "Everyone Is Evil" en deze keer is dat via Space Rock Productions.
De 2LP, werd in een beperkte oplage van 500 met de hand genummerde stuks uitgebracht, waarvan 300 op zwart en 200 op oranje/paars gespetterd 180 gram vinyl bevat 4 nummers en de 2CD verscheen in een beperkte oplage van 400 stuks en hierop staan 2 bonus nummers.
Deze werd op 11 augustus 2023 gevolgd door de DVD "Helsingør", waarvan de opnamen in 2021 in Denemarken werden gemaakt  en deze is tevens als digitale download verkrijgbaar, waarop 8 nummers staan en hierop bestond de band uit: Mikkel - sologitaar, Jonathan - sologitaar en viool, D.Space - mellotron en synthesizer, Mogens - synthesizer, Martin - drums  en Jiri - basgitaar. 

De DVD, die 6 nummers bevat en in een beperkte oplage van 200 stuks is verschenen, begint met "The Key Of Secrets", waarin Øresund Space Collective begint met een aankondiging en een uitstekend nummer met een terugkerend ritme in een niet al te hoog tempo ten gehore brengt, dat ruimtelijke invloeden heeft en na korte tijd iets meer snelheid krijgt, om na 10 minuten te veranderen in een dansbaar stuk progressieve rock, dat swingt als een trein.
Daarna volgt "Technical Problems", dat met trieste viool klanken start en al gauw iets meer snelheid krijgt, waardoor de muziek gaat swingen en aanzet tot dansen, om verder in het nummer nog meer snelheid te krijgen en tot een climax gebracht wordt en tegen het einde van het nummer over te gaan in een traag tempo.
In "Just Fucking Go" zet Øresund Space Collective me een heerlijk swingend nummer met een gemiddeld tempo voor, dat lichte reggae invloeden heeft, waarbij stil zitten geen optie is.
Dan volgt "Wiggle Waggle Shake That Funky Thang", eveneens een lekker in het gehoor klinkend nummer met een gemiddeld tempo, dat een licht hypnotiserend ritme heeft, swingt en aanzet tot beweging.
Vervolgens speelt de band "Sailing Eastward", een rustig startend nummer, dat na korte tijd in een gemiddeld tempo over gaat, lichte invloeden van "One Of These Days" van Pink Floyd en progressieve en symfonische rock invloeden heeft, waarna de DVD eindigt met het voorstellen van de bandleden.

"Helsingør" van Øresund Space Collective is een verrukkelijke DVD, die een goed beeld van de live prestaties van de band weergeeft en fantastische progressieve muziek bevat en ik raad iedere liefhebber van dit genre deze schijf dan ook van harte aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten