zondag 3 mei 2020

Review: OZ - Forced Commandments (Massacre Records, 2020) (Hardrock)

OZ werd in 1977 te Nakkila, Finland opgericht en bestond in eerste instantie tot 1991, maar werd in 2010 nieuw leven ingeblazen.
De band, die sinds 2016 bestaat uit: Vince Koivula – zang, Johnny Cross - sologitaar en zang, Juzzy Kangas - sologitaar en zang, Peppi Peltola - basgitaar en zang en het enige originele bandlid, Mark Ruffneck (Pekka Mark) – drums en percussie.
De band bracht vanaf 1982 de volgende albums uit: "Heavy Metal Heroes (OZ)" (1982), "Fire In The Brain" (1983), "III Warning" (1984), "...Decibel Storm..."  (1986), "Roll The Dice" (1991), "Dominator" (Promo CD) (2011), "Burning Leather" (2011) en "Transition State" (2017), plus de compilatie albums "III Warning + ...Decibel Storm..." (1987) en "Vinyl Tracks" (2012).
Ook verschenen er 1 EP: "Turn The Cross Upside Down" (1984) en 3 singles: "Second-Hand Lady" / "Rather Knight" (1982), "Dominator" (2011) en "The Show Must Go On" / "Signs from the Dead" (2012).
Op 22 mei 2020 brengt Massacre Records hun 8ste album "Forced Commandments", waarop 8 nummers staan, als LP, met klaphoes, in een beperkte oplage in 3 verschillende kleuren uit en tevens als CD en als digitale download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de CD 3 extra nummers bevat.

De LP bevat op elke kant 4 nummers, die in dezelfde volgorde staan als op de CD en begint met "Goin' Down", waarin de band de muziek met zware tonen inzet, om na een kleine minuut over te gaan in het maken van een hardrock song, die met vrij hoge snelheid gespeeld wordt en een swingend ritme bevat en gevolgd wordt door "Prison Of Time", een schitterende song, die swingt, diverse subtiele tempowisselingen bevat en een aanstekelijk ritme heeft.(luister naar dit nummer via de yooutbe link onder de recensie)
Daarna volgen "Switchblade Alley", een stevige uptempo rock song, die tempowisselingen heeft en een dansbaar ritme bevat, "Revival", eveneens een uptempo song, die een aanstekelijk dansbaar ritme en meezing gehalte heeft en swingt.
Kant B van de LP start met "The Ritual" en hierin speelt OZ een krijg ik opnieuw een snelle rock song voorgeschoteld, die swingt en in "Spiders" laat de band me genieten van een afwisselende uptempo song.
Dan hoor ik "Long And Lonely Road", een mooie rustige rock song, waarin het gitaarspel de hoofdrol vervult en "Liar", een snelle hardrock song, die swingt en enkele tempowisselingen bevat.
Dan volgen op de CD de extra nummers, waarvan "Diving Into The Darkness" de eerste is en daarin zet de band me een opnieuw een uptempo song voor, die tempowisselingen bevat, heerlijk gitaarspel en tempowisselingen heeft en swingt.
Verder volgen "Break Out", een uitstekende rock song, die een aanstekelijk ritme terugkerend heeft en swingt en de live opname "Kingdom Of War", waarin de band ook nu weer een lekker in het gehoor klinkende hardrock song speelt, die na korte tijd meer snelheid krijgt en prima gitaarspel bevat.

"Forced Commandments" van OZ is een puike plaat, die hoofdzakelijk uptempo songs, swingen en tempowisselingen hebben, waarvan hardrock liefhebbers van zullen smullen en ik kan hen deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten