zondag 3 december 2023

Review: Thee Headcoats - Heavens To Murgatroyd, Even! It’s Thee Headcoats (Already) (Damaged Goods Records, 2023) (Rock)

Thee Headcoats uit Chatham, Engeland, werd in 1989 opgericht nadat Billy Childish's band Thee Mighty Ceasers uit elkaar was gegaan en bestond uit: Billy Childish - sologitaar en zang, Johnny Johnson - basgitaar en Bruce Brand - drums.
De band, die tot halverwege de jaren 2000 bestond, bracht in de loop der jaren de nodige albums uit en het in 1996 verschenen "In Tweed we Trust" werd op 21 september 2018 in een beperkte oplage op eendenei blauw vinyl opnieuw uitgebracht door Damaged Goods Records en tevens op CD en als digitale download.
Via dit label verscheen op 11 november 2022 de 4CD box "Head Box" die bestaat uit de CD's: "Headcoats Down!" (1989), "The Kids Are All Square, This Is Hip!" (1990), "Headcoatitude" (1991) en "W.O.A.H! Bo In Thee Garage" (1993) en deze bevat tevens een boekje met de nodige informatie en is van exclusief nieuw artwork voorzien en op 11 november 2022 bracht de band, aangevuld met Keith Evans van The Downliners Sect de EP "A Tribute To Don Craine" uit.
Op 31 maart 2023 verscheen, na 22 jaar stilte rondom de band, hun nieuwe album "Irregularis (The Great Hiatus)" als LP, als CD en als digitaal album via Damaged Goods Records en op 17 november 2023 brengt Damaged Goods Records hun album "Heavens To Murgatroyd, Even! It’s Thee Headcoats (Already)" met 2 extra nummers en nieuw artwork uit als LP en als CD.

Het album, dat in 1990 via Sub Pop verscheen, start met het extra nummer "Troubled Times" (b-kant van een Australische single uit 1990 en uitgebracht via Dog Meat Records) en hierin speelt Thee Headcoats een fantastische garagerock song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, dat tempowisselingen heeft en dit wordt gevolgd door "Mantrap", een swingende uptempo garagerock song met jaren 60 invloeden en een terugkerend ritme en "No Way Out", een heerlijke uptempo rock song met aanstekelijk ritme, dat tempowisselingen heeft en tot dansen aanzet.
Daarna volgen "Reindeer Are Wild", een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, waarbij stil zitten geen optie is en invloeden heeft van "Egyptian Reggae" van Jonathan Richmond & The Modern Lovers, "Hand To Hand", een blues gerelateerde song met een niet al te hoog tempo, "Headcoat Man", een prima rock song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, die beweging oproept en "Girl Of Matches", een schitterende uptempo garagerock song met een terugkerend ritme en jaren 60 invloeden van de muziek van The Kinks.
In het extranummer "Girl From ‘62", dat de A-kant van een Amerikaanse single in 1991 was, die via Regal Select Records verscheen, schotelt Thee Headcoats me een verrukkelijke uptempo punk song voor, die swingt als een trein, in "I Don’t Like The Man I Am" krijg ik een puike swingende uptempo rhythm & blues song te horen met invloeden van de muziek van de jaren 60 bands, in "Pocahontus Was Her Name" zet de band me een weer zo'n aanstekelijke song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme voor, die tot dansen aanzet en in "We’re Gone" laat de band me genieten van een swingende uptempo garagerock song, die invloeden heeft van "I Need You" van The Kinks.
Verder volgen "Stewball", een een uitstekende swingende song met alleen zang en handgeklap, die een gemiddeld tempo heeft, "I Ain’t About To Give You My Name", een song met een vrij langzaam tempo en een terugkerend ritme en "Rusty Hook", een swingende uptempo rock song, die lichte invloeden heeft van "Hey Little Girl" van The Syndicate Of Sound.

"Heavens To Murgatroyd, Even! It’s Thee Headcoats (Already)" van Thee Headcoats staat vol geweldige rock songs met invloeden van garagerock, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van garagerock en de betere rock deze schijf dan ook van harte aan.(luister naar dit album zonder de extra nummers via de youtube link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten