maandag 28 juli 2014

Review: Öresund Space Collective - It's All About Delay (Space Rock Productions / Sound Effect / Cosmic Eye Records, 2014) (Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief. 
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een kollektief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller - synthesizer en Mogens - synthesizer.
De band die op deze CD speelt, bestaat behalve uit Scott en Mogens uit leden van Bland Bladen en Mantric Muse.
"It's All About Delay" werd in 2006 als dubbel CD van de band op het Transubstans label uitgebracht en was de tweede uitgave van de band op dit label en is sinds 2008 niet meer leverbaar.
In 2014 is de plaat van de orginele 24 bit mix opnieuw gemasterd door Johan Dahlström uit Zweden, die alle voorgaande mixen ook gemasterd heeft en enkele nummers hebben een alternatief begin en einde gekregen, terwijl één nummer verlengd is met 7 minuten en er een nieuwe mix is gemaakt van een ander nummer.
Het orginele hoesontwerp is uitgewerkt tot een fantastische 4 LP box, waarin ook een grote poster (70x100 cm) te vinden is, die door Ed Unitsky is gemaakt.
De box wordt als eenmalige persing van 525 stuks op de markt gebracht door Space Rock Productions en Sound Effect en Cosmic Eye Records uit Griekenland, waarvan er 275 in zwart, 150 in oranje en 100 in groen/marmer geperst zijn.

De plaat begint met "Rolling...", waarin de band me een schitterend swingend uptempo spacerock nummer laat horen, waarbij het onmogelijk is niet in beweging te komen, die halverwege het nummer even iets langzamer gespeeld wordt, maar toch het swingende weet te behouden. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het volgende nummer heet "Cirkus Yoda 1" en hierin begint de band in een rustig tempo en bouwt het uit tot een geweldig hypnotiserend stuk muziek, dat een vervolg krijgt op kant B in "Cirkus Yoda 2", waarin in het begin een lichte reggae invloeden te horen zijn, maar dat verder gaat in een fantastisch hypnotiserend ritme en me aan de muziek van Klaus Schulze doet denken.
Daarna hoor ik "Nebula 4747", dat eveneens een hypnotiserend ritme bevat en naarmate het vordert steeds heftiger wordt, waarna ik "Isle Of Mogens" te horen krijg en ook in dit nummer laat de band me genieten van hun uptempo spacerock met krautrock invloeden.
Dan volgt op kant C "Shaved Cortex", waarin de band verder gaat met het maken van spacerock in een lekker swingend ritme, dat een hypnotiserende invloed op me heeft,  waarbij stil zitten onmogelijk is en na een prima tempowisseling, waarin de band even gas terug neemt, verandert het nummer in een heftiger stukje spacerock.
Kant D begint met "Pink Jumps In The Ring" en hierin krijg ik een lekkere mix van spacerock en reggae te horen, waarna "In Her Majesty's Secret Saucer" volgt en daarin laat de band me genieten van een fantastisch heftig symfonisch rock nummer, dat van begin tot eind, door de drummer, in een hoog tempo gespeeld wordt en van dit nummer is een nieuwe mix op de LP gezet.
Kant E wordt gevuld door "Jupiter Flyby (In Memory Of Doug Walker)", dat in een rustig tempo begint en licht psychedelisch klinkt, maar halverwege het nummer zet de band een tempoversnelling in en ontstaat er een heerlijk progressief rock nummer, waar funk en spacerock invloeden in te horen zijn.
Het volgende nummer, dat kant F beslaat, heet "Alien Strip Club" en ook daarin speelt de band een lekker swingend uptempo nummer, dat een licht hypnotisch en dansbaar ritme heeft.
Vervolgens krijg ik op kant G "Chris Ice Sack" te horen, waarin de muziek ook in dit nummer in een rustig tempo begonnen wordt, dat geleidelijk steeds sneller wordt en een licht hypnotisch ritme bevat, dat halverwege verandert in een progressief rock nummer dat swingt als een trein.
Het laatste nummer van de 4LP box heet "The Tony Blair Witch Crocket Project" en is de 7 minuten langere extended versie van het nummer, waarin een een geweldig krautrock nummer te horen krijg, dat in een halverwege een reggae ritme krijgt en naar het eind toe langzamer gespeeld wordt.

"It's All About Delay" van Öresund Space Collective kan ik zonder twijfel als één van de beste spacerock platen van de afgelopen jaren bestempelen en ik kan deze her persing dan ook van harte aanbevelen aan elke liefhebber van dit genre.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten