maandag 4 augustus 2014

Review: Octopus Syng - Reverberating Garden Number 7 (Mega Dodo Records, 2014) (Psychedelisch)

Octopus Syng is een band uit Helsinki, Finland, die sinds 1999 bestaat en opgericht werd door zanger sologitarist Jaire Pätäri.
Samen met Joni - sologitaar en zang, Annti - basgitaar en Jukka - drums vormt hij de band, die optreedt onder de naam Octopus Syng Alive en beïnvloed is door de psychedelische muziek van eind jaren zestig, begin jaren zeventig.
In 2000 bracht Jaire, als één mans band zijn debuut single "Gandhi-train to Dawn" / "Mystic Side Questions" via het Novgorod label uit, in dat zelfde jaar gevolgd door de EP "Rainbow Coloured Mandala", die door het Universal Vibes label werd uitgebracht op MCD.
Vervolgens verschenen de 7" vinyl EP "All Beings Are Beautiful" (Novgorod), "Beyond the Karmadelic Coldness, There's the Lovedelic Warmth", die in 2004 op CD via Soundhawk en op zowel zwart vinyl als Limited Edition gekleurd vinyl op LP via Nasoni werd uitgebracht en in 2007 verscheen de gelimiteerde gekleurd  vinyl LP "Birds of Morning Are Never Late" via Nasoni, waarop voor het eerst de complete band te horen was en daarop speelde ook keyboards speelster zangeres Laura mee.
Verder verscheen het nummer "If You Were A Flower" op een compilatie album ("Crabstock On Ic"), dat door Fruits De Mer Records werd uitgebracht en dit label bracht ook de gelimiteerde marmerkleurige split single met het nummer "Listen To The Moths" van Octopus Syng op de ene en "Girls Of Belvoir" van Mark McDowell op de andere kant op de markt in 2014.

Hun nieuwe LP is op het Mega Dodo Records label uitgebracht en bevat 11 nummers, waarvan "Avant Garden" het eerste nummer is en hierin krijg ik een heerlijke rustige psychedelische song te horen, waarin het gitaargeluid vervormd wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het volgende nummer, "It's Not A Coincidence" wordt een stuk sneller gespeeld en daarin krijg ik een lekkere swingende psychedelische song te horen, waarin een prima tempo wisseling zit en invloeden van de jaren 60 duidelijk hoorbaar zijn.
Daarna volgt "In The Middle Of Nowhere", een uitstekende rustige pop song, die met minimale begeleiding gespeeld wordt, gevolgd door "Diamonds And Emeralds", een zeer opgewekt uptempo nummer, dat me aanzet tot meebewegen.
Dan schotelt de band me opnieuw een heerlijke song voor, getiteld "Very Strange Tip" en hierin zitten folk en oosterse invloeden, waarna ik het schitterende "Cuckoo Clock Mystery" te horen krijg, waarin de invloed van The Beatles goed te horen is, maar ook die van Syd Barrett.
In "You Are Every Poem" laat de band me genieten van fantastisch liefdesliedje, dat in een rustig tempo gespeeld wordt en in "Thought Collector" krijg ik weer zo'n geweldige vrolijke pop song te horen, waarbij ik onmogelijk stil kan blijven zitten.
"Mirror Of Memories" vind ik vrij mysterieus en lichtelijk zwaarmoedig klinken, maar desondanks is het een schitterend nummer en met "Reflections OF Time" krijg ik een licht hypnotiserend instrumentaal duister nummer te horen.
Het laatste nummer van de LP heet "Listen To The Moths" begint rustig en hypnotiserend, maar verandert dan in een fantastische psychedelische progrock song, die na opnieuw veranderd te zijn, verder over gaat in een psychedelisch mysterieus duister stuk muziek, dat in een vrij traag tempo gespeeld wordt.

"Reverberating Garden Number 7", die vol staat met heerlijke psychedelische songs, is een fantastische LP, waarvan ik van begin tot einde van genoten heb en dus een regelrechte aanrader voor liefhebbers van psychedelische muziek.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten