maandag 8 september 2014

Review: Tomrerclaus - Tomrerclaus (Transubstans, 2014) (Progressieve Gitaarrock)

De Deen Claus Clement Pedersen, beter bekend als Tomrerclaus, werd in november 1945 te Aarhus geboren.
Hij startte zijn muzikale carrière al op zijn twaalfde toen hij klarinet en gitaar leerde spelen.
Verder is hij cellist, bassist, klarinettist, zanger, draai lier-speler, producer, geluidstechnicus en netwerk-shopmanager.
In 1965 trad hij als sologitarist op met de band The Dodgers, die beat muziek maakten en in 1968 vormde hij de band Fire, een trio dat veel Jimi Hendrix nummers speelde.
Een jaar later speelde hij in de band Fjord, die jazz-rock maakte en in het voorjaar van 1970 hielp hij bij de voorbereiding van een hippies kamp, dat in de zomer van dat jaar plaats vond, waarbij hij een eetgelegenheid runde, genaamd "Onder De Naalden".
Als er geen klanten waren, speelde hij gitaar en ontmoette op die manier veel muzikanten, die daar optraden en omdat er een groot aantal mensen was, die Claus heetten, kreeg hij zijn bijnaam Tomrerclaus.
In 1971 toog hij naar Kopenhagen, waar hij Ingemann en Niels Skousen ontmoette en samen met hen in het orkest Skousen / Ingemanns Workshop speelde, dat later Music Patrol ging heten.
Ongeveer vanaf 1975 ging hij een zowel particuliere en artistieke samenwerking aan met Birgit Boline Erfur, onder de naam Boline Band, waarin ook ex Mandrake Root muzikant Karsten Harvest deel van uit maakte.
Verder speelde hij in Dream City, Totalpetroleum, (ook wel bekend als Monrad & Rislund), TømrerClaus' Experience en met Dan Turèll & Sølvstjernern en Lone Kellerman.
In 1976 had hij zijn eigen studio met de naam Karma Music Studio en richtte hij zijn eigen platenlabel Karma Music op, dat in de jaren 80 door veel creatieve vernieuwende muzikanten en punk bands als uitlaatklep gebruikt werd, onder andere door Sods (later Sort Sol) en Turell & Sølvstjernerne.
Vanaf 1975 bracht hij onder de naam Tomrerclaus muziek uit, waarvan "En Spade Er En Spade" zijn eerste LP was, die gevolgd werd door "Snydt" (1977), "Hepar" (1978), "Tømrerclaus" (1978), "Savania" (1993) en "Jeg Var Go' I Går" (2005).
Ook maakte hij 3 singles in 1979, getiteld: "Punk Them Into Shit" / "Neon Lights", "Ramblers Destination" / "Night Ripper Lady" en "Sandemose Forever" / "Alvorlig Leg Med Beton" en tevens verschenen er nummers van hem op enkele verzamel LP's, zoals "KMLP 4" (1979), "Electric Psychedelic Sitar Headswirlers Vol. 6: Cosmic Form of Visnu-Krisna with Cakras of the Subtle Body" (1999) en "Christiania Forever" (2004).
In 1988 werd hij ingehuurd als geluidstechnicus bij Diem Studios in Aarhus Concert Hall en Tomrerclaus startte in 2005 de band Band Of Friends, waarmee hij live optrad en wereld muziek en echte rock & roll speelde, in 2012 richtte hij samen met  Jansson en Pete Mason, die vervangen werd door ex-Tormentos lid Claus Bache, de band Radio Luxemburg op en datzelfde jaar speelde hij met Marianne Sonntag (keyboards) een musical over Johnny Cash en in 2013 begon hij met zijn nieuwe band Tomrerclaus Calling Flower Power.
In 2006 vierde Karma Music zijn 30 jarige bestaan en had toen reeds meer dan 50 LP en CD's uitgegeven, waaronder het legendarische album "Tomrerclaus" uit 1976, dat in 2014 door Transubstans uit Zweden opnieuw is uitgebracht op zowel zwart als gelimiteerd transparant geel vinyl.

De LP, waarop 12 nummers staan, start met "Sorte Mand", waarin ik een mix van blues, pop en gitaarwerk in de stijl van Jimi Hendrix te horen krijg, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna hoor ik "Når Spindelvævene Blomstrer" en hierin schotelt Tomrerclaus me een schitterend stukje rustig gespeelde progressieve rock voor, waarin de zang van Birgit Boline Erfur komt, waarna ik weer een prima nummer te horen krijg met gitaarwerk in de stijl van Jimi Hendrix, getiteld "Forvalterdrengen".
In "Prisen For At Ryge Cigar" laat Tomrerclaus me genieten van een heerlijke vrolijk klinkende pop song, waarin een hoog meezing gehalte zit en het is dan ook moeilijk niet met de muziek mee te gaan bewegen.
Dan krijg ik "Cellokarma" te horen en hierin speelt hij een uitstekend stukje instrumentale progressieve rock, dat met geweldig gitaarspel doordrenkt is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Kanibalerne Kommer", eveneens een fantastisch instrumentaal nummer en hierin zit een licht hypnotiserend ritme.
Het volgende nummer heet "En Dag Da Jeg Lå I Luften", een swingende pop song, waarin ook nu weer het gitaarspel de belangrijkste rol speelt, waarna ik "Mr Fantastic" hoor en hierin krijg ik een lekker in het gehoor klinkende pop song te horen.
Vervolgens speelt hij in "Dauu" een uitstekend instrumentaal gitaar werkje, waarbij de invloed van Jimi Hendrix weer goed te horen is en in "Sådan Er Den Altid"  hoor ik een progressieve pop song met opnieuw heerlijk gitaarspel.
"Koda Er Nedtur" is een instrumentale mix van Sirtaki en progressieve gitaarrock en in het laatste nummer "Jeg Vil Gerne Standses" speelt Tomrerclaus een prima pop song, waarin licht psychedelische invloeden en een hypnotiserend ritme zitten.

De LP "Tomrerclaus" van Tomrerclaus bevat enkele fantastische nummers, die sterk verwant zijn met de muziek van Jimi Hendrix en dus een aanrader zijn voor elke liefhebber van dit genre.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten