maandag 8 juli 2013

Review: Toner Low - III (Roadkill, 2013)(Stoner Rock / Psychedelische Rock)

Toner Low werd in 1998 te Leiden, Nederland, opgericht en bestaat uit: Daan - sologitaar en zang, Miranda - basgitaar, Jack - drums en Dennis - samples.
De band bracht hun debuut CD in 2005 uit via hun eigen Roadkill Rekordz label, waardoor ze goede kritieken kregen in de diverse bladen en op internet.
Tussen 2002 en 2007 speelde de band op verscheidene landen, zoals Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Denemarken en Zweden en trad op op festivals als Roadburn 2006 (Nederland), Swamproom Happening 2007 (Duitsland) en Sauzipf Rocks 2007 (Duitsland).
Nadat basgitarist-zanger Deef de band verliet in 2007, kwam Miranda, die tussen 1998 en 1999 al eerder in Toner Low speelde, terug bij de band en werd de nieuwe CD "II" in de zomer en herfst van 2008 opgenomen.
Om de nieuwe CD te promoten deed de band in 2009 een uitgebreide tournee door Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Denemarken, Zweden en Noorwegen en in 2010 volgden optredens in Oostenrijk, Nederland en Italië, waar de band samen met Electric Wizard optrad.
Sinds 2012 is Toner Low bezig geweest met de opnamen van hun derde album, getiteld "III", dat in mei 2013 verscheen, voorzien van een schitterende hoes, dat een waar kunstwerk is en op deze CD staan 4 lange nummers.
De CD start met "Six", een fantastisch stoner rock nummer met een uitstekend hypnotiserend ritme, waar zo nu en dan enkele lichte tempowisselingen in te horen zijn en hiermee houdt de band me van begin tot eind aan hun muziek gekluisterd.
Daarna vervolgt de band met "Seven", een zwaar en traag stoner rock nummer, dat halverwege plots eventjes subtiel gespeelde gitaarklanken krijgt, waarna de muziek opnieuw zwaarder en dreigender wordt, maar nu met een iets sneller tempo en opnieuw verrast de band me door plotseling experimentele psychedelische klanken te spelen, om vervolgens terug te keren naar het hypnotiserende ritme, waar het nummer me begon.
Vervolgens hoor ik "Eight", dat met een lang aanhoudende synthesizer toon begint, waarna de muziek in een langzaam tempo wordt ingezet en geleidelijk aan steviger wordt en van ritme verandert, maar toch vrij dreigend blijft klinken.
Als laatste nummer staat het bijna 18 minuten durende "Nine" op de CD, dat zwaar en dreigend begint en dat vrijwel het gehele nummer zo blijft, tot ik opeens voorzichtig gespeelde piano klanken ontwaar en daarmee sluit de band de CD "III" op een subtiele wijze af.
Toner Low heeft opnieuw een geweldige CD weten te maken, waarbij ik van begin tot eind heb genoten en ik kan "III" dan ook aanbevelen bij elke liefhebber van dit genre muziek.

Toner Low Six - YouTube
www.youtube.com/watch?v=LuZ7_hJioz0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten