maandag 21 april 2014

Review: Qoph - Glancing Madly Backwards (Transubstans, 2014) (Progressieve Rock)

Qoph begon eind jaren 90 als een van de pioniers van de Zweedse stoner rock scene, waarbij hun optredens, die "Psychedelic Evenings" werden genoemd, in de legendarische Studion te Stockholm keer op keer uitverkocht waren.
In 1998 bracht de band hun debuut CD "Kalejdoskopiska Aktiviteter" via het Record Heaven label uit, die, ondanks dat de teksten in het Zweeds gezongen werden, internationale erkenning voor de band opleverde.
Nadat de band in 2000 de EP "Än Lyser Mänen" begon Qoph hun teksten in het Engels te schrijven en een heavier geluid te produceren.
Op hun in 2004 uitgebrachte CD "Pyrola", die alleen in Zweden, Duitsland en Japan verscheen, speelden diverse gast muzikanten mee, zoals Mats Öberg (Mats/Morgan), Nicklas Barker (Anekdoten) en Joakim Svalberg (Opeth, Yngwie Malmsteen).
Na een stilte van 8 jaar, waarin alleen op festivals in Europa en Amerika werd opgetreden, bracht de band, die bestaat uit: Rustan Geschwind - zang, Filip Norman - sologitaar, Patrik Persson - basgitaar en Federico De Costa - drums, in 2012 hun derde volledige CD uit, getiteld "Freaks", waarop 9 Engelstalige nummers staan.
Hun nieuwe album "Glancing Madly Backwards", dat via het Transubstans label uitgebracht is, bestaat uit een verzameling van alternatieve versies en onuitgebrachte nummers uit de periode 1998-2013.

Van de 10 nummers, die op het album staan: is "Resh" de eerste en hierin hoor ik de band een heerlijk swingende rock song spelen, die gevolgd wordt door "Metamorphosis", waarin de band me een lekker in het gehoor klinkend instrumentaal rock nummer voorschotelt, waarin ook lichte blues invloeden zitten.
In "Anticipations" laat Qoph me een geweldige progressieve rock song horen, met wisselende tempo's die swingt en in "Will The Sun Be Back Tomorrow" hoor ik eveneens een fantastisch stukje progressieve rock met enkele prima tempowisselingen.
Het langste nummer van het album, dat bijna 19 minuten duurt, heet "Kalejdoskopska Aktiviteter" en daarin laat de band me genieten van een schitterend progressief instrumentaal rock nummer, waarin invloeden uit jazz en wisselende tempo's en ritmes zitten en dit nummer behoort tot één van de beste progressieve rock nummers, die ik ken.
Daarna volgt "Rastlös", een heftige hardrock song, die een aanstekelijk ritme bevat en gevolgd wordt door "Herr Qophs Villfarelser", dat een rustig begin heeft, dat over gaat in een gemiddeld tempo met een licht hypnotiserend ritme.
Met "Dansar Galet Bakât", een cover van "Dancing Madly Backwards" van Captain Beyond,  laat de band me een heerlijke swingende mix van jazz, progressieve rock en hardrock horen (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en "Ögonblick" is een progressieve rock song met diverse tempowisselingen, waarin opnieuw jazz invloeden zitten, maar ook zijn invloeden uit de blues en psychedelische rock hoorbaar.
Het laatste nummer van het album heet "Förförande Rädsla" en daarin hoor ik de band met een stukje jazz beginnen in een langzaam tempo, waarna Qoph al snel overschakelt naar een stevige progressieve rock song, waarin ook de jazz is verweven en doordat daar enkele uitstekende tempowisselingen in zitten, weet de band de muziek tot het einde toe lekker spannend te houden.

Ik vind "Glancing Madly Backwards" een schitterende CD, die het beste van Qoph laat horen en deze is het aanschaffen meer dan waard, een dikke aanrader dus.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten