zondag 16 juni 2013

Review: Talco - Gran Gala (Destiny, 2013)(Ska, Punk)

De Italiaanse band Talco uit Marghera, Venetië, Italië, begon als ska band, maar maakte al snel een mix van diverse muzieksoorten zoals, ska, klezmer, punk, Italiaanse volksmuziek, Balkan muziek en Patchanka ritmes, maar altijd met in het Italiaans gezongen teksten, die hun afkeer laten blijken van het fascisme en racisme.
De band debuteerde in 2004 met hun CD "Tutti Assolti", die via het Kob Records label en Mad Butcher label verscheen en gevolgd werd door "Combat Circus" (2006, Kob Records / Mad Butcher), "Mazel Tov" (2008, Kob Records / Mad Butcher), "St. Pauli" (EP)(2009, Kob Records / Mad Butcher), "Combat Circus" en "Mazel Tov" beide heruitgaven via Destiny Records in 2009, "La Cretina Commedia" (2010, Destiny Records) en "Gran Galà" (2013, Destiny Records), waarbij opmerkelijk is, dat de "SAt.Pauli" EP speciaal voor de Duitse voetbalclub ST.Pauli werd gemaakt en ook als verborgen nummer op de heruitgegeven CD "Mazel Tov" uit 2009 staat.
Niet alleen wordt het nummer bij de thuis wedstrijden van de club gespeeld, maar ook tijdens het 100 jarige bestaan van de club kon men van dit nummer live genieten, doordat Talco een uitnodiging kreeg om het in een uitverkocht stadion voor 20.000 mensen te komen spelen en al meer dan 1 miljoen mensen hebben het via youtube beluisterd.
Talco bestaat sinds 2008 uit: Dema - zang, elektrische en akoestische klassieke gitaar, Jesus - sologitaar, akoestische gitaar, banjo en bouzouki, Ketto - basgitaar en contrabas, Nick - drums, Rizia - trompet en mandoline en Cloro - tenor en alt saxofoon.
De band deelde het podium met onder andere NOFX, Rise Against The Machine, The Offspring, Mad Caddies, Real McKenzies, Banda Bassotti, Linea 77, Agnostic Front, Lag Wagon en Boycot om er maar enkele te noemen en trad op grote festivals op.
Na hun release van "Gran Galà" trad de band bijna non-stop op en deed een 20 dagen durende toer door Duitsland en een 15 dagen durende door Spanje.
DE CD bevat 15 nummers, waarvan het openingsnummer de titelsong "Gran Galà" is en deze punk song wordt met de snelheid van de hoge snelheids-trein gespeeld, waarbij de blazers natuurlijk niet ontbreken.
Het volgende nummer heet "La Mia Città" en hierin maakt de band een vrolijke mix van ska en punk, waarbij het dansgehalte hoog is en dit nummer wordt gevolgd door "San Maritan", waarin een uptempo mix van ska en volksmuziek gemaakt wordt.
Vervolgens hoor ik "Danza Dell'Autunno Rosa" en daarin speelt de band een heerlijke dansbare ska song, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "La Roda De La Fortuna" te horen, een vrij heftige mix van punk en ska, die in uptempo gespeeld wordt, waarbij ik op mijn stoel zit mee te bewegen, waarna ik "La Macchina Del Fanco" hoor en ook dit is weer zo'n geweldige swingende song, die gevolgd wordt door "All'A Dunata Del Feticcio", dat in het zelfde ritme gespeeld wordt en daarbij is dansen een must.
"I Giorni E Una Notte" is een dansbare mix van volksmuziek en ska, "Dai Nomadi" bevat behalve ska en volksmuziek ook Balkan ritmes en "La Veglia Del Re Nudo" is een een heerlijke swingende ska song.
In "A Picco" laat Talco me opnieuw genieten van hun schitterende ska muziek en in "Teleternità" gaat de band door met het maken van deze muziek, die in een hoog tempo mijn gehoorgang ingeblazen wordt, waardoor ik blijf swingen op mijn stoel.
De volgende song is het 13de nummer van de CD en heet heel toepasselijk "XIII" en dit is een rustig klinkend instrumentaal nummer, dat volksmuziek bevat, maar in "Ancora" gaat het tempo weer flink omhoog en deze ska punk mix swingt dan ook weer als een trein.
Het laatste nummer heet "Un'Idea" en is een mix tussen ska, punk en volksmuziek en wordt in een vrij hoog tempo gespeeld, zodat het prima is om op te dansen.
Talco heeft met "Gran Galà" een fantastische CD gemaakt vol swingende zomerse klanken, waarop het dansgehalte hoog is en een lust is om naar te luisteren.
Een aanrader voor elke muziek liefhebber.
04 Danza dell' autuno rosa - TALCO "Gran Galà" HD - YouTube
www.youtube.com/watch?v=oympww21dB0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten