maandag 25 juli 2022

Review: Mansur - Oscuras Flores (Denovali Records, 2022) (Oosterse Jazz)

Mansur is het project van Jason Köhnen (ex-The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, ex-The Mount Fuji Doomjazz Corporation) - kalimba, altviool, cello, ney (bamboe fluit), erhu, zhonghu, jinhu, kemenche, dilruba, bansuri, rammerdam, dubbele bas en diverse percussie instrumenten, waaronder: cajon, castagnetten, krotal en verscheidene organische shakers en drums, die samen met Dimitry El Demerdashi (ex-Phurpa) - oud, Martina Hórvath - zang en Gadjo Dilo Vendigo - duduk de band vormt.
Op 10 juli 2020 verscheen de band's debuut EP "Temple", waarop 5 nummers staan en deze werd via Denovali Records als CD, LP en als digitale download uitgebracht en op 11 december 2020 kwam hun debuut album "Karma" via Denovali Records als LP, als CD en als digitale download uit, getiteld "Karma", waarop 10 nummers staan.
De opvolger van "Karma" heet "Minotaurus", dat 6 nummers bevat en op 28 mei 2021 via Denovali Records als LP, als CD en als digitaal album verschenen is.
Hun vierde album heet "Oscuras Flores", dat op 24 juni 2022 via Denovali Records als LP, als CD en als digitaal album werd uitgebracht en hierop speelt Gadjo niet mee.

Het album, dat 8 nummers bevat, begint met "Ritua", waarin Mansur een heerlijke Oosters klinkende song ten gehore brengt, die een gemiddeld tempo heeft en een dansbaar ritme bevat en gevolgd wordt door "Salome", een Oosters nummer, dat rustig begint en na iets meer dan een minuut een duistere uitstraling krijgt, waarbij de muziek een terugkerend ritme bevat.
Daarna volgen "Portal", dat met gesproken tekst begint en een minuut later over gaat in een luchtig stuk muziek met dance invloeden en een gemiddeld tempo en "Yaga", een Oosters nummer met prachtig melodische terugkerend ritme.
In "Lament" schotelt Mansur me een schitterend traag nummer voor, dat een terugkerend ritme heeft en duistere invloeden bevat en in "Relics" krijg ik een fantastisch Oosters klinkend nummer te horen, dat een Spaanse uitstraling heeft, swingt en tegen het einde iets zwaarder klinkt.
Verder hoor ik "Trigolosvar", een zwaar nummer met een niet al te hoog tempo en duistere invloeden en "Invictus", een traag nummer met licht hypnotiserend terugkerend ritme.

"Oscuras Flores" van Mansur is een verrukkelijke plaat, die vol mooie Oosters klinkende nummers staat en ik kan liefhebbers van deze muziekstijl deze schijf dan ook zeer aanraden.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten