maandag 10 juni 2013

Review: Tugs - Europa Minor (AMS, 2013)(Symfonische Rock)

In 1978 werd de band Tugs te Livorno, Italië, opgericht, die een mix maakte van theater en progressieve rock, waardoor ze één van de meest geliefde bands uit Livorno werden gedurende de jaren 80.
Nadat de band in de jaren 90 uit elkaar was gegaan, besloot men de draad toch weer op te pakken en dat resulteerde er in, dat in 2013 hun lang verwachte debuut album "Europa Minor" verscheen, waarvan de songs enkele jaren geleden geschreven werden.
De band heeft het juiste moment afgewacht om deze ambitieuze rock opera aan het grote publiek te presenteren en speelde de muziek hiervan al met succes live, waarbij de interactie tussen acteurs en muzikanten een belangrijke rol speelt.
De band bestaat uit: Pietro Contorno - zang en sologitaar, Bruno Rotolo - basgitaar, Marco Susini - keyboards, Fabio Giannitrapani - drums en percussie en Nicola Melani - gitaar.
Verder werken Claudio Fabiani - dawrsfluit, Francesco Carmignani - viool, Martina Beneifi - cello, Matteo Scarpettini - percussie en Antono Ghezzani - gitaar en mandoline als gastmuzikanten en een heel scala aan acteurs mee.
De CD bevat 12 nummers, waarvan "Waterloo" de eerste is en dit begint met radio geluiden en een afgaand algemeen alarm, waarna de band inzet met een schitterende stukje folkrock, dat over gaat in een symfonische rock song, waarbij de tekst in het Italiaans gezongen wordt, om vervolgens terug te keren naar
de folkrock.
Daarna volgt "Il Re E Il Poeta: La Corte", een vrolijke mix van folkrock en symfonische rock, die aanzet tot dansen en hierin is goed te horen, dat Tugs zich muzikaal heeft laten inspireren door zeventiger jaren bands zoals Genesis.
Het volgende nummer heet "La Gloria" en ook dit is een fantastische symfonische folkrock song, die door dwarsfluit en strijkers iets extra's mee krijgt en gevolgd wordt door "La Brigata Dei Dottori", een swingend symfonisch rock song, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten en ook hierin zijn de folk invloeden goed hoorbaar.
Halverwege het nummer schakelt de band over naar een langzamer tempo, dat gaandeweg weer wordt opgevoerd, waarna terug keert naar het langzamere en opnieuw wordt versnelt.
In "Pietroburgo 1824" hoor ik Tugs met een uitstekend piano intro starten, waarna de zang ingezet wordt en het nummer iets meer versnelt wordt en door een schitterende tempowisseling geeft de band vervolgens nog meer gas en krijg ik een geweldig stukje swingende symfonische rock te horen, waarin de band nogmaals enkele prima tempowisselingen heeft gebouwd.
Met "Le Colline Di Ems" laat de band me een heerlijke rustige rock song horen en met "Il Pianto" doet de band dat nog eens dunnetjes over en ook dit is weer een uitstekend stukje muziek, waarin deze keer een belangrijke rol is weggelegd voor de Spaanse gitaar, drums en percussie.
Het volgende nummer is instrumentaal en heet "Il Songno Di Jennifer".
Het begint rustig met klassiek gitaarspel, waarna de band inzet en en schitterend stukje symfonische rock laat horen, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en gevolgd wordt door "Nostra Signora Borghesia", een uitstekende uptempo symfonische rock song, waarin diverse prima tempowisselingen te horen zijn.
Vervolgens krijg ik "I Bambini D'Inverno" te horen, een rustige rock song, waarin de strijkers de hoofdrol hebben en daarna hoor ik "Canzone Per Un Anno", dat met klassiek aandoende folk klanken begint en deze prachtige vrij rustig gespeelde song bevat een ritme, dat me aanzet tot meebewegen op de maat van de
muziek, waarin als het ware meegezogen wordt.
De laatste song heet "Nanou" en is van het zelfde kaliber als de vorige en wordt eveneens in een gemiddeld tempo gespeeld en daarmee sluit de band de CD op een waardige wijze af.
"Europa Minor" is een fantastische CD, die vol staat met schitterende muziek, waarvan symfonische rock liefhebbers zullen smullen. Hulde!
Tugs - Europa Minor - YouTube
www.youtube.com/playlist?list

Geen opmerkingen:

Een reactie posten