maandag 24 oktober 2016

Review: Vespero - Azmari Abyssanian Liventure (R.A.I.G., 2016) (Progressieve Rock)

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar,
synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektronica en Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron.
Nadat Vladimir Belov - cello, Vespero had bijgestaan op de CD "Droga", speelde hij ook live met de band mee.
De opnamen die daarvan zijn gemaakt, zijn na de plotselinge dood van Vladimir op 7 juni 2014, als download verkrijgbaar onder de naam "Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov)", waarbij de totale opbrengst van het album naar de familie Belov gaat.
Vladimr is ook nog in een nummer te horen op het album "Fitful Slumber Until 5 A.M.", waarop verder Alexey Esin - dwarsfluit en zhaleyka, Pavel Alekseev - tenor saxofoon en Alexander Taranenko - accordeon als gastmuzikanten mee spelen.
Op het zevende studio album, "Lique Mekwas", speelt Vespero voor het eerst in een zesmans formatie en bestaat hierop uit: Ivan Fedotov - drums en percussie, Alexander Timakov - drums en percussie, Arkady Fedotov - basgitaar en synthesizer, Alexander Kuzovlev - sologitaar en elektrische piano, Alexey Klabukov - keyboards en synthesizer en Vitaly Borodin - viool en tevens speelt Pavel Alekseev als gastmuzikant mee op tenor saxofoon.
Het album "Lique Mekwas", dat 24 maart 2016 door het R.A.I.G. Records label op CD en als digitale download is uitgebracht, is het eerste deel van Vespero's "Abyssinian Tales Dilogy" en bevat 7 nummers.
Op 12 oktober 2016 verscheen er een nieuw live album van de band, getiteld "Azmari: Abyssanian Liventure" en dit werd 15 mei 2015 in The Union Of Theartre Artists te Astrakhan in dezelfde bezetting als op het album "Lique Mekwas" opgenomen.
Het album bevat 8 nummers, waarvan er 1 nog niet eerder werd uitgebracht en de andere 7 van hun albums "By The Waters Of Tomorrow” (R.A.I.G., 2010), “Droga” (R.A.I.G., 2013) en "Lique Mekwas" (R.A.I.G., 2016) komt.

"Azmari: Abyssanian Liventure" start met "The Course Of Abagaz", waarin ik de band een fantastisch stuk muziek hoor spelen, dat rustig en ruimtelijk begint, om na enkele minuten over te gaan in een mix van progressieve rock, dance, folk, jazz en Afrikaanse ritmes, die een zeer swingend dansbaar ritme bevat, waarbij stil zitten geen optie is.
Halverwege, het iets meer dan 17 minuten durende nummer, verandert het tempo opnieuw en krijgt de rustige muziek lichte invloeden uit de reggae en jazz, die tegen het eind van het nummer weer versneld en naar een climax wordt gebracht.
Daarna volgt "Maui" en hierin schotelt de band me een geweldig swingende mix van jazz, progressieve rock en dance voor, die tot dansen aanzet, waarna "Tall Tree" ten gehore gebracht wordt en ik een schitterend lekker in het gehoor klinkend progressief rock nummer te horen krijg.
Dan zet Vespero me "Abyssinian Ground" voor en daarin laat de band me genieten van een heerlijke mix van dance, progressieve jazz en progressieve rock, die een hoog tempo heeft en hier en daar lichtelijke invloeden van de zigeuner jazz bevat.
In "Frozen Lilies (Melt In Heaven)" start de muziek erg rustig, om al snel over te gaan in een progressief rock nummer, waar een lekker swingend ritme in zit, om gevolgd te worden door "Marine", een uitstekend progressief jazz nummer, dat een licht hypnotiserend effect op me heeft en halverwege verandert in een experimenteel stukje muziek met ruimtelijke invloeden, dat binnen een minuut in een melodisch spacerock rock nummer verandert.
Vervolgens laat de band me weer genieten van een verrukkelijke swingende mix van progressieve rock, dance en jazz, die "Shum-Shir" heet, een nog niet eerder uitgebracht nummer, waarin een geweldige drumsolo zit (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en als laatste schotelt de band me "The Emperor's Second Self" voor, waarin ik opnieuw een fantastisch stuk progressieve rock te horen krijg, dat enkele prima tempowisselingen bevat.

Met "Azmari: Abyssanian Liventure" laat Vespero horen tot één van de beste progressieve rock bands ter wererld te behoren en ik kan dit meesterlijke album dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van deze muzieksoort houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten