donderdag 17 mei 2018

Review: Black Moon Circle - Psychedelic Spacelord (Crispin Glover Records, 2018) (Spacerock)

Black Moon Circle is een band uit Trondheim, Noorwegen, die bestaat uit: Öyvin - zang en basgitaar, Vemund - sologitaar en Per - drums, terwijl de band op enkele nummers wordt bijgestaan door Dr.Space van Öresund Space Collective.
De bandleden speelden al jaren in de Noorse rock & roll muziek scene in bands als The School en The Reilly Express, voordat ze in 2011 de band Black Moon Circle oprichtten.
Hun debuut EP met gelijknamige titel verscheen in 2013 via Space Rock Productions en hun eerste volledige album "Andromeda" uit 2014, die via Crispin Clover Records en Stickman Records uitgebracht werd, kreeg lovende woorden in de underground media, terwijl de band ook in de top 10 van beste nieuwe bands door de Obelisk website werd gerekend.
In 2013 ontmoette Dr.Space van Öresund Space Collective de band en besloten samen jamsessies te spelen, die vervolgens opgenomen werden.
Het Space Rock Productions label bracht 14 augustus 2015 één van die vroege jamsessies in een beperkte oplage op vinyl uit, getiteld "The Studio Jams Vol.1:  Yellow Nebula In The Sky" en deze is in november 2016 gevolgd door "The Studio Jams Vol. II", die in een beperkte oplage van 400 stuks op gekleurd vinyl is uitgebracht en tevens als digitale download verkrijgbaar is.
Ook verscheen het album "Sea Of Clouds", dat in juni 2015 live werd opgenomen, op 1 april 2016 digitaal en 15 april 2016 op vinyl via Crispin Glover Records, waarbij de eerste 100 albums vergezeld zijn gegaan  van een 100ste deel van het complete originele hoes ontwerp, dat door Marius Martinussen is gemaakt.
Het laatst verschenen album van de band dateert van september 2017 en heet "Flowing Into The 3rd Dimension" en is door het Space Rock Productions label uitgebracht.
Black Moon Circle veranderde in 2017 van samenstelling in een 6 mans formatie, doordat Magnus Kofoed - orgel, mellotron en Rhodes piano en Jonathan Segel - viool de band kwamen versterken en in deze formatie werd de bijna 47 minuten durende live jam "Psychedelic Spacelord" opgenomen, dat op 25 mei 2018 via het Crispin Glover Records label op rood vinyl en digitaal uitgebracht wordt en dit is tevens de datum, dat de band een 10 daagse tournee samen met Öresund Space Collective start.

Op het album, dat dus bestaat uit 1 nummer, dat "Psychedelic Spacelord" getiteld is krijg ik een fantastisch stuk muziek voorgeschoteld, waarin de band in een rustig tempo met ruimtelijke geluiden en viool klanken start, waarna de gitaar invalt, om na bijna 5 minuten over te gaan in een progressieve spacerock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en langzaam aan iets meer snelheid krijgt en een licht hypnotiserend ritme heeft.
Dan wordt het nummer halverwege tijdelijk onderbroken, om de plaat om te draaien, waarna de band de draad weer oppakt en verder gaat met de jam, die nu een ander ritme en tempo heeft, heftiger gitaar spel bevat en meer progressief klinkt, om na enkele minuten in een rustiger tempo gespeeld te worden, waarin de zang er weer bij komt en het nummer in een gemiddeld tempo vervolgd wordt, dat opnieuw voorzien is van een licht hypnotiserend ritme, waarna de band het tempo, naar het einde toe, nog eenmaal opvoert en de muziek naar een climax werkt.

Black Moon Circle  heeft me met "Psychedelic Spacelord" van begin tot einde in de ban van hun muziek gehouden en ik kan deze geweldige plaat dan ook zeer aanraden aan een ieder, die van spacerock en progressieve rock houdt. (Sorry, geen video beschikbaar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten