maandag 8 april 2013

Review: The Grand Trick - The Daily Dose (White Line Recordings, 2013)(Rock)

In 2003 werd te Linköping, Zweden, de band The Grand Trick opgericht door Jonas Malmqvist - basgitaar en Daniel Larsson - drums, die samen in de band Bones speelden.
Ze haalden sologitarist Michael Karlsson bij de band en speelden gedurende enige maanden onder de naam Fireball, maar die naam werd later veranderd in The Grand Trick, waarin ook tijdelijk plaats was voor zanger - sologitarist Chrstian Bingmark.
Deze had echter niet dezelfde ideeën als de rest en werd daarom al snel weer uit de band gezet.
Het trio maakte in september 2003 een zeer gelimiteerde EP-CD getiteld "The First Trick" met daarop 4 nummers, waarop Michael de zang voor zijn rekening nam.
Daarna vroeg de band sologitarist Stefan Johansson, die in de death/black metal band Satanic Slaughter speelde, om bij hun te komen spelen en kort daarna hield de band audities voor een zanger, waarbij Daniel Sandberg werd uitgekozen.
Na enige tijd oefenen, kreeg de band hun eerste optreden in een lokale club te Linköping en een maand later werd de EP-CD "The First Trick" opnieuw opgenomen in de OFO Studio te Linköping, waardoor de band een contract kreeg bij het Record Heaven label.
Na goede reacties op hun EP te hebben gekregen, werd er besloten een compleet album op te nemen en in juli 2004 werd daarmee een begin gemaakt.
De band werkte gedurende het najaar intensief aan het maken van hun album, waarop 10 nummers zouden komen te staan, maar de band besloot er één daarvan, een ballad, te laten vallen.
Tijdens de opname sessies moest Daniel Sandberg de band helaas voor 6 maanden verlaten en werd besloten zanger Johan Dahnberg de nummers te laten zingen.
Begin 2005 waren de opnamen voor "The Decadent Session" afgerond, maar het duurde tot half augustus voor Record Heaven het album uitbracht, via hun eigen label Transubstans Records en weer kreeg de band goede reacties, wat uitmondde in een tour en gedurende dat jaar veranderde de band bezetting niet.
Vervolgens werden er, tijdens de tour, nieuwe nummers geschreven voor het nieuwe album, dat "Delirium" zou gaan heten en was er een studio geboekt, waar de opnamen gemaakt zouden worden, maar de band besloot een andere studio te huren om een voorloper van hun album te maken in de vorm van een mini-CD en deze kreeg de naam "She's On The Run", die via Turmic Records verscheen.
De mini-CD werd in september 2006 opgenomen en nadat de opnamen hiervoor beëindigd waren, verliet Johan Dahnberg wegens familie omstandigheden de band tijdens de officiële release party eind december.
In 2007 deden zich verscheidene bezettings wisselingen voor en waren alleen de oorspronkelijke leden Jonas Malmqvist, Stefan Johansson en Daniel Larsson over Transubstans bracht in 2011 de CD "Reninence Boulevard" uit, waarop enkele songs van "She's On The Run" en "The First Trick" te beluisteren zijn in een
nieuwe bezetting.
De band bestond hierop uit: Robert Cunningham - zang, Stefan Johansson - sologitaar, Magnus Nilsson - keyboards, Jonas Malmqvist - basgitaar en Daniel Larsson - drums.
Op de EP-CD The Daily Dose, waarop 3 nummers staan en in 2013 via het eigen White Line Recordings label verscheen, is Michael Karlsson - sologitaar terug in de band en is zanger Toby Poynter in de plaats gekomen voor de overleden Robert Cunningham.
Het eerste nummer, "Falling", begint met rustig pianospel, maar ontaard na enkele ogenblikken in een schitterende uptempo symfonische hardrock song, waarin diverse prachtige tempowisselingen zitten.
Vervolgens hoor ik "Mudbound", een lekkere stevige melodische hardrock song, die swingt als een trein en in uptempo gespeeld wordt.
De titelsong is tevens het laatste nummer van de EP en dit is een geweldig swingende commerciële song, die zeker de potentie heeft een hit te worden, tenminste als de song regelmatig gedraaid wordt.
De EP-CD "The Daily Dose" is een uitstekend product, dat lekkere prima in het gehoor klinkende stevige muziek bevat en ik elke muziekliefhebber kan aanraden te beluisteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten