maandag 29 september 2014

Review: Seven That Spells - The Death And Resurrection Of Krautrock: IO (Sulatron, 2014) (Progressieve Rockk)

Seven That Spells uit Zagreb, Kroatië werd in 2003 als power trio opgericht door producer, sologitarist Niko Potocnjak, die tevens de oprichter was van de punk band Trigova Mast.
Samen met Tomislav Kalousek - basgitaar en Stjepan Jurekovic - drums vormde hij de band, die in 2003 hun eerste CD "The Blowout" via het DIY label uitbracht.
Omdat de band met Damo Suzuki (ex Can) ging toeren werd besloten een extra bandlid aan te trekken en dat werd Hrvoje Niksic, die synthesizer speelde.
In 2005 tekenden ze een contract met het Russische RAIG label, die dat zelfde jaar hun CD "My Mommy Wants To Kiss Your Mamma" uitbracht, gevolgd in 2006 door "It Came From The Planet Of Love" en dat was ook het jaar waarin de eerste bezettingswisselingen plaats vonden.
Toen Seven That Spells rond 2007 enkele leden van de Japanse band Acid Mothers Temple ontmoetten, veranderde er een boel voor de band, want niet alleen toerden ze met Acid Mothers Temple, ook maakten ze twee albums samen met Makoto Kawabata en Tsuyama Atsushi van die band.
In 2007 werd "The Men From Dystopia" voor het Beta-Lactam Ring Records label uitgebracht, opnieuw in een andere bezetting plus de 2 leden uit Acid Mothers Temple, maar altijd met Niko Potocnjak als vaste kracht.
Het jaar er na verschenen er 2 releases, waarvan de eerste, "Black Om Rising" ook op DVD, waarop de band in uitgedunde bezetting te zien is en bestaat uit: Niko Potocnjak - sologitaar en synthesizer, Narantxa - basgitaar, Bruno Motik - drums en Lovro Zlopasa - saxofoon.
Op het tweede album dat in 2008 verscheen, "Cosmoerotic Dialogue With Lucifer", speelt Kawabata Makoto als sologitarist mee. 
Vervolgens verschenen de CD's: "You Must do This On Stage Vol.1" (live) (Beta-Lactam, 2009), "Future Retro Spasm" (Beta-Lactam, 2010), "Acid Taking And Sweet Love Making" (Hauruck!, 2011), "The Death And Resurrection Of Krautrock - Aum" (Beta-Lactam, 2011) en "Superautobahn" (Hauruck!, 2012).
Ook verscheen "The Death And Resurrection Of Krautrock - Aum" in 2012, als eerste deel van de trilogie, op LP via het Sulatron label en op deze LP bestaat de band uit: Niko Pocnjak - sologitaar en synthesizer, Narantxa - basgitaar, Stanislav Musjkina - drums en Lovro Zlopasa - saxofoon.
Op het in november opgenomen tweede deel van de trilogie "The Death And Resurrection Of Krautrock: IO" betaat de band uit: Niko Pocnjak - sologitaar, Jeremy White - basgitaar en zang en Nicola Babic - drums en dit trio wordt bijgestaan door Albin Julius - synthesizer, Hammond orgel en kazoo en Nicola Urosevic - zang.
Het album is in de zomer van 2014 zowel op CD als op LP uitgebracht door het Sulatron label en bevat net als deel 1 vijf nummers.

De CD start met "In II", waarin ik een uptempo progressief instrumentaal nummer te horen krijg, dat technisch uitstekend in elkaar zit en een prima tempowisseling bevat, waarna het nummer tot het einde verder gaat in een rustig gespeeld tempo.
Daarna hoor ik "IO" en in dit bijna 19 minuten durende nummer, dat langzaam begint met een licht hypnotiserend ritme, laat de band me genieten van een heerlijk stukje progressieve rock, waarin opnieuw een goede tempowisseling zit, zodat de song in een iets hoger tempo gespeeld wordt en meer de kant van de psychedelische rock op gaat, waarbij ook lichte spacerock invloeden hoorbaar zijn, die in een hypnotiserend ritme gespeeld worden.
In "One" verrast de band me met een kort rustig, op piano gespeeld, nummer, dat vergezeld wordt door ruimtelijke synthesizer geluiden, waarna ik "Burning Blood" te horen krijg, het tweede lange nummer van de CD/LP en in deze song smelt de band invloeden van hardrock, trance en psychedelische rock samen in een swingend hypnotiserend geheel, waarbij stil blijven zitten onmogelijk is, totdat de band besluit, dat de resterende 2 minuten het geluid van een overgaande telefoon moeten bevatten. (luister naar een groot gedeelte van dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Het laatste nummer heet "Out II" schotelt de band me een fantastisch hypnotiserend nummer voor, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en tegen het eind langzaam uit dooft.

"The Death And Resurrection Of Krautrock: IO" van Seven That Spells bevat 5 schitterende nummers, die het beluisteren meer dan waard zijn en ik vind deze CD/LP dan ook een aanrader voor elke liefhebber van psychedelische, progressieve en hypnotiserende rock.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten