zondag 6 mei 2018

Review: Mark McDowell And Friends - Dark Weave (Friends Of the Fish Records, 2018) (Psychedelische Folk)

Het psychedelische folk collectief Mark McDowell And Friends werd in 2011 te Bristol, Engeland, opgericht en haalt zijn inspiratie uit de folk scene van de eind jaren 60 en begin jaren 70.
Hun debuut album "Community Heat" verscheen op 3 oktober 2011 op CD en als digitale download, waarna "McDowell Chamber Union" (7" EP, digitale download, 19 november 2012), "Mark McDowell EP" (digitale EP, 30 mei 2013), "Drifter EP" (digitale EP, 26 oktober 2013), "Girls of Belvoir" (7" single, 2013, Fruits De Mer Records), "Time Machine" (CD album, digitale download, 21 november 2014), "Modern Folk Group EP" (digitale EP, 10 juni 2015) werden uitgebracht, terwijl het nummer "Service Of Owls" in 2017 op het compilatie album "The Fifteenth Dream Of Dr Sardonicus" van Fruits de Mer Records verscheen.
Op 12 mei 2018 wordt het album "Dark Weave" in een beperkte oplage van 300 stuks op groen vinyl uitgebracht door Friends Of The Fish Records en tevens verschijnt het op CD en als digitale download.
Het collectief, dat op dit album speelt bestaat uit: Mark McDowell - zang, sologitaar, keyboards en percussie, Jim Dyke - basgitaar, David Gould - bouzouki, dilruba, stick en dulcimer, Pete Westaway - synthesizer, John Hymas - strijkers en Hannah Moriah - zang.
Verder is vermeldenswaardig, dat "Dark Weave", dat 9 nummers bevat, in Bristol, Engeland, San Francisco, Amerika en Presteigne, Wales werd opgenomen en geproduceerd werd door Mark McDowell.

Het album begint met het titelnummer "Dark Weave" en daarin zet de band me een uitstekend rustig, ruimtelijk klinkend, instrumentaal psychedelisch nummer voor (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), dat gevolgd wordt door "Service Of Owls", een prachtige rustige folk song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna brengt de band "Look In The Dust" ten gehore, waarin ik een aanstekelijke licht psychedelische folk song, in zestiger jaren stijl, voorgeschoteld krijg, die een dansbaar ritme heeft, om gevolgd te worden door "Walking Back To You", een mooie rustige song, die door het gebruik van strijkers een lichte trieste ondertoon krijgt.
In "Celequiem" speelt Mark McDowell And Friends opnieuw een heerlijk licht ruimtelijk instrumentaal nummer en in "Light Of Love" schotelt de band me een schitterende psychedelische song voor, die ruimtelijke en lichte Oosterse invloeden bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Dan hoor ik "Forgiven", een fantastische aanstekelijk klinkende dansbare folk pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en daarbij is stil zitten geen optie en deze wordt gevolgd door "Elizabeth", een verrukkelijke rustige song, die enkele subtiele tempowisselingen heeft en "Message Sent", een lekker in het gehoor klinkende mix van folk en pop, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en lichte psychedelische invloeden bevat.

"Dark Weave" van Mark McDowell And Friends is een verrukkelijke plaat om te beluisteren en ik kan iedere liefhebber van folk, pop en psychedelische muziek deze schijf dan ook van harte aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten