maandag 17 juni 2013

Review: Taipuva Luotisuora - 8 (Kaakao Records / Nordic Notes, 2013)(Symfonisch, Progessieve Rock, Spacerock)

Taipuva Luotisiuora werd in 2002 te Rauma, Finland opgericht en de bandleden hebben zich muzikaal laten inspireren door bands als Ozric Tentacles en Hidria Spacefolk.
Nadat de band in 2003 hun demo EP "EP" had uitgebracht via het Auto-Production label, verschenen de CD's "Planetaariset Ilmanpainevyöhykkeet" (Auto Production, 2004), "I" (Kaakao Records, 2005), "II" (Auto Production, 2006) en "IV" (Kaakao Records, 2009).
De band bestaat momenteel uit: Ville Eriksson - sologitaar, Juha Eriksson - basgitaar, Esko Grundström - keyboards, fluit en accordeon, Taneli Korpinen - drums, percussie en marimba's en Tero Pajunen - viool.
De nummers voor de CD "8" werden tussen 2009 en 2013 opgenomen en in 2013 uitgebracht, via zowel Kaakao Records als via Nordic Notes met daarop 8 nummers.
De eerste daarvan heet "Volantum Machina" en hierin hoor ik een swingend spacerock nummer met zowel progressieve rock als dance invloeden, waarbij stil zitten onmogelijk is.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het volgende nummer, "Kajaani", bevat naast progressieve rock ook symfonische rock invloeden en is eveneens een lekker swingend spacerock nummer, dat in een opzwepend tempo gespeeld wordt.
Vervolgens hoor ik "Adversarius", een uptempo hardrock nummer, dat samen met de spacerock en de elektronische rock, vakkundig tot één geheel gesmeed wordt, met daarin enkele uitstekende tempowisselingen, die het nummer spannend houden.
Daarna krijg ik het symfonische "Volucris Orbita" te horen en hierin mixt de band hun muziek weer met dance, waardoor er een prima dansbaar nummer ontstaat.
In Eventa" speelt de band een progressief symfonisch nummer, waarin ook geëxperimenteerd wordt en in "Infinitum" hoor ik een mix van spacerock, symfonische rock en dance.
"Muovia Tehdään Öljystä" wordt net als de meeste nummers in uptempo gespeeld en is een symfonisch rock nummer, dat doorspekt is van de elektronica en bij tijd en wijle behoorlijk experimenteel klinkt.
Het laatste nummer heet "Evomere" en daarin heeft de viool een belangrijke rol en dit symfonische rock nummer bevat enkele folk invloeden, maar de nadruk ligt toch op het symfonische.
"8" is een uitstekende CD, waarbij ik me geen moment heb verveeld en een aanrader voor liefhebbers van zowel symfonische rock als progressieve rock en spacerock.
Taipuva Luotisuora - Volantum Machina - YouTube
www.youtube.com/watch?v=ms40HWCyACo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten