maandag 2 februari 2015

Review: Terminal Sound System - Dust Songs (Denovali, 2014) (Experimenteel)

Terminal Sound System is in een warenhuis te Melbourne, Australië, ontstaan toen multi instrumentalist Skye Klein besloot zijn muziek als digitale downloads te gaan uitbrengen via zijn eigen Terminal Sound System label.
Dat was rond het jaar 1998 en op 1 januari 1999 verscheen zijn eerste digitale album "Solaris", dat gevolgd werd door "RS-8SB" (digitale download TSS, 2001), "Black Note" (digitale download EP TSS, 2003), "The Unquiet Sun" (CD, Embryo Recordings, digitale download TSS, 2003), "Last Night I Dreamed Of Armageddon" (digitale download TSS, 2004), "Compressor" (CD, Extreme Records, digitale download TSS, 2007), "Constucting" (LP, Denovali, CD + digitale download TSS, 2008), "Heavy Weather" (LP/CD Denovali, digitale download TSS, 2011) en "A Sun Spinning Backwards" (LP/CD/digitale download TSS, 2013).
Zijn nieuwe album "Dust Songs" is in december 2014 zowel op 2LP als op CD via het Denovali Records label en als digitale download via TSS.

"Dust Songs" bevat 8 nummers, waarvan "Deep Black Static" de eerste is en hierin hoor ik Skye een experimenteel stukje muziek van nog geen minuut maken, dat gevolgd wordt door "By The Meadow", waarin hij op een ingetogen manier, een mooie rustige pop song speelt, waarbij hij zich zelf in het inleidende stuk op gitaar begeleid, waarna hij na enkele minuten, na een korte onderbreking, over schakelt door er meer instrumenten aan toe te voegen, om vervolgens enkele minuten later, na opnieuw een korte stop, verder te gaan in een compleet ander ritme.
Daarna krijg ik "Silver Minds" te horen en dit nummer klinkt lichtelijk psychedelisch, waarbij de zang en het tempo vrij langzaam zijn en naar het einde toe terug keren naar de begin tonen.
Dan volgt "Keepers" waarin hij me opnieuw een rustige song voorschotelt, zich zelf begeleidend op gitaar dat ondersteund wordt door het keyboards, waarna ik "My Father, My Mother" te horen krijg en hierin laat Skye me een dat rustig start, maar halverwege iets meer snelheid krijgt, terwijl ook het ritme verandert en ik een lekker in het gehoor klinkende pop song hoor, die na een korte pauze verandert in een traag stukje muziek, waarmee hij het nummer afsluit.
In "Shadows" begint de muziek met prachtige rustige gitaar klanken, die langzaam aanzwellen, waarna de zang, die een enigszins duistere ondertoon bevat, er aan toegevoegd wordt en nadat ook de synthesizer en drums er bij komen, ontstaat er een schitterende zware bombastisch klinkende song, die in een licht hypnotiserend ritme gespeeld wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens krijg ik "The Silver World" te horen, dat licht psychedelisch start, maar ontaard in een zwaarder klinkende pop song, die filmbeelden bij me oproept van een wereld die ten onder gaat.
Het laatste nummer van het album heet "Morning Star" en hierin laat Skye me genieten van een steeds heftiger wordend stuk muziek, dat naar een climax wordt   gebracht en abrupt stopt.

"Dust Songs" van Teminal Sound System is een uitstekend album, dat zeker bij liefhebbers van soundscapes, elektronische muziek en pop in de smaak zal vallen en ik kan hen dan ook aanraden, dit album eens te gaan beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten