maandag 4 februari 2013

Review: Born Losers - Cycle Guitars (Kingsnake Records / Mean Disposition)(Instrumentale Beat / Surf)

Pau Loewe - sologitaar en Daniel Segura - basgitaar, die in Barcelona, Spanje, geboren was, ontmoetten elkaar in de pas geopende cult-video club van Pau.
Door de grote liefde van Daniel voor B-films, spijbelde hij regelmatig van school en was hij in Pau's video club te vinden, waar ook het idee ontstond samen een band te vormen, waarin ook Pau's vriend en zakenpartner Carlo - drums ging spelen, maar dit trio was geen lang leven beschoren.
Pau en Dani plaatsten een advertentie waarin ze een andere drummer zochten en vonden in de persoon van Germán, maar ook trokken ze  slaggitarist Manu van The Phantom Keys aan en allen hadden de zelfde interesse, namelijk het spelen van surf en sixties muziek.
In de loop der jaren veranderde de band verschillende keren van samenstelling, maar maakte wel twee EP's, die op vinyl uitgebracht werden en nadat ze als openingsact voor bands als Los Coronas en Straitjackets hadden gespeeld, raakten Dani en Pau hun interesse in de band kwijt en besloten te stoppen.
Drummer Alfonso Luna haalde het duo vervolgens over om met hem de band opnieuw te beginnen en nadat ze de legendarische producer Mike Mariconda hadden weten te strikken om hun nieuwe muziek te produceren besloten Mean Disposition en Kingsnake Records hun LP/CD "Cycle Guitars" uit te brengen, waarop nieuwe en oude nummers staan.
Het openingsnummer van de CD heet "Theme From Angels Never Die", een fantastisch swingend surf nummer, waarin het tempo hoog ligt en de muziek erg melodisch klinkt en dit wordt gevolgd door "Funnel Of Love" , een heerlijk surf nummer in de stijl van instrumentale beat bands uit de jaren zestig.
Vervolgens hoor ik "Fast Shift", een schitterend swingend nummer en dat doet me denken aan de surf muziek van Dick Dale en Link Wray.
Daarna schotelt de band me een stukje muziek voor in de stijl van The Shadows en The Ventures, genaamd "Teenage Rebel", dat gevolgd wordt door "Be Seeing You", een lekker klinkend stukje sixties beat in Shadows stijl gespeeld.
Van het Beatles nummer "Run For Your Life" krijg ik de instrumentale versie te horen, zoals Born Losers hem uitvoeren en die doen dat prima en eren op die manier de beste groep aller tijden.
Dan hoor ik "Mindwaves", een geweldig psychedelisch klinkend nummer, dat wel iets weg heeft van het nummer "Goldfinger", waarna ik het swingende "Fukushima Speedway" te horen krijg en dit is weer een nummer in de stijl van gitaar bands als Tornados, Telstars en Shadows.
"From Russia With Love" is het volgende lekkere surf nummer en dit wordt net als voorgaande nummers in uptempo gespeeld.
In "The Fight" gaat de band op The Shadows toer en hierin wordt een korte drumsolo gespeeld, terwijl de surf sound ook niet vergeten wordt.
Met "Tokyo Drifter" blijft de band in de jaren zestig gitaar sound en ook dit is een prima nummer, dat dat tijdsbeeld goed weergeeft.
Vervolgens krijg ik het titel nummer "Cycle Guitars" te horen en hierin speelt Born Losers met wat meer fuzz op de gitaar een werkelijk heerlijk stukje surf, dat een progressief karakter krijgt door de fuzz (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)en met "Angels Never Die (Dirge)", een kort
progressief instrumentaal surf nummer sluit de band de LP/CD op passende wijze af.
Ondanks het feit dat alle nummers instrumentaal zijn en min of meer in dezelfde stijl gespeeld worden, heb ik me geen seconde verveeld en ik ben dan ook van mening, dat deze LP/CD er om vraagt minstens een keer beluisterd te zijn geweest.
BORN LOSERS Cycle Guitars - YouTube
www.youtube.com/watch?v=XJ8u7osTMTY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten