maandag 25 februari 2013

Review: IWKC - Before We Disappear (R.A.I.G., 2013)(Symfonische Rock / Progressieve Rock)

De Russische band IWKC, oftewel I Will Kill Chita begon in 2008 toen Nikita Samarin - drums en elektronica en zijn broer Nikolai - gitaar en keyboards, een chaotische punk-garagerock band startten.
Het kostte hen bijna 3 jaar om hun eigen stijl muziek te ontwikkelen en bandleden te vinden, die bij hun ideeën pasten, maar uiteindelijk lukte het hen en de band bestaat verder uit: Alexander Ivanov - basgitaar, Andrei Silin - keyboards, elektronica en Artem Litvakovsky - cello.
In 2010 brachten ze in eigen beheer een CD uit, getiteld "Best Days" en in 2011 werd "Not A Dream" eveneens in eigen beheer uitgebracht.
"Urban Fears", uit 2012, was het officiele debuut album van de band, waaraan medewerking werd verleend door violiste Anastasiya Narochnaya, die ook op hun nieuwe album "Before We Disappear" uit 2013 weer mee speelt.
Op het nieuwe album spelen verder Ksenia Pluzhnikova - viool, Karthick Iyer - viool en viola, Denis Smirnov - Franse hoorn, Konstantin Podgorbunsky - tuba en trombone, Egor Gerasimchuk - trompet en Medved Boris - keyboards mee.
De CD "Before We Disappear" bevat 7 instrumentale nummers , waarvan "USSR" de eerste is en dit is een geweldig mooi stukje progressieve symfonische rock, dat in een vrij rustig tempo gespeeld wordt met daarin enkele prima tempowisselingen.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens krijg ik het 11 minuten durende "Hard Times" te horen, waarin de band een heerlijke rustige symfonische rock speelt, die door verschillende uitstekende tempowisselingen spannend gehouden wordt, terwijl het nummer ook orkestraal klinkt en zo nu en dan bombastisch over komt.
Daarna hoor ik "Streets Going Under Water (Part 1)", een progressief nummer, dat in een rustig lekker in het gehoor klinkend ritme gespeeld wordt en gevolgd wordt door "Young Heroes", het langste nummer van de CD, dat meer dan 20 minuten duurt.
Daarin voert de band het tempo in het begin op en door het gebruik van violen krijgt dit nummer een haast klassieke uitstraling, die in de loop van het nummer verandert als de band besluit het tempo en ritme te veranderen en over schakelt naar progressieve symfonische rock met een licht dreigende ondertoon.
Vervolgens wisselt de band nogmaals van ritme en laat me genieten van een stukje rustige orkestrale symfonische rock, waarin de violen een belangrijke rol spelen, waarna er opnieuw een tempowisseling ingebouwd is en de band vervolgt met een uptempo stukje symfonische rock, om het nummer af te sluiten in rustig tempo.
Dan krijg ik het heftige "We Had Only One Day" voorgeschoteld en hierin laat de band me een swingend symfonisch rock nummer horen, gevolgd door "Memories",
een fantastisch symfonisch rock nummer, waarin een hypnotiserend ritme zit en weer op uitstekende wijze van de strijkers gebruik gemaakt wordt, zodat er een klassieke uitstraling ontstaat.
De CD wordt afgesloten met "Streets Going Under Water (Part 2)" en ook dit is weer een rustig luister nummer, waarmee de band deze keer haast tegen de lounge muziek aan zit.
"Before We Disappear" is een schitterende CD, waarin IWKC me overtuigd heeft van hun kwaliteiten door stukken muziek te spelen, die me aan mijn stoel gekluisterd hebben gehouden en me doen verlangen naar meer.
IWKC - USSR - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=AfBNcDNZi9Y

Geen opmerkingen:

Een reactie posten